bugün

osmanlı devletinin en ihtişamlı ve güçlü zamanında başa gelen kanuni sultan süleyman devleti aliyeyi haremin yönlendirmelerine göre yönetmiş,hürremin baskıları sonucu rusya ya bu dönemde dokunulmamış ve rusya osmanlıya karşı güçlenmiştir.hüremin kışkırtmalari sonucu bu dönemde iran savaşı başlamıştır.hürremin ölümünden sonra bu düzen değişmemiş bu seferde kanuninin hürremden olma kizi mihrimah kocasu rüstem paşa ile şehzade musatafanın (mahidevranın oğlu) isyan yapacağı fitnesini ortaya atarak yeniçeriler ve halk tarafından çok sevilen şehzade mustafanın 1553 yılında boğdurulmasina sebebiyet vermişlerdir.devlleti uzun muddet yönetmeside bir turlu geri plana düşmek istemediğinin göstergesidir.çok yaşlı olduğu ve sağlıklı kararlar alamadığı dönemlerde bile şehzade mustafa'ya devleti birakmak yerine yönlendirme sonucu hürrem sultanın oğullarinin buyumesi bekletilmiştir.mihrimah sultan,eşi rustem paşa ile daha yakın oldugu küçük kardeşi selimi desteklemiş ve babasinin tahta oldugu surecte öz kardeşlerini babasina telkinle katletirmiştir.

eksimi vermeden önce lütfen okuyun.bir arabanın moturu çok hızlı giderken durursa araba hemen durur mu ? yoksa ilerleyişine devam edip belirli bir muddet sonrami durur ? bütün sucu kanuniden sonra gelmiş padişahlarin ustune atmak büyük haksızlık olur.devletle askerin arası bu devirde açılmıştır.devlet erkanı ve askerler padişahın yönlendirilişine ilk bu devirde tanık olmuşlardır.bütün bunlar osmanlının iç dinamiklerini parçalamış ve osmanlı imparatorlğunun sonunu getirmiştir.

ilkokul kitaplarinda anlatilan yarim sayfa kanuni bilgisiyle olaylari düşünmek yerine,mantık yürütüp gerekli bütün argumanlari incelemeliyiz.kanunin en büyük padişah oldugunun söylenmesi;babası yavuz sultan selim'e,dedesi faih sultan mehmet'e buyuk saygısızlıktır.en önemlisi osmanlının yıkılışını 2.selim ve sonrasına bağlayanlar,kanunin yaptığı stratejik hataları göremeyenler,kanuni sonrası padişahlara büyük haksızlık yapmış olurlar.lütfen haklının hakkini verelim.

not:entry okumadan başlığa göre şebekce bkz. girecek yazarlara okumayi ve araştırmayı tavsiye ederim.
kanu nuni zade efendi nin başarısızlığı olsa gerektir.

gecenin ik buçuğunda ciddi konulara dalınca, nu lar ni ler karışıyor tabi.

konuya dönersek, afedersin ama nah başarısızdır sultan kanuni. gelecekte başa bela olmuş ticari imtiyazlar vs vs fazla kafa açmadan söyleyelim, yaşadığı dönem itibarı ile hepsi isabetli olmuştur yaptıklarının. tarihi boyunca, bir defa olsun kafirlerle savaşmamış iran şiileri olmasa, çok daha başarılı olabilecek bir padişahtır kendisi.
amaç kanuniyi kötülemek yada benim düşündüğümün doğruluğu sonucu alacağım haz değildir.amacım sadece surekli küfredilen kanuni sonrası padisahların ve çok başarılı olduğu halde kanuni kadar günümüzde anılmayan padişahlarin haklarinin yenildiğini söylemektir.
--spoiler--
hürremin ölümünden sonra bu düzen değişmemiş bu seferde kanuninin hürremden olma kizi mihrimah kocasu rüstem paşa ile şehzade musatafanın (mahidevranın oğlu) isyan yapacağı fitnesini ortaya atarak yeniçeriler ve halk tarafından çok sevilen şehzade mustafanın 1553 yılında boğdurulmasina sebebiyet vermişlerdir.
--spoiler--

o geçersiz gerçeği bi bırakın da "mihrimah sultan rüstem paşa ile birlikte şehzade mustafa nın boğdurulmasına sebep olmuştur." demek kuru iftiradır. şehzade mustafa hürrem sultan ve rüstem paşa nın yalanları yüzünden ölmüştür. hürrem sultan yaşarken ölmüştür. zaten mihrimah sultan ın rüstem paşa gibi bir adamla evlenmesi de annesinin zorlamasıyla olmuştur.
mihrimah sultan üvey kardeşini pek severmiş hatta o öldükten sonra da üzüntüden hasta olduğu söylenir.
çünkü kanuni bir motorsiklet markasıdır.

ayrıca kanununi ne lan.
hürrem'in iteklemeleri ile rusya yerine iran'a saldıran osmanlı her açıdan gerilemenin imzasını atmıştı.

1- iran hiçbir zaman ele geçirelemez bir coğrafyadır.
2- bir güç haline gelememiş derebeylik çatışmalarındaki rusya'ya dokunulmamış ve palazlanması gerçekleşmiş, 1990'a kadar başımızın belası olmuştur.

anlaşılacağı üzere osmanlı'nn büyümesi plan-proje dahilinde değil avrupa, arap interlandı ve afrika'nın çaresizliğinden kaynaklıdır.
Doğrudur.* Sultan Selim' in hazine sandıklarını dolup taşıran mirasıyla anca bu kadar az başarı sağlanırdı. O mirasla 10larca ordu kurup Avrupayı bile alabilirlerdi. Tamam inkar etmiyorum iyidir kendisi ama hazinenin de içine sıçıp 3 kuruş para bırakmıştır. *
doğrudur. babası yavuz sultan selim at üstünden inmemiş, hazineyi doldurmuş, oğlu ise gününü gün etmiştir. başarısının büyüklüğü sadece arada sırada yaptığı seferlerin büyük olmasından kaynaklanır.
devleti yönetmek de belki de gerçekten başarısızdır. bunu tartışırız ama en azından kendi çağında ki ergenlere ismini doğru söyletmiş olmalı.

(bkz: kanuni)
tam anlamıyla başarısız denilemez. kanuni sultan süleyman düşman sana saldırmadan sen ona saldırma anlayışıyla hareket ettiği için, potansiyel düşmanlarla pek ilgilenmemiş o sıralarda dünyada söz sahibi ülkeler olan iran ve almanya ile savaşmıştır. almanyayı çok rahat yenebilecekken meydan savaşından kaçan şarlkeni kovalamakla geçirmiştir yılları.bir yavuz sultan selimin tek seferde mısırı halledip ülkesini rahata kavuşturmalıydı.osmanlı ekonomisi ilk defa kanuni döneminde açık vermiş, rüşvet ve adam kayırma bu dönemde artmıştır ayrıca. benim favorim ise fatih sultan mehmet
(bkz: adam dizi izliyor beyler)
büyük dedesi fatih gibi sayısız seferlere bizzat kendisi katılmıştır. kanuni sultan süleyman'ın zamanında cereyan eden mühim hadiseler şunlardır;

- 1522'de rodos'u almıştır.

- 1526'da mohaç muharebesi ve macaristan'ı ortadan kaldırmıştır. budapeşte'yi fethetmiştir.

- 1529'da viyana'yı kuşatmıştır.

- 1532'de avusturya seferine çıkmıştır.

- 1537'de otranto'yu fethetmiş, 1543'de de estergon, istolni ve belgrad'ı fethetmiştir.

- 1548'de tebriz'i 4. defa alınmıştır.

1566 yılında da bilindiği üzere savaş meydanında hayatını kaybetmiştir.
güldüren gerçek dışı, gerçeklik iddiasıdır.
muhteşem yüzyıl dizisini izleyip, bir kaç internet araştırmasıyla kendisini tarihçi sananların laflarıdır bu saçmalıklar.
Kanuni'nin başarısızlığı teorisi ortaya konup, bilimsel verilerle desteklenip ardından tarih çevrelerince "gerçek" olarak kabul edildikten sonra açılması lazım gelen konu başlığı olmalıdır. Henüz başarısız mı başarılı mı soruları tartışılırken bir "şey" in gerçek diye tutturulması nedeniyle dayanaksız bir önermedir. Tabiri caiz midir (sözlük mütevelli, ihtiyar, fetva vs heyetlerince görüşülüp tartışılsın) bilemiyorum ama işkembe-i kübradan sallanmış başlık ve içeriğidir.
Gerçekdışı söylemdir *
(bkz: kadınlara yeniş düşmüş padişah)
Diziden sonra ünlenen padişahlar, vol 1. işiniz mi yok arkadaşlar.
adam büyük dedesi fatih gibi seferde şehit düşmüş ne başarısızı.ayrıca taht da en uzun süre kalan padişahtır kendisi.yanılmıyorsam 1520-1566.
(bkz: kanuninin başarısız bir padişah olduğu gerçeği)

şebekçe başlık açmadan önce, ne yazdığına bi bak.
söylenmesi için döneminin incelenmesi gereken bir söylemdir. avrupalılar ve iranlılar doğuda ve batıda isyan ve olaylar çıkarmışlardır. çıkan olaylar üzerine kanuni bir gereklilik olarak seferler düzenlemiştir. ancak ne almanya'da ne iran'da osmanlı ordusunun karşısına bir güç çıkmamıştır. bu sonuçsuz seferler orduyu ve hazineyi yıpratmıştır. kanuni dönemi kötü bir dönem olsa bile bunu sadece kanuni sultan süleyman'a yüklemek yanlıştır.
kanununizade sultan süleyman.