bugün

almanyanin en buyuk dorduncu sehri. kolonya sehri olarak bilinir. (bkz: cologne)
her dondugun tarafta turklerle karsilasilmasi muhtemel sehir.turk kebabcilarinda turk yemeklerini ozleyip durmak yapilmamasi gereken bi hata.kebab sadece turkiyede yenilir cumlesini ettiren kebabcilara sahip sehir!!
sahane yapisiyla insani kendine hayran birakan katedrali, karnavali, rhein nehri ve koelsch marka birasiyla unlu, gidilip gorulesi alman sehridir.
(bkz: koln katedrali)
(bkz: koelsch)
(bkz: rhein)
çok fazla göç almış kosmopolit bir yapıya sahip olan ,berlinden sonra en fazla türk nüfusü bünyesinde bulunduran, iştişamlı dom klisesi ve herdaim çamur akan rhein nehri ile almanyanın sayılı eğlenceli hareketli şehirlerinden biridir.
internette "koeln" $eklinde yazilmasi caizdir.
güzel bir türk-alman şehridir.
iğrenç iskandinav kültürüne ve dillerine karşı önemli bir türk-alman direnç noktasıdır. iskandinavya'ya karşı tavır almak çok hoş olurdu.
almanyanın nordrhein-westfalen* eyaletine bağlı, 900 bin nüfuslu şehirdir.
kölner dom*, Kölnisch Wasser** ve kölsch* birası ile ünlüdür.

2. dünya savaşında, işgal askerlerinin bira içmek için gittiği altstadt bölgesi ve devasa katedrali dışında her yanı yıkılmış; savaş sonrasında ise nizami biçimde yeniden yapılmıştır. kuş bakışı görüntülerinde şehri ortadan ikiye ayıran ren nehrinin bir yanı kölner dom merkez olacak biçimde yarım dairelerden oluşan örnek bir merkez daire planlı kent örneği teşkil ederken, deutz diye bilinen karşı yaka ise perşembe pazarı gibidir.

köln, nüfusunda dünyanın bütün ülkelerinden numunelik de olsa mutlaka bir tane insanı barındırır. aynı zamanda türk nüfusunun en yoğun olduğu almanya kentidir. resmi rakamlara göre 100 bin, gayri resmi rakamlara göre yaklaşık 200 bin türk yaşamaktadır kentte. keup strasse*, berlin kreuzberg'den sonra almanyanın en tanınmış türk mahallesidir. neumarkt diye bilinen meydanda ramazan ayında kurulan devasa çadırda, taharet musluğundan kurtlar vadisi aksesuarlarına kadar herşeyi bulmak ve almak mümkündür.

kentteki türk büyükelçiliğinin kapısında "tc kolonya büyükelçiliği" yazar.

köln, almanyanın medya ve kültür merkezi olarak bilinir.
birçok alman medya kuruluşunun merkezi burada olmakla birlikte, köln ismi basın tarihinde de sıkça anılmaktadır. türkiyeli göçmenler tarafından kölün radyosu olarak adlandırılan wdr, 45 yıldır göçmenlere yönelik yayınlar yapmaktadır.

Römisch-Germanisches Museum ve ludwig museum kentin olduğu kadar avrupa'nın da önemli müzelerindendir. iki müze arasında, yani şehrin ortasında halen bir arkeolojik kazı devam etmektedir. bir de schokoladen museum* vardır, o tamamen ayrı bir olaydır.

kültür olayı sadece müzeden ibaret değildir. kent, karnaval ve festivalleriyle de ünlüdür. her yıl, 11. ayın 11. günü saat 11:11:11'de başlayan bir karnaval* yapılır ki evlere şenlik. bir de şubat sonunda yapılan bir karnaval var, o 11.11'den daha büyüktür. bunlardan birinin adı weiberfastnacht ama hangisiydi hatırlamıyom.
bu festival olaylarından biri, özeldir. yurdun... pardon avrupanın hatta dünyanın dört bir yanından gelen eşcinseller, senede birgün köln'de buluşurlar. aralarında türk bayrağı taşıyarak yürüyenleri görmek de mümkündür. zaten normal zamanda da kentteki eşcinsel nüfus oldukça yoğundur. kölnde yaklaşık 200 bin eşcinsel olduğu iddia edilir. kısacası köln ibnenin harman olduğu yerdir.

yapımı 600 küsür yıl süren, tadilatı da hala devam eden kölner dom yani köln katedraline geri dönersek; karşısına geçen adama aşağılık duygusu yaşatmaktan başka bir işe yaramaz. bakar kalırsınız. kardeşim böyle mi heybetli olur bir yapı...
önündeki ortalama büyüklükteki meydanda herdaim sokak ressamlarını, donup kalan ve bu işten para kazananları ya da kızılderili müziği yapan birilerini görmek mümkün olduğu gibi tamil gerillaları için, abdullah öcalan için ya da iranda idam edilecek muhalifler için eylem yapan birilerini görmek de mümkündür.

ren nehri ya da orjinal ismiyle rhein, üstüne kurulu köprüleriyle boğaz havası yaşatır insana. nehirdeki gemilerden birine atlayıp ister düsseldorf'a ister frankfurta kadar gidilebilir. ren kıyısındaki lokantalar sokağına daldı mı, bi ara kendinizi kumkapıda zanneder insan.

şehirdeki mekan isimlerinin birçoğunun türkçe karşılıkları da bizim tanındık bilindik mekan isimlerimizle aynıdır. neumarkt yeniçarşı, heumarkt samanpazarı, altstadt eskişehir...

ulaşım açısından oldukç avantajlıdır. almanyanın ve avrupanın birçok merkezi noktasına tren ile 3 ila 5 saatlik bir yolculukla, uçakla ise 1 saatten kısa sürede ulaşabilirsiniz. germanwings sağolsun, gidiş dönüş 25 euroya uçak bileti bulabilirsiniz kölnden herhangi bir yere.

bu gidişle girdiğim en uzun entry olacaktır. napalım efenim, anısı vardır...

kuşbakışı görmek isteyenler için http://www.minyatur.org/images/dunya/koln.jpg

ayrıca bakınız:
kolsch ya da koelsch
kolner dom
universitat zu koln
kölnisch wasser ya da 4711 kölnisch wasser
kölün radyosu
keup strasse
fc koln
koln arena

istanbul'un kardeş şehri.
almanya geneline göre çok daha hareketli ve renkli bir yerdir. çoğu televizyon kanalları ve stüdyoları buradadır. bu yüzdendir ki, her köşe başında, evinizin önünde, hergün gittiğiniz parkta dizi çekimlerine rastlamak mümkündür. şehrin birçok noktasında burnunuza dört bir taraftan döner kebap kokuları gelir, sizi türkiye'de hissettirir. bazı mahallelerde almana rastlamak mümkün değildir.

ayrıca kölnlülerin düsseldorf a karşı bir gıcıklıkları vardır, boş bulunup her yerde düsseldorf'u övmemek gerekir.
(bkz: fc koln)
tren ile geliyorsanız önce köprüden geçerken rhein nehri, gardan çıkar çıkmaz ise almanyanın en büyük katedrali sayılan ve dom denilen katedrali ile sizi müthiş bir manzarayla karşılayan şehir. diğer nrw şehirleri gibi türk nüfusun yoğun olduğu bir şehirdir ve bu şehirler arasında en fazla türk nüfusa sahiptir. türk büyükelçiliği de bu şehirdedir. dünyaca ünlü kölnisch wasser denilen kolonyası yani cologne, turkuaz altın renkli ambalaj tasarımıyla şehrin her yanında bulunur * *. ayrıca aksanları nrw nin başka bir şehrinde yaşayanlar için oldukça farklıdır. öyle ki bu aksan kölnisch diye adlandırılır. köln ü tüm nrw şehirlerinden ayıran en önemli özellik almanya gibi yapıları soğuk olan bir ülkede size tam tersi bir atmosfer sunmasıdır. diğer şehirlerden * farklı olarak sanayiye uzak bir şehir olduğundan ve bu sebeple ikinci dünya savaşında bombalarla yıkılmadığından eski yapılarla doludur hala. tarihi mimarilerle dolu dar sokaklardan rhein nehrinin kenarına inmek size müthiş bir gezi olanağı sağlar. birahaneler, hediyelik eşya dükkanları, fast foodçular ve eski evlerin sıralandığı bu sokaklarda çok enteresan fotoğraflar yakalayabilirsiniz. katedralde kuleye tırmanma meşakkatli ve zaman alıcıdır ama tepeden tüm köln ü izlemeye, kartpostal tadında fotoğraflar çekmeye değer. gece ise, özellikle sisli ya da yılbaşı günü havai fişek dumanları gökyüzünü kaplamış bir gece ise katedral ile perili ev tadında resimler çekebilirsiniz. gezi sonunda özellikle gece şehrin garında mcdonalds ta evsizlerle takıldığınızda, ilginç olaylara şahit olmak sıradan bir durumdur. kısaca gidilip görülesi bir yerdir köln, buna gerçekten değerdir.
almanya ya calismaya giden ilk kusagin kölün seklinde telaffuz ettigi alman sehri.
kolonyası ile ünlüdür.
kolonyasıyla ünlü olmasının yanında, kolonyanın ilk olarak icat edildiği şehirdir aynı zamanda. kolonya, adını da burdan alır zaten.
dünyanın en büyük 2. katedralini bünyesinden barındırır. (bkz: kölner domm)
neumarkt alışveriş için ideal bir mesire yeridir.
dinlenmek için eis cafe güzel bir seçimdir.

phantasialand *ile eğlencenin dibine vurulur.
aldstadt ile alman mimarisine hayran kalınır.
universitat zu koln merkeze 20 dakika uzaklıkta güzel bir kampüse sahiptir.
rhein in iğrenç suyuna saatlerce pırıl pırılmış gibi bakabilirsiniz. üzerindeki gemiler güzel bir görüntü oluşturur.
jugend herberge nin bulunduğu mevki * yemyeşil bisiklet yolu ile insanı kendinden geçirir.
heumarkt ta bit pazarı kurulur bütün eski eşyalar orada çok ucuza satılır.
koelsch adlı birası ile ünlüdür.
her köşede dönerciler vardır. girdiğiniz her dükkanda bir türk çalışmaktadır. almancadan çok türkçe konuşarak işlerinizi halledebilirsiniz.
germenlerin mö 38'de Oppidum Ubiorum adıyla kurduğu, daha sonra burayı alıp modernleştiren romalıların Colonia Claudia Ara Agrippinensium adını verdiği * kent. bu kentin tek takımı fc koln değildir. o takımla aynı renge sahip ve 1974-75 sezonunda bundesliga'da oynamış sc fortuna koln de bu kentin takımıdır. fortuna 90ların sonunda maddi krize girmiş ve kendisi alman 5. ligi oberliga'da bulmuştur.
almanyanın en büyük dört şehrinden sanırım 4.südür.berlin munih hamburg olması lazım digerleride.sehir diger tüm nrw sehirleri gibi ortasından bir rhein nehri geçerekten ikiye bölünmüştür.sehre girişte bizi o nehir üzerınden geçen tren köprüsü ve karsında heybetli kölner dom denen devasa klise bekler.yine nehir kenarında yürümesi cok zevklidir.cikolata muzesi manzarasıyla aksamüzeri oturmasına fevkaladedir.ayrıca gayleriyle meşhurdur pekala elele 50 lik iki alman amcayı yürüyerekten görebilirsiniz.birası da farkını ortaya koyar tabiki.kölsch tür esamesi.
köln katedralin merdivenlerinde eyilip büzülerek resim cekilmeye calisan capon turistlere rastlayabilirsiniz.
yüzbin türkü icinde barindiran sehir.
(bkz: keupstraße)
Sokaklarda 10'lu-15'li gruplar halinde apaçilerin gezdiği, Mart ayında ünlü bir karnavalı olan, Dom katedrali ile ünlü Alman şehri. Her sokakta en az bir Dönerci, her mahallesinde en az üç Türk süpermarketi olan, Türk nüfusun en yoğun olduğu ikinci şehirmiş.
sehre girmeden evvel bi önceki durakta inmeli ki trenden rhein üzerınden dom manzarasını izleye izleye yürünmeli o köprüden.köprü üzerınde bir sürü anahtar kilidi görebilirsiniz biz nasıl caput baglıyosak agaclara bu adamlar da köprü korkuluklarına kilit takıyolar anahtarını da rhein nehrine atıyorlar,hani aşkımız sonsuz olsun misali.tren garından cıkar cıkmaz halkbank cıkıyor karsınıza ki türk figürleri görmek hiç şaşırtmamalı ama ilk göze carptıgında bi gülümse oluşuyo insanda kafanızı cevirdiginizde devasa katedral olan kölner dom tüm heybetiyle apışık bırakıyor sizi.rhein kenarında turladıktan sonra cikolata müzesini ziyaret etmeniz tavsiye edilir.sokaklarında sık sık 40-50 yaşlarında elele amcalar görürsenız de şaşırmayın amsterdamvari yapısı eşcinsellige müsade edebiliyor.gezinmek için almanca bilmenize gerek yoktur ingilizce bilmenıze de gerek yoktur.zaten türkçe kelimeler her adımınızda kulagınıza gelicektir.phantasialand ile eglenilebilir.rheinpark denen yerde dinlenilebilir.tren garı içerisinde 24 saat acık mc donalds sayesınde sabahlanılabilir.
almanya nın güzide şehirlerinden. çarşısı çok büyük ve gezilesi türdendir.
Prekazinin dünya futbol tarihinin en güzel golünü attığı yerdir.
an itibarı ile, bulgaristandan gelen 4 kişilik bir türk grubunun sokağında "kuru fasulya yedi buçuk lira" şeklinde şarkı söylerek şenlendirdiği şehir.

not: o değilde sokakta oynayamadım içimde kaldı.
şayet bir gün giderseniz canlarım orada mutlaka kölsch üreten brauhauslara gidin.biralar aşağıda üretiliyor.sen de üstte içiyon işteğğ.
biralar 20lik bardaklarda veriliyor.
artığğğ yine köln'e giderseniz mutlaka katedrale de uğrayın derim.merdivenler çok dar olduğundan mütevellit çıkmak inmek oldukça zor olacaktır,ki yaşlı teyzelerle dolu olduğu için cidden zahmetli bir iş.
her neyse yine de değer bence katedrali görünce altınıza mıçcaksınız zaten.o bile yeter.
unutmadan çikolata müzesine de gidin lan valla gidin.yerime de gidiverin.güzeldir çaklıtları.