bugün

eğer uygulanırsa. etraftaki işletme mezunları 10 katına çıkacaktır.

http://gundem.milliyet.co....2013/1674385/default.htm
ilk yıl lise gibi eğitim görüyolar zaten. kaldırsınlar ilk yılı. ikinci yılı da 3'le 4'e eklesinler oh 2 yıl oldu bile.
hukuk bölümünün 3 yıla indirilmesi daha ilginç aslında. lan 4 yılda bitiren yok zaten 3 yılda nasıl olacak merak etmekteyim..
yök ün yeni taslağına göre olacak olandır.

bazı bölümlerin de süresinin arttırılması bekleniyor.

http://gundem.milliyet.co....2013/1674385/default.htm
hukuk'un da 3 yıla indirilmesi düşünülüyormuş. ne garip bi memlekette yaşıyoruz amına koyim! gerçi bir dönem ciddi ciddi hukuk açıköğretim programına alınıp 2 yıla düşsün diyenleri de gördük.
hukuk biter hacu 3 yılda. düşsün düşsün. gerçi bizi etkilemeyecek bu :(
göreve geldiğinden bu güne pek çok gereksiz, saçma yenilikler getirmiş ama bir türlü mahvolan eğitim sisteminin gerçek sorunlarına çözüm üretememiş bir hükümetin durmak yok yola devam icraatıdır.

mühendislik eğitiminin 5 yıla çıkarılması isabet olmuş olabilir, ama ne tür değişiklikler yapılacak? önemli olan o. bu ülkenin geleceği mühendislerdir, bunu 2.5 sene mühendislik okuyup bırakmış bir vatandaş olarak söylüyorum. bugün eğer mühendislik fakültesi mezunları bu ülkenin taleplerine karşılık veremezse bütün bu ekonomik büyüme, gelişme, kalkınma palavraları millet olarak g.tümüzde patlar. gerçek anlamda iş üreten, gerçek anlamda gelişen, gerçek anlamda büyüyen ender bölümleri barındırır mühendislik fakülteleri.

ama gelgelelim, mevcut durumda görülmektedir ki sosyal bilimlerden elini eteğini yavaş yavaş çekiyor devlet. işte bu ciddi bir sorundur. matematiği iyi olan öğrenciyi otomatikman sayısalcı yaparak, "sınıfın arka sıra öğrencilerini" sosyal bilim okusunlar da askerliği kısa yapsınlar diye sosyal bilimler fakültelerine doluşturarak zaten ciddi bir aptallık yaptık. sosyal bilimleri pozitif bilimlerle kıyaslayarak, "aman canım, boş işler bunlar, hobi olarak ilgilenmek lazım bunlarla" diyerek daha da büyük bir aptallığı yaptık millet olarak. şimdi de "ne güzel oldu bak, işletmeyi iki yıllık yaptılar, çoh da güzel iyi oldu taam mı" diyoruz. halbuki şu anda sosyal bilimlerde bırakın dünyayı etkileyecek, ayağa kaldıracak fikirler, tezler ortaya atmayı, ders kitabı olarak okutulan kitapların çevirilerini bile yapamayacak kadar aciz bir durumdayız. peki neden? bu ülkeyi biz yönetmeyecek miyiz? bu ülkedeki sosyal sorunlara, gelir dağılımındaki adaletsizliklere, ekonomik problemlere biz çare bulmayacak mıyız? yoksa her şeyde olduğu gibi onları da dışarıdan ithal mi edeceğiz?

hele ki hukukun 3 senede bitirilmesi olayına gülsem mi, kahkaha mı atsam yoksa ağlasam mı karar veremedim. şimdi diyecekler ki yok efendim staj getiricez, teorik eğitimi pratik eğitimle harmanlıyacağız vs. kulaklarınızı gönül rahatlığıyla tıkayabilirsiniz bunlara. üniversite eğitimi şirketlere değil, bilime hizmet eder. sırf şirketlerde çalışması için öğrenci yetiştiriyorsak, tıp da dahil olmak üzere bütün üniversitelerin eğitim süresi iki yıla düşürülsün. gerek yok çünkü. herkes çalışacağı sektörde, çalışacağı şirkette öğrenir zaten yapması gerekenleri. böylece şirketler de ucuz eleman bulmuş olur. oh, kebap. ama şunu unutmamak lazım ki bundan bin yıl öncesinde de eğitim tam olarak bu kafayla yürütülüyordu.
ortalıkta zibilyon tane boş gezen işletme mezunu sayısını trizibilyona çıkaracaktır. aksine zorlaştırılması gerekirdi. yalnız artık eşek bağlasak 4 değil 2 yıla mezun olacak.
öncelikle yaran zaytung haberlerinden bi'kuple sandım fakat ciddi ciddi olabilirmiş böyle bir şey. artık on kata kadar daha fazla işletmeciyle muhattap olacağız demek ki. çok hazin.
işletme mezunlarının sayısını iyice arttıracak uygulama. artık işletme mezunları kendilerine ülke kurabilirler sanırım.
burada merak edilen konu, hukuk ve işletme vs gibi bölümler 2-3 yıla indirilirken statüsünde bir değişiklik olacak mı? önlisans mı olacak hepsi? ya da bi adam eşek gibi 4 yıl okurken ondan 2 sene sonra giren bir adam ile aynı anda mezun olacaksa ne anlamı kalacak?
işletme mezunlarının değerini düşürüp işletme'den yüksek puana sahip iktisat'ın değerini daha da arttıracaktır.

not: iü iktisat'tan selam olsun.
işletme okuyan bir kişi olarak kesinlikle katıldığım proje türkiye deki kalburüstü 5-6 üniversite dışındaki bütün işletmeler 2 yıl olsun zaten bir sürü gereksiz ders var aslında 1 senede öğrenilecek şeyler 2 sene bile çok.
3 yıldan aşağıya inmeyecek, inemez. aha buraya yazdım.
olması gerekendir. işletme yüksek lisansında yata yata bir yıl geçirmiş aldığı dersleri en düşük 4 üzerinden 3le geçmiş 'la bukadar kolay bölüm mü olur' diye işletmeyi bırakmış biri olarak söylüyorum ki, işletemenin hakkı 2yıldır.
Hukukun 3 yıla indirilmesi ise, hukukun olmadığı bi ülkede normaldir, eh buda olması gerekendir denilebilir.
Asıl sorun üniversitelerdeki yetersizlik ve git gide düşen öğrenci seviyesidir.
isletme mezunu ogrencilerin degerini dusurecektir. yazik oldu cocuklara.
zamanlamasına dikkat çekmek istediğim haberdir.

bugün 28 şubat.

yok ulan yok darbeye bağlamayacağım.

ygs 2013'e bir ay bile kalmadı. ve bu bölümün 2 yıla indirilme muhabbeti gündemi meşgul ediyor.
sınava girecek bir kişi olarak hayal edin kendinizi. hedefiniz de işletme olsun.

kafanız bulanmaz mı allah aşkına ?
soru işaretleri olmaz mı yani hiç beyninizde ?

ki ''2 yıllık'' bölüm algısını herkes çok iyi bilir.

- ne okuyon
+ tıp
- 2 yıllık mı ?
+ yok teyzecim, çok yıllık.
- hıı afferim oğlum afferim.

böyle teyzelerin, dedelerin daha doğrusu bir kesimin olduğu bir ülkede kişilerin hedefleri doğrultusunda girecek oldukları imtihanlara kısa bir süre kala tasarı dahi olsa böyle durumların gündeme gelmesi adayların beynini, benim de midemi bulandırmakta.

azalarak bitin ulan katiller.
zaten var olan uygulamadır. işletme bölümünde 4 yıllıkların iptali dense belki daha anlamlı olacaktır.
yurttaki işletme okuyan oda arkadaşım ve okul işletmesi bizi ti ye almadıysa bu böyle.
işletme okumuyorum. bu yuzden okuyan arkadaslarin tepkilerini merak ediyorum dogrusu. acaba isletme bolumu iki yila kadar indirilecek hafiflikte bir bolum mu? sonucta cok cesitli dersler goruyorlar ve bu bu dersler isletme acisindan onem arz eden dersler. turk dili, inkilap gibi dersleri saymazsak diger alinan dersler bence onemli. ozellikle hukuk dersleri. ama yine de okuyanlar nasil bakiyorlar bu ise benim icin onemli olan o.
kaldırılsa daha iyi olur. Vasıfsız elemandan başka bir sike yaramıyor. Diploma fazlalığı.
5 yıl lan. hazırlıkta var ve ben bu haberi alırken son sınıf bahar vizelerine gireceğim. ayıp lan emeğe ayıp lan. topunuzun amına koyim lan. böyle ülkenin tahtasını sikeyim lan. böyle bir eğitim sistemi olmaz lan. siktiniz attınız geleceğimizi yeter oynamayın artık. ananızı bilmem ne yapayım yeter lan. yeter. yökünü sikeyim yeter.

tanım: işletme bölümünün kaldırılması daha iyi olacaktır.

edit: bize dağ yolu gözüktü.
bazı üniversiteler hariç, indirilmesine sıcak baktığımdır. Dört yıl olupta kuş konmuyor .. güçlendirilmiş bir programla mümkün ..
Odtü, boğaziçi okumak başka o ayrı ..

edit:iibf işletme meznuyum
amerikan sistemine uyumluluk sağlamaya çalışan üniversitelerde olması mümkün olmayan olay. işletme amerika'da kaç yıldır bilmem de mühendislikler 4 yıldır. amerikan sistemini uygulamakta olan ve denklik almış üniversiteler (bkz: odtü) bu değişikliğe razı olmayacaklardır.