bugün

--spoiler--
Türkiye'de imsak vaktinin 50 dakika erken başladığını savunan istanbul Üniversitesi ilahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, bu durumu göstermek için imsak rasatını basın mensuplarının önünde yaptı. Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi tarafından Süleymaniye Camisi'nin yanındaki Mimar Sinan Cafe Terası'nda düzenlenen imsak rasatı (gözlemleme) programına gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.

imsak vaktinin, Türkiye'de erken başladığını öne süren Prof. Dr. Bayındır burada yaptığı konuşmada, imsakın orucun başlama vakti olduğunu, dolayısıyla
sabah namazının da erken kılındığını söyledi.

Namazların zamanlarında kılınması gerektiğini ifade eden Bayındır, vakitleri dışında farz namazlarının kılınamayacağını, bu nedenle vatandaşların sabah namazlarını daha geç kılmaları gerektiğini ifade etti.

Bunun sebebinin imsak vaktinin yanlış hesaplanması olduğunu ileri süren Bayındır, kendilerinin yeni bir takvim hazırlama çalışmalarının olduğunu da kaydetti.
Takvim hazırlamanın çok ciddi ve zor bir iş olduğuna değinen Bayındır, çalışmaları sonuçlandığında imsak vaktinin bugünkü saatten 50 dakika ileri olacağını söyledi.

Şu ana kadar kılınan namazların kabulü konusunda, vatandaşların durumdan haberlerinin olmaması nedeniyle bir sorun teşkil etmeyeceğini savunan Bayındır, ancak bundan sonra, bile bile kıldıklarında, bu kişilerin namazlarının kabul olmayacağını dile getirdi.

18 asırdan beri islam aleminde yürürlükte olan bu uygulamaya, yapılan gözlemle son verileceğini umduklarını söyleyen Bayındır, şunları kaydetti:

imsak vaktinde, gecenin karanlığına, güneşten gelen kızıl ve beyaz ışıklar karışır ve gittikçe yoğunlaşır, beyaz ışık belirginleşmeye ve kızıl ışık ayrı bir hat oluşturmaya başlar. Doğu ufkundaki bu ilk aydınlanmaya Türkçede 'şafak', Kur-an'ı Kerim'de 'fecr' adı verilir. Bu gerçekleştiğinde imsak vakti gelmiş demektir. Ama bugünkü vakitte gökyüzü hala kapkaranlık bir durumda.

Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, gözlemini izlemeye gelen yaklaşık 250 vatandaşla, sahurunu saat 05.33'e kadar sürdürdü, imsak vakti rasatının ardından bu kişilerle sabah namazını Süleymaniye Camisi'nde kıldı.
--spoiler--
Orucu imsakın değil iftarın erken yapılması bozar.
Sözkonusu durum ancak sabah namazının durumu için sıkıntı yapabilir.
gözlemlerini ayetlerle de destekleyerek tezini doğrulamıştır ve enlemden dolayı kutuplara gidildikçe 22-23 saat oruç tutulması gerekir fakat bu düzenlemelerle oradaki bu kadar saat farkınında olmayacağı tezdir.
(bkz: ne saçmalasamda ramazanda gündeme gelsem)
olabilir mübarekler önemli olan niyettir. allah niyetimizi bozmasın.
(bkz: top atıldı mı)
(bkz: bu da mı gol değil)
vay amk.
bilimsel ve dini verilerle ispatlanmış iddia.

(bkz: diyanetin gecenin köründe sahur yaptırdığı gerçeği)

--spoiler--
'tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın' (bakara suresi 187)
--spoiler--

cenabı peygamberin hadisi.

--spoiler--
'bilal'ın ezanı ve dikey olarak beliren tan sahurunuza engel olmasın, fakat ufukta enine yayılan tan öyle değildir.' (müslim, sıyâm, 8)
--spoiler--

prof. dr. abdülaziz bayındır bu iddiayı kanıtlarla ve resimlerle ortaya koymaktadır. diyanet her konuda olduğu gibi bu konuda da taassuba teslim olduğundan dolayı astronomik tan olan 18 dereceyi esas almaktadır. oysa ki son yüzyıla kadar imsak tanı olan 10 derece ve altı kullanılmaktaydı.

işte kur'an da emredilen imsak vakti.
http://galeri.uludagsozluk.com/r/167450/+

bu da diyanetin yaptırdığı imsak vakti. yani 18 derece. bu resim 2005 yılında arap çöllerinde ki astronomik tan anıdır. ufuk net görünsün diye deney orda yapılmış resim orada çekilmiştir. çölde bile hiç ışık yok nasıl tan vaktiyse.
http://galeri.uludagsozluk.com/r/167449/+

--spoiler--
oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar, allah rızası için yemeyi içmeyi ve cinsel ilişkiyi terk etmektir. eskiden çıplak gözle bakılır, ufuk boyunca ışığın yoğunlaştığı görülünce yemeye içmeye son verilirdi. artık gözlemin yerini takvimler almıştır. ama takvimler hatalı olduğu için türkiye’de en az 40 dakika önce oruca başlanmaktadır. ekvatora yakın bölgelerde bu süre azalmakta ise de kuzey bölgelerinde birkaç saati bulmaktadır. buna yatsı ile ilgili hatalar da eklenince içinden çıkılmaz sıkıntılar doğmaktadır.
--spoiler--

geniş bilgi için

http://www.suleymaniyevak...g/bulten/imsak-vakti.html

show haber'deki röportaj
http://tvarsivi.com/playe...p;z=2011-08-04%2019:13:06
bu kişinin (bkz: abdulaziz bayindir) her ne kadar diğer görüşlerine katılmasam da, bu iddiasını doğru bulmaktayım. mantıken de bir günün başlaması güneş ışınlarının gökyüzünde aydınlanmaya başlaması ile değil, ilk yer ile buluştuğunda başlaması gerekir, bu da imsak vaktinin en az 50 dakika kadar geç olması anlamına gelir. iftar vaktinde ise sorun yok, çünkü güneş ışınları yeri terk etmeye başladığı anda iftar saatinin olması gerekiyor, o doğru.

buna göre namaz vakitleri de yanlış, bugüne kadar kıldığımız namazlar galiba güme gitti. ben kendi şahsıma zaten camiye arada sırada bazı cumalarda ve bayram namazları için uğruyordum, onlar da yanlış ise artık bilemiyorum yani.
türkiyede her sorun bitti bi o kalmıştı dedirten, ramazanda tv lerde boy gösteren hocaların tartışmalara girmeleri ne komik.
imsak vakti yanlış hesaplanmıyor, örneğin izmirde imsak 05.00 iken sabah ezanı 05.30 da okunur ve camide namaz 05.45 ten önce kılınmaz.
yalnızca ramazanda orucun başlamasını haber vermek için tam imsak vakti sabah ezanı okunur. ramazanda sabah ezanı okunsa dahi en az yarım saat beklemek gerekir. bu arada kuran okuyabilirsiniz. size kalmış.
bakara suresi 187. ayete göre hatalı hesaplandığına inandığım iddiadır.
tedbir amaçlı olsada gece zifiri karanlıkta sabah ezanı okutması saçmalık. iddia doğru ancak işi bilenin sabah ezanını beklemesıne gerek yok. yiyip içebilir 5e kadar.
imsak vakti kapkaranlık olduğu gibi, iftar vakti de karanlık olması gerekirken gayet aydınlık oluyor. o zaman iftar vakti de yanlış hesaplanıyor olabilir. bir de şu açıdan bakmak lazım, 700 lü yıllarda ramazan va orucun ilk yıllarında insanlar yok ufuk çizgisi falan biliyor muydu bilmiyorum ama bence güneşi görene kadar yemek yiyebiliyorlardı diye düşünüyorum.

imsak vakti beyaz ip ve siyah ip ayırt edilemez fakat iftar vaktinde tam ezan okunduğunda gayet açık ayırt edilebilir. bunlar da soru işareti tabi ki.
bence imsakiyelerdeki imsak saati yerine güneş saati oruç başlama vakti olarak alınırsa sorun çözümlenir aslında.
ne abdulaziz bayindir ne diyanet ne bilmem kim hoca... tek muhatabimizin kuran oldugunu dusunursek kac kisi oruca baslamanin ve bitirmenin zamanini kurandan ogrendi ? bakara 187 okunup kaynaktan gelen bilgi degerlendirilmelidir .
araştırılması gereken bir iddia. öte yandan bu sene tv'lerde verilen imsak vakitlerinde garip durumlar gözlenebilmekte: mesela adana'nın imsak saati sakarya'dan daha geç görünüyor vs, nasıl oluyor acaba?
sakarya ve istanbul geçen akşam bizden (eskişehir'den) önce açtı,tv de görülen o dakikalık zamanlarda.

oha dedim, mümkün değil o 2 şehrin bizden önce açması, yıllardır biz açarız, suyumuzu içeriz, çarbamızın sonuna geldiğimizde istanbul anca açıyordu orucu, hayır güneş in rotası mı değişti, yıllardır değişmeyen rota bu sene mi değişti.

hakikaten ortada bir sorun var, yok tv lerde ise problem istanbul ve sakrya lılar orucu erken açtılr 1 gün kaza orucu tutsunlar, ama yok diyanetin belirlediği saatse o zaman külleyen bir hatanın içindeyiz sormayın gitsiiin *
her şey gibi, bunun da yanlış olmasıdır. hiç mi doğrumuz yok lan bu memlekette?
Abdülaziz Bayındır'a katılıyorum. Oruca başladığımda her yer zifiri karanlık. Kur'an-ı Kerim "Siyah iplik, beyaz iplikten ayrılıncaya kadar yiyin, için" diyor. Diyanet'in takvimine göre ortada beyaz iplik yok ki ? Bana göre büyük bir yanlışlık var. Orucu fazla tutmamız sorun değil ama Kur'an-ı Kerim'in dediğini dikkate alsak daha doğru olmaz mı ?
fazilet takviminde trabzon 2.21 yazarken diğer yerlerde (internet, tv vs.) 2.45 yazılması akıl karıştırdı. O değil bide ezan 2.50 de okundu.
çok kulak asılmaması gereken iddiadır. Müslümanlar olarak diyaneti referans alıyoruz. Eğer bir hata varsa vebali diyanette bu saatleri hesaplayan ekibin boynunadır. Burada islami bir konuda en yetkili merci diyanet işleri başkanlığı. Bu yüzden doğru olan diyaneti referans almaktır. He eğer hadislerde belirtildiği şekilde güneşe aya gökyüzüne bakarak vakit tespiti yapabiliyorsan ne ala. Yapamıyorsan en mantıklı referansa göre hareket edeceksin. Mesela kutuplara yakın bölgelerde en yakın yerleşim yerinin saati dikkate alınır.sonuç olarak çok kasmamak lazım. Iki üç herif çıkıyor diyanet yanlış hesaplıyor diyor Ama elinde ispat yok. Anca kafa karıştırıp insanları şüpheye düşünsmek amaç.
He birde fazilet takviminden uzak durun. Tüm yıl boyu diyanet takvimiyle zerre uyum yok.

Özürlü edit-ekleme: Fazilet takviminin diyanete göre 10-15 dakika farklı olması islamdaki "temkin" kavramına uymalarından dolayıymış. Bunu da öğrenmiş oldum.
her sene ortaya atılan iddiadır. tıpkı her ramazan'da çıkan camilerin kıblesi yanlış, kurbanda ortaya çıkan horozdan kurban olur mu gibi iddialar gibi. her sene bi yaşar nuri öztürk süleyman ateş adnan oktar zekeriya beyaz gibi kişiler çıkar bunları söyler.
Kuran referans alınarak ilgili ayet göz önüne tutularak herkesin kendisi yapabileceği bir hesabı kurum, kuruluş ya da kişi ya da hocalara bırakmasının sonucudur.
adıyaman'ın imsak vakti 3:20 iken zonguldak'ın 3:21 olması neticesinde beni dumurdan dumura uğratan durum. oysa bu iki şehrin iftar vakitleri arasında yarım saat fark var. sen neyin kafasındasın diyanet ?
(bkz: temkin vakti)