bugün

(bkz: gazali)
haçlı ajanı olduğu söylenen ünlü islam alimi. haçlı savaşları sırasında yaşamış ve tasavvuf felsefesinin temellerini atmıştır. islam ahalisini öğretisiyle savaşma seviş moduna soktuğu için zamanında haçlı ajanı olarak yaftalanmıştır. (bkz: ihya u ulumid din)
abidler yolu kitabı okunması gereken zat-ı muhterem.
Tehafütü l Felasife (filozofların tutarsızlığı) adlı eserinde Eşariyye mezhebinden imam El Gazali'nin 11. yüzyıla ait ve ibn i Sina'nın erken dönem islam felsefesini eleştirdiği süper eseridir.

1976 basımı ile mütercim bekir karlığa tarafından ağır bir dille türkçeleştirilmiş hali elimde mevcuttur. ağır olmasının yanında anlaşılır olma özelliğini muhafaza eden bir tercümedir.

nitekim arap dili ve edebiyatı hakkında yeterli bilgi ve düzeye sahip olmayan kimseler için Hüseyin Sarıoğlu ve Mahmut Kaya tarafından yeni türkçeye uyarlanmış bir basımı geçen yıl itibariyle piyasaya çıkmıştır. şiddetle tavsiye edilir.

ayrıca gazali'nin bu eserine reddiye olarak ibn.Rüşd'de bir reddiye yazarak adnına ''tehafütü tehafütü'' demiştir. yani ''tutarsızlıkların tutarsızlıkları'' anlamına gelir.

felsefe ve kelamın birer okyanus misali iki kıymetli eserdir. yüzme bilmeyen yada uçmasını bilmeyenlere tavsiye olunmaz...
üst düzey bir insan.
zamanının büyük müceddidi.
eserlerinde tasavvuf öğretisini mükemmel bir üslupla açıklamıştır.
seyyidü'ül imam, mantığın tartışmasız babası ve ulu din alimi.
Yasadigi donemdeki cagdaslari ibn-i rusd ve ibni sina gibi felsefi dusunceye hakim ilim adamlarini, islami dusunceye (radikal islam) ters hareketlerde bulunduklari icin, ornegin allahin varligini, bilginin kaynagini sorguladiklari ve sorgulattiklari icin tenkit etmistir.
bütün eserlerine buradan ulaşabileceğiniz din alimi.

http://www.darulkitap.com...m-gazali-imam-gazali.html
En mühim eseri ''ihya'' dır.
imam ı gazali başlığı altına 10 nihat doğan başlığı altına 2068 entry girilmesi onun değerinden birşey eksiltmemiştir.
el munkizu mined dalal eseri unutulmamalıdır. (dallaetten hidayete)
bir topun aynı ayna dururken aynı zamanda da sektmesi gibi bazı örnneklerle zihinsel imkansızlıklar üzerine yazılmış bir eserdir. dekart'ın üzerinde durduğu şüphe konusunda bayağı uzun sorgulamaları vardır. nihayetinde eser felsefi bir eserdir. dikkatli olunmalıdır. yüzmesini, uçmasını bilmeyen okumasın efendim. sapıtıyorsunuz sonra vesselam...
* sokrat'tan sonra gelen en büyük mütefekkirdir. sokrat'tan sonra gelmesi, kronolojik olaraktır.

oryantalist bir moda ile, müslümanların içine düştüğü düşünce kısırlığını ona bağlarlar. hemen hemen hiçbir alakası yoktur; imam-ı gazali'nin bilimler hakkında, felsefe hakkında söyledikleri ortadadır. bu, müslümanların kendi istidatsızlığıdır.

düşünün: batı felsefesine felsefe olma haysiyetini kazandıran descartes, gazali'nin öğrencilerinden biridir. bu örnek, onun hakkkında her şeyi anlatmaya yeter. oryantalistlere boşverin; kendiniz okuyun bence!
Ayağının altına turab olmak istediğim, peygamberlerden ve sahabeden sonra tarihteki hayran olduğum en büyük 5 alimin başında gelmektedir. Kendisini anlatmak imkansiz, onu anlamak icin "el munkizi mineddalal" isimli otobiyografik eserine göz atmak yeterlidir.

Pek tabi olarak düşmanı da çoktur, zira meyve veren ağaç taslanir hesabu islam düşmani hainler içerden ve dışardan ona hücum ederler. Ben bunlara girmek istemiyorum ama şunu da belirmtek isterim ki "felsefeye giriş" ya da "bilim ve felsefe tarihi" tarzi kitaplarda gazali hazretlerinin "tahafut el felasife" isimli eseri ile islam düşüncesi içinde felsefi ve rasyonel düşüncenin önüne geçtiği yönünde ithamlarda bulunarak ona saldirirlar sadece şunu söylemek istiyorum: " be hey dangalaklar! Gazali aristocu felsefeyi yürüten filozoflara karşı kalemini ve aklini kullanarak reddiyeler yapmış ve onlari yerin dibine sokarak bir daha ayaga kalkamayacak şekilde düşünsel boyutta islam tefekkur doktrininden silmistir, siz de eger davaniza gercekten inaniyorsa idiniz karşı cevaplari verseydiniz ya, ne diye konuşup duruyorsunuz, ilmi tartışma külturunden ne kadar da uzaksiniz, sanki adam Kılıçla filozoflari yok ederek felsefeye cephe aldi..."
islama altın çağını yaşatan müceddid. ayrıca ömrü boyunca bin tane kitap yazdığı rivayet edilen, ortalama bir güne 18 sayfa düşen efsane din adamı. ayıca farabi, ibn i sina ve onlar gibi felsefik düşünenlerin önüne çok büyük bir engel koymuş ve bugün bazı kesim tarafından sevilmez hatta muhalefet edilir.
Nakilcilik dini mi Yoksa akılcılık dini mi yoksa harmanlanması mı gerekir tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı 10-11 yüzyılda

" artık içtihad kapısı kapanmıştır "

Fetvasını vererek müslüman ile akıl kelimesini yanyana getiremeyeceğimiz sonraki 1000 seneyi bizlere dayatan ulu önder.
skolastik islam'ın temsilcisi.
Dönemine kadar ulema tarafından haram sayılan mantık ilmini helal kabul ederek mantıkçılara nefes aldırmış ve islam felsefesine yeni bir soluk kazandırmıştır.
"imkân dairesinde, şu varlık âleminden daha mükemmeli, daha üstünü yoktur."

imam-ı Gazâlî
güncel Önemli Başlıklar