bugün

ilk kez amerika' da üretilen, günümüzde yabancı teknolojiye bağımlılığı azaltmak için japonya tarafından da üretilmesi planlanan uçak.
efsaneleşen modeli ilk körfez harekatında kullanılan ve ilginç köşeli tasarımıyla dikkat çeken F-117 dir.
takma adı Gece Şahini olan F 117 olarak bilinen amerikan hava kuvvetlerine âit uçak modelidir. gizli çalışmalar sonucu yaratılan uçakla ilgili ilk çalışmalar 1977'de başlamış, ilk uçuşunu da 1981'de gerçekleştirmiştir. bundan toplam 59 tâne îmal edilmiştir.

Uçağın sâhip olduğu özel tasarım ve üzerindeki özel boya, radarlar tarafından tespitini imkansız hale getirmektedir. Bu nedende F-117'ler radarlar tarafından görülemiyor. Amerikan Hava Kuvvetleri'ndeki görevleri sırasında Panama, Irak ve Bosna Harekatları'nda aktif olarak görev yapmıştır. hassas hedeflerin vurulmasında kullanılmıştır.

bu Uçaklardan biri 1999 tarihinde Sırp kuvvetleri tarafından omuzdan atılan çok basit sisteme sahip SA-3 tipi füzeyle düşürülmüş ve uçağın tespitinin tv yayınlarındaki parazitlenme sayesinde olduğu açıklanmıştır.

27 yıldır görev yapan bu uçaklar 21 nisan günü emekli olacaklardır. artık öldürmek için sırada nasıl bir model kullanılacak, bakalım.
*
f 117'nin direk hayalet uçak başlığına yönlendirmesi saçma olmaktadır zira artık hayalet uçak sınıfında olan 3-4 tane uçak tipi mevcuttur.

ilk hayalet uçak olan f 117 ise taktik bir bombardıman uçağıdır. daha çok hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirerek hayalet uçak sınıfında olmayan hava araçlarına koridor açmak için kullanılır. ırak savaşı'nda bu uçak sayesindedir ki a 10 lar ve apacheler rahat rahat uçabilmişlerdir.
boeing x-45, f-22, f-35, f-117 gibi stealth ozelligi olan ucaklardir.
temel olarak düzensiz tasarlanan dış yüzeyinin ve kaplamasında kullanılan malzemenin radar sinyallerinin düzgün bir şekilde merkeze yansıtılmasını engelledikleri için radarlar tarafından tespit edilmeleri çok güçtür ve bu yüzden hayalet ucak denir bunlara. kaymak gibi yüzeye sahip uçakların radar sinyallerini düzgün bir şekilde yansıtması oldukça kolaydır ve bu da onları ele verir. ama gerçek hayatta ciddi ciddi bu uçakların çizgi filmlerdeki gibi uçarken görünmez olduğunu falan sanan vatandaşlarımız da bol sayıda mevcuttur.
ilginç bir şekilde çocukluk hayallerimi süslemiş, yarasayı andıran; radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak isimlendirilen karizmatik uçaktır. çok hızlıdır, fena kaçar.

o değil de, çocukluk hayallerimi bir uçağın süslemesi? anlam veremiyorum sözlük lan, hayır ne gibi bir düşüncem varmış ondan yana? ha tamam, binicem diye. ok.
fren paraşütü bulunur.
zamanında ölmüş, ama dünyada yarım kalan bir işi olduğu için sıkışıp kalmış uçaktır.

ve derler ki;

bazı dolunaylı gecelerde dikkatle dinlerseniz inleyen pratt & whitney jet motorlarının üzgün sesini duyabilirsiniz.
kağıttan yapılamayandır.
(bkz: stealth fighter)
(bkz: northrop b-2 spirit)
(bkz: f-22 raptor)
şehir efsanesi midir bilinmez ama üzerindeki kaplamanın mikrodalga fırınların iç yüzeyi için malzeme geliştiren birileri tarafından tesadüfen bulunduğuna dair söylentiler dolaşmaktadır.
her ne kadar hayalet, radara yakalanmıyor vs. denilse de bu uçakların yakalanmama durumları yağmur yağana kadardır, ilk damlalar çiselediğinde radarlarda kabak gibi görünürler ve çok rahat avlanırlar. keza manevra kabiliyeti konusunda iyi oldukları söylenemez.
zamanında Bir çoğu görülenler tarafından ufo sanılan uçaklardan biridir ve gelecekte de ufo sanacağımız bir çok uçak, aslında amerika'nın ve ya gelişmiş ülkelerden birinin ürettiği savaş, ajan uçağı olacak.
ilk baski tarihi 01.09.2016 olan, calistigim avm'deki kitapcidan iki gundur sordugum ve nihayet bugun kavustugum ve ozel olarak ayirttigim bir bear grylls kitabi. kendisinin hardcore fani olup, sayesinde bircok sey ogrenip gercek hayatta uygulamis biri olarak (abartmiyorum bir seferinde koyde acliktan kurbaga yemistim, tv'de eti tavuk gibi diyordu pezevenk, hakkaten de oyle lan) seve seve alacagim bir kitap olucaktir. simdilik soyleyeceklerim bu kadar, kitabi alip inceleme firsatim olmadi. aldigim zaman editleyecegim...
yerli-milli uçaamızdır..
Yerli uçağımız olacak gibi görünmektedir.