bugün

eskişehirde birçok hamamı üzerinde bulundurduğu için bu ismi almış bir yoldur. cadde ya da sokak değil, tam anlamıyla bir yoldur, araç trafiğine kapalı olup özellkle haftasonları çok kalabalıktır. üzerinde hamamdan daha çok olarak pastane ve dondurmacı vardır.
cok iç karartıcı olan kalabalıktan nefes zor alınan yoldur, alışveriş için gidilir genelde.
eskişehir'in en kalabalık caddesidir. odunpazarı'ndan başlar, sivrihisar caddesi ile iki eylül caddesi kesişimine kadar uzanan yol. yaklaşık 2km 'dir.
kısaca hamamyolu diye geçen araç trafiğine kısmen kapalı, konfeksiyoncuların, pastacıların olduğu mekan..
cadde üzerindeki ağaçalarda çok sayıda karga yuvası vardır ve yerler bu sebepten bem beyazdır. kenardan yürümek gerek. belki de bu kargalar yüzünden, caddede çok sayıda seyyar piyango bayii bulunmakta..
bayramlarda ve özel günlerde aşırı kalabalık olur bu cadde, ayrıca yol boyunca devamlı karşınıza kuruyemiş dükkanları ve pastahane dükkanları çıkar.

ayrıca bu caddede gezen eskişehir'in eski toplakları olan amca ve teyzelerimiz mutlaka çekirdek çitletmeden duramaz *.
bir zamanlar porsuğun bir kolu geçermiş buradan. aşağıda fotoğrafı var. (1974)
ayrıca buranın altı komple sıcak sudur.
görsel

not: hamam yolu değil, "hamamyolu" dur. nöbetçiler!
Eskişehir'in en PiYASA caddesiydi bir zamanlar; artık o kadar değil. Eskişehir'in güzel kızlarını - yakışıklı erkeklerini görmek isteyenler ya Kızılcıklı'ya gidecek ya istasyon caddesine.

12 Eylül'den önce, siyasetin silahlı kavgalarla icra edildiği dönemde, burası MHP'lilerin - Ülkücülerin elindeydi. Yalaman ada ise (Adalar), solcuların. O zamanlar bu caddeye solcular asla giremezdi.

1937'li babam, bu caddenin sonunun (Has hamam tarafı) BATAKLIK olduğunu; o bataklığın kurutulduğunu söylerdi.
eskişehir'in merkezi olan cadde.