22 Temmuz 1933 tarihinde Düzce de doğdu.Ilkokulu Anadolunun değişik şehirlerinde okudu. Ankara Kolejı ni ve Mülkiye yi bitirdi
Devlet Planlama Teşkilatında 1962-l974 yıllarında uzman olarak çalıştı. Kuruluşundan sonra TÜSiAD ın ilk genel sekreteri olarak yayın ve araştırma faalıyetini başlattı.1980-2001 yılları arasında Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sabancı Grubunda çalıştı.
SBF de başladığı doktorasını iÜ Iktısat Fakultesınde tamamladı. Doçentlik sınavını Bogaziçi Üniversitesi'nde verdi. Marmara Üniversıtesi'nde Profesör oldu.
Köşe yazılarına l968 yılında Türkiye iktısat Gazetesı nde basladı. Ekonomi Gazetesi Rapor'da günlük, Güneş gazetesinde de ekonomı yazdı. l982 Yılından bu yana Dünya gazetesinin köşe yazarıdır. Sabah da Alı Rıza Kardüz adı ıle başlattıgı günlük köşe yazılarını Güngör Uras olarak Milliyet de sürdürüyor. Dünya da ise Tevfik Güngor imzasını kullanıyor. Daha önce TRT 2 de Olayların ıcınden adı ıle yaptığı ekonomi söyleşilerını şimdi CNN Türk de Akıl Defterı nde devam ettırıyor.
kaynak http://www.kimkimdir.gen.tr
kemal unakıtan maliye bakanı olabiliyorsa, bu mütevazı adam 10 defa olur. kemal derviş'i de sol arka cebinden çıkarır. kur politikasına dayalı ekonomik anlayıştan ziyade reel ekonomiyi ve üretimi savunur. eski dpt uzmanıdır. yüksek faizin ve aşırı değerli paranın düşmanıdır. ayrıca devletçidir.
bir üniversite talebesinin görebileceği en şeker hocalardan biri! marmara iletişim'de ders vermişti bir aralar. ayrıca müstear ismi de var bu beyaz saçlı amcanın:

(bkz: ali rıza kardüz)
Ekonomi haberlerini vatandaşın anlayacağı dilden anlatan milliyet gazetesi köşe yazarıdır. Bulundğumuz ekonomik şartlara göre, ayşe teyzenin yastık altı paralarını nasıl değerlendirebileceğini, hakkı amcanın emekliliği ile nasıl ev alabileceğini anlatır.
ekonomiyi bilinememezlikten çıkartıp sıradan türk vatandaşının anlayabileceği hale sokan milliyet gazetesi köşe yazarı. türkiye'de çiftlik balıkçılığı, korsan taksiye hayır köçe yazılarının bazılarıdır.
bugünkü yazısında yunanistan'ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizi çok iyi etüt edip özetlemiştir. buyrun;

http://www.milliyet.com.t...196548/default.htm?ver=19
bugünkü yazısında, bursa ekonomisinin tekstil, tarım , gıda vb. sektörlerden uzaklaşıp otomotive ağırlık vermesinin sebep olduğu ve olacağı tehlikeleri çok duru ve açık bir şekilde dile getirmiştir. bu yazının linkini de verelim:
http://www.milliyet.com.t....2010/1266681/default.htm
sadece ekonomi yazmayan ekonomi yazarı. siyasetten müziğe; iktisattan yemeğe; uluslararası ilişkilerden sanata geçiş yapabilen kıymetli bir isim.

ali rıza kardüz mahlasıyla milliyet'te yemek üzerine yazdı.( bu isim güngör uras'ın dedesinin adıymış)

tevfik güngör ismiyle de makaleleri çıktı. (özellikle son zamanlarda dünya gazetesinde) ki bu tevfik ismi kendisinin olup iki isim olarak pek kullanmadı. bazen "T. Güngör Uras" olarak kullandı.

ayşe hanım teyze örnekleriyle ekonomiyi sadeleştirip güncele değindi.

hakkında, haşim akman tarafından yazılan Saf ve Bakir Bir Anadolu Çocuğu "Güngör Uras Kitabı" okunmaya değer.

görsel

bana ekonomiyi öğreten isimlerden birisidir.
en az üç nesil güngör uras ile büyümüştür. halkın nabzını çok iyi tutar ve hem nalına hem de mıhına vururdu yazılarında. "ayşe teyze" ve "ali rıza amca" tiplemeleri ile esasında siyasilere doğrudan mesaj vererek yapılanların ne derece halkın yararına olduğunu düşünmelerini isterdi. allah rahmet eylesin. bakalım boşluğunu dolduracak çıkabilecek mi?
85 yaşında vefat etmiş.

https://www.dha.com.tr/is...i-kaybetti-/haber-1595011
85 yaşında vefat etmiş olan ama ölüm sebebiyle ilgili hiçbir ayrıntı bulunamayan saygıdeğer ekonomi yazarı. Allah rahmet eylesin. Huzur içinde yatsın.
Son üç dört yıldır yazılarında tek yaptığı oradan buradan kopyaladığı resmi rakamları yazmaktı; beş altı yıl önceki yazılarında yer alan derin öngörü, keskin eleştiri ve vurucu tespitlerin hiçbiri yoktu.

Bunu iki sebebe bağlıyorum:
1) Çalıştığı gazeteden dolayı hükümete yanaşmak zorunda kalmak. Eleştiremeyince bari övmeyeyimin bir tezahürü.
2) iyice yaşlanmış olması.

Yine de son gününe kadar yazılarını sektirmeden yayınlamayı sürdürmüştü. Genelde hastaneye yatan yazarlar biraz acındırır kendilerini gitmek var dönmek yok gibisinden; en azından ara veriyorum görüşürüz vs. derler. Güngör bey tam bir profesyonel olarak hastanede olduğunu bile hissettirmedi.

Ruhu şad olsun.
Kim olduğunu öldükten sonra öğrendiğim bir zat.

Fazla gündem yapmaya gerek yoktur.
Hem ülkeyi hem insanları iyi tanıyan. Pazarı çarşıyı çok iyi bilen, sokağın nabzını ölçen,çok yönlü bir insandı.
ayşe teyze ekolünün mücidi duayen. vefatı üzmüştür...