(bkz: damak tadı)

zamanında nasıl bir tanım yaptıysam artık.

yemek konusunda üst düzey farkındalığa sahip insan.
tatbilir.
(bkz: geldim)
(bkz: gördüm)
(bkz: yedim) *
bütün işleri güçleri yemek, içmek, sıçmak olan kişiler..
ünlü restorantlarda para vermeden yemek yiyen kişilerdir..çünkü;
1)yedikleri yemek hakkındaki eleştirileri restorant yetkililerine yaparlar böylece mekanın yemeklerinin ve aşçılarının kalitesi de notlanmış olur
2)yedikleri yemekler ve mekan hakkında çeşitli gazete,dergilere yazılar yazarlar..böylece kaliteli yerlerin reklamını da yapmış olurlar
adana'da bulunan bir restoran..

fransızca bir kelimedir.
ağzının tadını bilmeyen yamyamlar..
(bkz: gourmet)
yaşamak için yemeyen, yemek için yaşayan insan modeli.
yemekteyiz programında sıkça rastladığımız kişiler
yemekteyiz programında hiç göremediğimiz kişiler. iki fransız yemeği yapmakla,iki şarap terimi bilmekle gurme olunamaz.

(bkz: vedat milor)

(bkz: mehmet yaşin)

(bkz: tuğrul şavkay)
son günlerde tüm gereksiz insanların kendini zannettiği meslek.
yemekteyiz programında daha yemeğin içinde hangi baharatların olduğunu söylemekten aciz insanların kendilerini kolayca dahil edebildikleri meslek grubu. gerçek gurmeliğin ne olduğunu öğrenmek için vedat milor ve mehmet yaşin'in programları defaatle izletilmeli bu insanlara.
(bkz: sornadan gurme)
(bkz: yaran genis aile replikleri)
an itibarıyla yemekteyiz'de tartışması geçen meslek. yaşlı bir amca gurme olduğunu iddia ediyor. ötekilerde onun üzerine gidiyor.
Gurme normalde Fransız kökenli bir sıfattır ve Gurman'dan gelir . ingilizcesi Gourmet olan kelimenin anlamı ,"lezzeti keşfetmiş , damak tadına sahip kişi" demektir.
(bkz: allahım yiyim yiyim doymayim)
Türkiye' de gurme, yumurta kırmaktan aciz insanların kendilerine taktıkları unvandır.
sonradan gurme diye cem yılmaz espirisine takılmış sözcük.
günümüzde şamar edilmiş kavram.
özellikle televizyonda yemek programları çıktıktan sonra başladı bu furya. öncelikle gurme olabilmek için yani yerlerde bulunup o bölgenin tatlarını öğrenmek gerekir. sanmıyorum vedat milor , ünlü aşçılar, tatları ayırt edebilip çok çeşit deneyenler dışında gurmeler olsun. yemekteyiz programına katılıp sadece yöresel yemekler yapıp en basit yemekleri nasıl oluyordu diye tartışmakla olmaz bu iş.
kekikli, soya soslu fırında tavuktan sonra pudinge cips banıp yemektir. ya da ben çok yalnış gelmişim, yoksa kusmazdım şimdi.
türk kızlarının en hayran oldukları meslek. spor da yapıyorsa tadından yenmezlermiş.
(bkz: tatbilir)
yoğun bir yemek kültürü ve tat bilgisi gerektirir. ama son zamanlarda piç edilmiştir bu kavram. susurluk ayranı içip, et yemeğinin yanında kırmızı şarap içen adam kendisini direk gurme ilan ediyor anasını satayım. gurme olacak adamın denemeyeceği yiyecek yoktur. o yüzden dindar bir adamsanız direk elendiniz bir kere. sonra, gurme dediğin adamın dünyanın farklı yörelerinin lezzetlerini keşfetmesi gerekir. bu da çok ciddi bir maddi kaynak gerektirir. fakirler de elendi o zaman. e tabi bütün bunlar yetmez. dedik ya, geniş bir mideniz olması lazım, ciddi bir kültür birikiminizin olması lazım, tatları kolayca ayırt edebilen bir damağınızın olması lazım. lazım da lazım anasını satayım. o yüzden her adam gurme olmaz, olamaz. gurme olmanın yemeyi sevmekle de alakası yoktur. sırf tatları pek ayırt edemiyor olmanızdan dolayı, standartlarınızın düşük olmasından dolayı her şeyi yiyor da olabilirsiniz çünkü.
güzel meslek.

yiyor ama çalışıyor. oh ne güzel. *