bugün
- ofisteki kadınların yazın dekolte işini abartması14
- kızlar çaylak yapılmasın kampanyası7
- üşüyen erkek10
- sözlükte güzel ve eğlenceli kızların çaylak olması7
- gelecek partisi'nin kapanması10
- çocuklarin ve ergenlerin manifest aşkı8
- ketçap aromalı ruffles5
- japonya20
- sözlük yazarlarının kombinleri3
- battal gazi5
- selçuk bayraktar'ın siyasete atılması7
- ahmet davutoğlu6
- sağa sinyal verip sola dönmek6
- stackoverflow da geçen saatler2
- en iyi simit hangi şehirdedir23
- mal varlıklarınız nelerdir4
- en çaresiz hissettiğinde kime gidersin14
- gürcistan25
- klima çarpması4
- ctrlx22
- ağlamamak için kendini tutmak12
- sabahın köründe entry giren işsizler3
- kırgızistan8
- domdomusa'nın haksız yere çaylaklanması7
- silah çekildiği zaman patlar3
- aslan gibi adam2
- prensesler gibi uyanmak3
- günaydın sözlük uyanın artık2
- kuran da namaz yok21
- hewal ebo18
- geceniz nasıl geçiyor7
- aslında hayatta yapayalnız olmamız8
- yazarlara gelen son mesaj2
- latin atasözleri6
- çin8
- geceye bir şarkı bırak17
- sabaha bir şiir bırak2
- lahmacunu elle yiyen kız14
- ilgi isteyen kız16
- sözlük yazarlarının çocukları olsa ne yaparlardı6
- sözlüğün aniden sessizleşmesi5
- 30 temmuz 2026 cem küçük'ün gözaltına alınması8
- 35 bin lira maaşı beğenmeyen sevgili9
- yeni yazarlara öneriler3
- erkeklerden hayır gelmeyeceğinin anlaşıldığı an4
- antalya şu an 28 derece4
- hikayeyi devam ettir52
- sözlük kızlarının bugünkü kombinleri22
- tez yazmak4
- içim yanıyor be sözlük7
tarımda gübremhekimlikte ilaç olarak kullanılan,barut gibi patlayıcı maddeler yapımına yarayan,beyaz renkte ve ince billurlar durumunda birleşik bir madde,potasyum nitrat(kno3).
aynı zamanda sodyum nitrat (NaNO3)
peynire işlenecek sütte bütirik asit bakterileri (Clostridia) ve/veya koliform bakterileri bulunuyorsa bunu engellemek amacıyla nano3 ve kno3 katılır.
peynire işlenecek sütte bütirik asit bakterileri (Clostridia) ve/veya koliform bakterileri bulunuyorsa bunu engellemek amacıyla nano3 ve kno3 katılır.
eski yillardan cinden getirilen patlayici yapımında kullanılan azot bilesigi. Zehirlidir ve suda iyi cozunur.
barutun hammaddelerinden birisi olma hasebiyle sahip olan devletlere tarihte büyük avantaj sağlamış maddedir. bazıuzmanlaa göre barutun gücünü belirleyen güherçilenin kalitesidir. genelde avrupa devletleri tarih boyunca güherçile üretimini tekele bağlamış ve sınırlı üretim merkezleri olduğu için uzun soluklu savaşlarda güherçile elde etmekte zorlanmışlardır. buna klasik örnek olarak ispanya imparatorluğu misal verilebilir.
Osmanlı imparatorluğu güherçile kaynakları açısından zengindi. bilhassa osmanlı imparatorluğunun balkan topraklarında ve karaman bölgesinde köylülerden belirli dönemler halinde avarız vergisi karşılığı ayni olarak alınırdı. Güherçile üretim tesislerinin masrafları da onlara adanmmış topraklar olan "ocaklık"lar tarafından karşılanırdı. güherçile madenlerinde çalıştırılan genellikle köylüler olmakla birlikte, sipahiler de çalıştırılmıştır.
osmanlı'da işletilme şekli ise daha çok iltizam sistemil iledir. bunu bazı tarihçiler özellikle özel girşim şeklinde tavsif etmelerine rağmen. genellikle iltizamı satın alanlar devlet görevlileri olmuştur. kadılar ve defterdarlar bu noktada örnek verilebilir. tabi bu minvalde gühherçile üretim merkezlerinin ne kadar özel girişimi yansıttığı sorgulanabilir ama bir başka nokta ise bu kişilerin devlete taahhüt ettikleri miktarın yanında devletten destek almadan-bir nev'i faizsiz borç olarak da kabul edilebilir-kendi ceplerinden üretim merkezinin masraflarını karşılamalarıdır. devlet bunun karşı ödnemesini ayni olarak da yapabilirdi.
Osmanlı imparatorluğu güherçile kaynakları açısından zengindi. bilhassa osmanlı imparatorluğunun balkan topraklarında ve karaman bölgesinde köylülerden belirli dönemler halinde avarız vergisi karşılığı ayni olarak alınırdı. Güherçile üretim tesislerinin masrafları da onlara adanmmış topraklar olan "ocaklık"lar tarafından karşılanırdı. güherçile madenlerinde çalıştırılan genellikle köylüler olmakla birlikte, sipahiler de çalıştırılmıştır.
osmanlı'da işletilme şekli ise daha çok iltizam sistemil iledir. bunu bazı tarihçiler özellikle özel girşim şeklinde tavsif etmelerine rağmen. genellikle iltizamı satın alanlar devlet görevlileri olmuştur. kadılar ve defterdarlar bu noktada örnek verilebilir. tabi bu minvalde gühherçile üretim merkezlerinin ne kadar özel girişimi yansıttığı sorgulanabilir ama bir başka nokta ise bu kişilerin devlete taahhüt ettikleri miktarın yanında devletten destek almadan-bir nev'i faizsiz borç olarak da kabul edilebilir-kendi ceplerinden üretim merkezinin masraflarını karşılamalarıdır. devlet bunun karşı ödnemesini ayni olarak da yapabilirdi.
Bu ne guzel bi isim. Kızım olsa adina Guherçile koymak isterdim. Boyle guzel bi ismin gubre veya patlayici yapiminda kullsnilan kimyasal bilesik olmasi uzucu. Oysaki ilk duydugumda cicek felan sanmistim
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar