bugün

Grigori Yakovlevich Perelman, 13 Haziran 1966'da Leningrad, Sovyetler Birliği'nde (şu anda Saint Petersburg, Rusya) Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Yakov (annesi, şu an da israil'de yaşıyor)ve Lyubov (şu an Saint Petersburg da oğluyla beraber ). Grigori'nin annesi Lyubov, onu büyütmek için matematik alanındaki yüksek lisans çalışmalarından vazgeçti. Grigori'nin matematik yeteneği on yaşındayken ortaya çıktı ve annesi onu Sergei Rukshin'in okul sonrası matematik eğitim programına kaydettirdi.
deliden ziyade sovyet okullarında edindiği kültürel mirasa sahip çıkan, abd ve israile taşınmak yerine hayatını st Petersburg daki münzevi bir apartmanda geçirmeyi tercih etmiş alçakgönüllü kişilik:
görsel
Asil ismi Grigori Yakovleviç Perelman olan ve 13 Haziran 1966´da Sankt-Peterburg´da dünyaya gelmis yahudi asilli rus matematikci. topoloji ve Diferansiyel geometri özellikle ricci akımı uzmani.
görsel

Babasi elektrik mühendisi ve annesi de matematik ögretmeni. Ilk matematik kariyerine 1976´da Sankt-Peterburg´daki matematik klübünde basladi. 14 yasinda matematik okuluna basladi. 1982´de uluslararasi matematik olimpiyatlarinda altin madalya kazandi. Üniversiteyi bitirdiktensonra Steklov Matematik Enstitüsü´nde calisti. 1990´da Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi nde doktorasini yapti. 1992´de amerika´ya Stony Brook Üniversitesi´ne gitti. 1993-1994´de Kaliforniya Üniversitesi´nde ve daha sonra Princeton Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi nden teklif almasina ragmen 1995´de tekrar Steklov Matematik Enstitüsü´ne döndü.

1996 yilinda European Mathematical Society (EMS) ödülünü redetti.
2002 yilinda yedi Milenyum Problemlerinden biri olan Poincare hipotezinin cözümünü yayinladi. Bu da 7 milenyum probleminden simdiye kadar cözülmüs tek problemdir.
Fakat cözümü bir bilim dergisinde yayinlamadi. 40 sayfalik makaleyi dogrudan internetten yayimladi.
Bu makale o kadar karmasikti ki; matematik camiasi bunu anlamak, anlatmak ve ufak tefek hatalari düzeltmek icin yaklasik 4 sene harcadi.
2006 yilinda kendisine matematikte nobel ödülü degerinde olan Fields Madalyası taktim edildi.
Perelman bu madalyayi geri cevirdi. 2010 yilinda da Clay matematik enstitüsü tarafindan problemi cözügü icin 1 milyon $ verildi. Perelman bu ödülü de almadi.
Sebep olarak; "ne paraya ne de söhrete ihtiyacim var" dedi.
100 yıllık imkansız soruyu çözüp, kayıplara karışmıştır.
Son derece deli bir adamdır.
şişirilmemiş bir balondur.
Topolojide "Poincare Sanısı" olarak ifade edilen teoremin çözümünü 2002-2003 yıllarında yapıp kamuoyuna sunduğu çizimlerle geliştirmiş 1966 doğumlu Rus matematikçi. Fields Madalyası'nı ve Clay Matematik Enstitüsü'nün çözümü bulana vaadettiği 1 milyon doları reddetmiş ardından da izini kaybettirmiştir. Şu an bildiğim kadarıyla kendisinden senelerdir haber alınamamaktadır. Rusya'da annesiyle beraber yaşadığı bilinmektedir ama son durumları hakkında kesin bir bilgi yoktur.
bir şeyleri çözdüğü halinden belli oluyor:
görsel
görsel
dış görünümünü pek önemsemediğini biliyoruz, ya iç görünüm:
görsel
en son evinde bütün gün play station oynadığı öğrenilen matematik dehası. dünyanın çözülemeyen 7 probleminden birini çözerek * fields ödülünü hakedip ödülü açık bir dille siklemeyen çılgın.
(bkz: bu konu kapanmamış mıydı)
"Clay matematik enstitüsü'ün problemi çözene vereceği 1 milyon dolarlık ödülden vazgeçtiği haberlerinin asılsız olduğunu, ödülü henüz reddetmediğini ve son kararını vermediğini ifade etmiş olan 44 yaşında ki rus matematikçi, daha doğrusu matematik dehası.
--spoiler--
Perelman'ın, kendisini arayan gazetecilere, ödül konusunda son kararını vermediğini belirterek, "Bu konudaki nihai kararı verdiğimde bunu ilk olarak Clay Matematik Enstitüsüne bildireceğim" dediği kaydedildi.
--spoiler--
alıntı : http://url.ac/qst
Akıllarımızda para ile ölçülemeyecek bir tahta oturmuş Rus Matemetikçi.
dünyanın en zeki insanları arasındadır kendisi.
poincare varsayiminı çözüp parayı, ödülü, boku, püsürü reddedip benim bile içimi sızlatmış dahi adam. psikolojik sorunlarının olduğu ve ormanlık bir alanda sadece sandalye, masa ve yatağın bulunduğu bir evde yaşadığı iddia ediliyor.
isminin doğru yazılışı Grigory olan matematik doktoru. Matematik dehası desek daha yerinde olur. Parayı ve ödülü almalı tabi. O parayı ve ödülleri fazlasıyla hak eden bir kişi.
açıklamasında ''ben aptalmıyım birader niye 1 milyon doları almayayım hem zekiyim hem aptallık niye yapayım demedim ben öyle birşey sadece net konuşmadım. işte ben zekiyim hem soruyu çözdüm hemde bu şekilde laf ebeligi ile ayrı bir reklam yapıyorum. almıyorum demedim parayı tabiki alacagım'' şeklinde sokak lehçesi kullanmasada aynen bunu aktarmak istemiş olan matematikçi.

not: kaynak herhangi bir gazete
Zamanında olm reklam bilim adamı olalım çok para var dememe rağmen illa yok ben poroblem çözecem diyen zerzevat.
Neymiş 1 milyon dolları almıyormuş. Al kankana ver, adi.
Neyse fikrini az buçuk değiştirttim, alabilir.
sanki yeni bi adammış gibi piyasada yeniden çıkarılmış insan. herif 3-4 sene önce çözdü poincare teoremi'ni bizim medyanın yeni haberi oldu...
1 MiLYON DOLARI KABUL ETMEYEN MATEMATiKÇi

http://www.milliyet.com.t....2010/1215256/default.htm
1 milyon doalrı kabul etmeyecegi taktirde soruyu cozmesinden daha fazla ün kazanacagının farkında olan zeki kişilik.
nobel adayı olarak düşünülen okumuş er kişisi.
1 milyon doları elinin tersiyle itmiştir
100 yıldır çözülemeyen ve dünyanın en büyük 7 probleminden biri sayılan Poincaré varsayımını çözen Rus matematikçi.kayıptır,bulunamıyordur o ayrı.