bugün

sokak sanatı da denebilir ,fakat ülkemizde yapanlar yakalandığında çevre kirliliğinden "kamu malına zarar" dan 100 ytl para cezası ödemektedir(ben ödedim ordan biliyorum)
hiphop kültürünün bir parçası.
(bkz: http://www.turkstyle.net)
"graffiti is not a crime"diye bir sloganı vardır
(bkz: graffiti yaparken yakalanmak)
100 ytl le vazgeçilecek değil, tüm duvarlara "burada graffiti sanatınızı konuşturabilirsiniz" yazılarak engellenebilecek sanat.**
sanat olup olmadığı hala akademisyenlerce tartışılan,yazılanların çoğunu yazanlardan başkasının okuyamadığı resim tarzı..genelde arasokaklara,rap müziğin aktığı mekanların duvarlarında vardır..sadece amerikada değil Türkiyede de çok yetenekli arkadaşlarımızın çizimlerini görmekteyiz..ama eline her sprey alana graffiti yaptırılmamalı
almanya'nin sorunlarindan biri. hip-hopcu genclerin bir eglencesi. aslinda gayet güzel örnekleri olan bir ugras. sanat sayilir mi bilemiyorum. cünkü sanat sayilirsa yapan herkesin sanatci addedilmesi gerekir. yalniz almanlari cok ugrastiriyor. özellikle nazist graffiti ve spray calismalarini silmek icin cok para harciyorlar, iscilik de cok pahali. genel olarak da kamu malina herhangi bir zarar verenlere gercekten büyük cezalari var, bunlari yakalatacak ipuclari verenlere de 500 euro'ya varan ödülleri.**
spreyle duvar, tren, araba vb.boyama sanatıdır. yurtdışında çok gelişmiştir internet üzerinden bu örnekler görülebilir http://www.graffiti.org/
Gerek şehir içinde, gerekse şehirlerarası yollardan geçerken bazı duvarlara, özellikle de köprü altlarında, hemen dikkati çekecek şekilde iri iri, kimi de renklendirilerek yazılmış yazılar dikkatimi çekip duruyor. Malûm, Batı dünyasında bunlara ;Grafitti deniyor.
(bkz: duvar yazısı)
özellikle 70li yıllarda avrupa'da ve tüm dünyada gencliğin kendini ifade etme aracı olarak kullanılmış, nihayetinde de bu şekilde ortaya cıkan bilhassa sokak duvarlarına sprey boyalar kullanılarak yapılan yazı şekli..
ilk kez blue jean dergisinin graffiti sayfalarında gördüğüm, kanımca bir tür sokak sanatı
90 lı yıllarda üzerine çok uğraştığım bir sanat.

http://www.graffitinet.co...urkey&urlCountryId=58
buda onlara bir örnek
Duvarlara yazılan rengarenk yazıların yazılma tarzıdır.
"Bütün köprüler,duvarlar içeriği ne olursa olsun bu yazılarla renklesin, güzelleşsin; hatta belediye bu işi organize etsin" dedirten sanat.**
'sokak sanatı bu, beğenmeyenler' sözlerini akla getiren uğraş. bazı çizerler çok başarılı olup cidden sanat olduğunu hissettirir. gerçi grafitistlerin 'sanatçı' olmak gibi bir amaçları yoktur.serbest bırakılsınlar artık,yeter onlar için. hiphop kültürünün bir parçasıdır. markerlarla tag de atar bunlar. Türkiye'de en önemli grafitistler tunç dindaş ve grubudur. blue jean'de her ay graffiti resimleri yayınlar Türkiye ve dünyadan.özellikle çok zor ulaşılan yerlere yapılanları ilgi çekicidir. yüksek köprüler vb. *
bir nevi açık hava sanatı, performans gösterisi.

farklı bir örneği için
http://www.feralmick.spid...m.au/anIMAL%20GRAFITI.jpg
graffitiyi kisaca açiklamak gerekirse duvarlara yapilan resim sanatidir.geçmisin askine günümüzde çok gelismis bi seviyededir,kendi ticari sektörü,kendi giyim tarzi,kendi yasam tarzi ve kendi literatürü vardir.graffiti çikisi almanyada gerçeklestimistir, 2.dünya savasindan sonra dogu bloku belirlemek için yapilan duvar,uzun süre insanlar üzerinde özellikle dogu almanya halki için bi baski olmustur. 1970lerin basinda protesto amaciyla ghetto insanlari çesitli yazilar yazmaya basladi.yazilarin amaci sadece mevcut düzene baskaldirma idi,yani hiç bi sanat ruhu tasimiyodu. 80'lerde graffiti kültürü gelismeye devam etti,artik insanlar sadece mesaj vermek verine görselligede onem veriolardi, berlin ve münih graffiti sanatçilari (writer) bu konuda cok uzmanlastilar.

http://www.youtube.com/watch?v=GyCAo3rq2ts&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=KNkM3WUTAB0
bir jöle markasidir. saclari osis kadar olmasa da oldukca guzel sekillendirir, kokusu ise arko tras losyonu gibidir.
http://www.fotoritim.com/yazi/119875&tumyorum=1
kargo'nun sevmek zor albumundeki bir parcanin ismi.
geçen yaz hayatıma giren ve iyiki girmiş dediğim sanat.
"people say graffiti is ugly, irresponsible and childish
but that's only if it's done properly"

banksy
aşağıda, banksy'den bir alıntı bulacaksınız. bu alıntı yalın hali ile entry olarak girildiğinde formata aykırı olduğu gerekçesi ile ve "türkçe ne güzel bir dildir" açıklaması ile silindi. bu yeni hali için kısa bir türkçe meali alıntının sonunda bulabilirsiniz.
havada bulut çeviri hizmetleri, miladi '08.

-----------------

vandals

twisted little people go out every day and deface this great city. leaving their idiotic little scribblings, invading communities and making people feel dirty and used. they just take, take, take and they don't put anything back. they're mean and selfish and they make the world an ugly place to be.

we call them advertising agencies and town planners.

people say there is a graffiti problem. the only problem with graffiti is that there isn't ehough of it.

imagine a city where graffiti wasn't illegal, a city where everybody could draw wherever they liked. where every street was awash with a million colours and little phrases. where standing at a bus stop was never boring. a city that felt like a living breathing thing which belonged to everybody, not just the estate agents and barons of big business. imagine a city like this and stop leaning against that wall - it's wet.

banksy, existencilism.

------------------

yani diyor ki -ve ben de ekliyorum ki;
şehir planlamacıları ve reklam ajansları, bizlerin yaşadığı şehirleri bize asla sormadan çöplüğe çevirdiler. onların her tür ıvır zıvırı bize zorla itelemeye hakkı var, panolar, billboardlar hep onların. oysa bu şehirde yaşayan bizlerin buna hakkı ve izni yok.
graffiti ile ilgili tek sorun, yeteri kadar olmaması. herkesin istediği gibi duvarlarına yazıp çizebildiği bir şehir düşleyin. o şehirde durakta otobüs beklemek asla sıkıcı olmayacaktır.
insanlar akıllarındakini bugün ancak facebook'a, msn'e yazabiliyor. gerçek dünyada ise buna hakkımız yok. bu hak, yalnız para için yaşayanlara ait.

susmamalıyız.
bir yaşam kaynağı olup kişinin hayal gücü ve çizim yeteneğinin buluştuğu bir noktadır. tüm engellemelere rağmen önü kesilemeyecek bu akım türkiyede de giderek yayılmaktadır.
Hip hop kültürünün, rap, break dance ve DJ lik gibi bir dalıdır. Sokak sanatıdır. Yaparken en çok zevk aldığım şeydir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar