bugün

Coğrafi Konumu : ilçe, iç Anadolu bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasında yer alır. Arazi daha çok dağlık ve engebelidir. Sivas'a uzaklığı 198 km. Suşehri’ne 45 km, Refahiye'ye 20 km. Erzincan'a ise 100 km'dir. Ortalama rakımı 1300 m'dir.

ilçenin Tarihçesi : Gölova'nın tarihi M.Ö.1000 senelerine kadar uzanır. ilçenin kuzeyine düşen "Söğütlü Göze" dediğimiz yerde Hitit Uygarlığının varlığı belirlenmiştir. Rum pontus devletine bağlı olarak Avanıs ismini taşımış olup, yakın zamana kadar bu isimle anılmış, daha sonra ismi değiştirilerek Gölova adı verilmiştir.1990 yılındaki bir kanunla ilçe olmuştur.

Tarihi Değerleri :

Çoban Baba Türbesi : Gölova ilçesi, Çobanlı köyünde, küçük bir tepenin üzerindedir. 5.45 x 5.45 m. ölçülerinde, kare planlı, kesme taştan inşa edilmiştir. Kubbesi zamanla yıkılmış, sonradan betonarme olarak yapılmıştır. Giriş kapısı mukamaslı bir kavsaraya sahiptir. Cephesi geometrik motiflerle süslüdür. içinde bir sanduka vardır.
köyleri;

Yukarı Tepecik
Yayla Çayı
Yuvacık
Uluçukur
Subaşı
Karayakup
Sarı Yusuf
Okça Ören
Karaca
ilyas
Gün Alan
Gözüküçük
Gözüören
Gözlüce
Dikköy
Demir Konak
Çukuryurt
Çevrecik
Çataklı
Çakır Şeyh
Can Köyü
Bozat
BoğazKöy
Çobanlı
Aydoğdu
Aşağı Tepecik
Aslanca
Akçataş
nufusu yazlari yirmibin , kislari ise ikibin civarinda olan, sahip oldugu barajiyla pek cok alabalik tesisine sahip , bir kac sene evvelinde gazete satan bir bakkalin bile bulunmadigi sivas in en kucuk ilcesi.
sivasın bir ilçesi.