bugün

fatih sultan mehmet ve ordusunun yaptığı iştir. muhtemel kazalara neden olabilir.
bizanslılara daha önceden istihbarat gelse "yok artık daha neler" diyeceği olaydır.
1453' te karadan halice götürülen gemilerle ilgili tek bir türk tarihçinin notu yoktur. yalnızca yenilgiye kulp arayan bir bizanslı tarihçinin sözünden çıkmıştır her şey. teknik olarak o kadar sürede bunun yapılması mümkün de değildir zaten. evliya çelebi gemilerin ok meydanı' nda imal edildikten sonra halic' e indirildiğinden bahseder.
yani bizanslının kulp olarak söylediği söz bizim hamasetimize hamaset katmıştır günümüze kadar.
görsel

işte bu şekilde yapılıyor.
sadece insan gücüyle yapıldığına inanabilen varsa aklından şüphe duyacağım eylemdir. 4 kişi toplanıp bir temprayı iterken zorlanıyo da ağırlığının keskin yerlerde vuku bulduğu gemilerin insan gücüyle taşınması nâmümkündür.
istanbulun fethinden önce çokça yapılmış olaydır.
gerçekliği tartışmalı olmakla birlikte, fatih sultan mehmet'e atfedilen müthiş bir askeri hareket.

öte yandan sinema tarihinde de bu olayın enteresan bir örneği varmış: (bkz: fitzcarraldo).
http://www.capsverlan.com...em_karikaturleri_0546.jpg
bazı kaynaklarda fatih'in gemileri karadan yürütmediği rivayet edilmektedir.

fetih öncesinde yapılan araştırmalarda fetih'in nasıl olacağına yönelik zağanos paşa ve ekibi bir rapor hazırlamışlardır. daha önceden de bilindiği gibi istanbul surlarının en zayıf kısmı deniz tarafında yani haliç'e bakan tarafta olduğu anlaşılmıştır.

bu durumdan yola çıkarak fatih, okmeydanı'nın haliç şeridine bakan kısımlarına bir tershane kurdurmuştur. fetih başlamadan önce içerilerde kalan bu kısımda bulunan ormanlık alandan da faydalınılarak 72 adet kadırga (kimi rivayetlere göre 64 adet) yapılmıştır. 22 mayıs günü yapılan taaruzun olumsuz sonuçlanmasının ardından bu gemiler haliç'in bizans surlarına bakan kısımlarına doğru sürülmüş ve bizans halkı bu gemileri görür görmez hayrete düşerek gemilerin karadan yürütüldüğüne inanmıştır.

karadan yürütülme olayı osmanlı arşivlerinden değil bizans tarih yazarları tarafından ortaya çıkmıştır. ardınan bu muhteşem olayın sahiplenilmesinin iki taraf açısından da önemi vardır.

1- bizans tarafından: ne muhteşem bir güce karşı savaş verdiklerini belirtmek ve tarih önünde kendi çaresizliklerini ortaya koyarak şehri vermekten başka çarelerinin olmadığını göstermek için

2- osmanlı açısından: ne muhteşem bir güce ve zekaya sahip olduğunu göstermek açısından bu fikre sahip çıkılmıştır.

işin özeti gemiler karadan yürütülmemiş, okmeydanı'nın haliç'e bakan sahil kısmında ufak bir tershanede fetih hazırlıklarından önce gemi yapımına başlanmıştır.
en az 30 kaynak gemilerin karadan yürütüldüğünü söylüyor ama ne hikmetse hala "zulüm 1453 te başladı" mantığı yürütenler böyle bir olayın olmadığı yönünde kıytırık rivayetlere sarılıyor.

çatlasanızda patlasanızda 67 parça gemi bir gece de haliçe indirildi.

kafanızın almadığı 67 parçanın nasıl haliçe getirildiği.

nusret mayın gemisi nasıl karanlık sulara mayın döşedi ise hz. fatih'te gemileri karadan yürüttü.

çünkü o zamanın maneviyat önderi akşemseddin hz. talebesiydi.
Fatih sultan mehmet hanın bizans kralına ithafen söylediği benim gücümün ulaştığı yere sizin hayalleriniz bile erişemez sözünün bugün bile bazılarını kapsadığını gösteriyor.
döneme ilişkin bazı fotoğrafları inceledim ve asılsız olduğu kanısına vardım. bir yanda gemiyi karadan yürütmeye çalışan götünden şarıl şarıl terler dökülen insanlar diğer yanda geminin üstünde cirit atan başka insanlar. lan biz ki murat 124'ü itmeye üşenen ve gelen geçene (bkz: bir el atın be abi) diyen ve direksiyondakine ana avrat saydıran toplum olarak böyle bir şeye nasıl müsaade ederiz. yok abi inanmadım.
(bkz: bir rivayete göre)
Ecdad'ın zekasına hayran bırakan iştir. * *
Birçoğumuz aklına fatih sultan mehmet ile birlikte kazınmış olan tarihî olaydır.

Spoiler
Ama an itibariyle seyrettiğim vikingler dizisinin 8. Bölümünde ragnar lothbrok tarafından paris yağması sırasında uygulandığı gösterilmiştir. Gerçekliği tartışılır. Çünkü vikingler ile ilgili yazılı kaynak çok ama çok kısıtlı. Sanırım tarihte birçok kez uygulanan bu yöntemi senaristler görsel bir şölen olarak uyarlamak istemişler.
Spoiler

Sonuç olarak ilk düşünen askerî deha kim ise alkışlamak gerek. Çünkü sıradan insanın hayal edeceği bir şey değil...
Yüksek zekanın yanında iyi bir iş gücüde gerektirir.
"kendisine gemilerin karadan yürütülebileceği düşüncesini veren, buruğundaki bir italyan'dı. Venedikliler de çok yakın zamanda Lombardia seferleri sırasında koca bir filoyu po nehrinden garda gölüne kadar tekerlekli platformlarla taşımışlardı."

Bizans imparatorluğu tarihi - radi dikici

bu arada imparatora teslim ol mesajını fatih şu şekilde iletmiş.

"ölü ya da diri ya ben şehri alırım ya da o beni... eğer yenilgiyi kabul ederek sulh istiyorsan, sana ve kardeşlerine pelopones veya diğer eyalette yer veriririm. o zaman gerçekten dost oluruz. eğer benim sulh içinde şehre girmemi kabul etmezsen ve zor kullanarak şehri alırsam, seni ve bütün yöneticilerini kılıçtan geçirir, tüm halkını katleder ve birliklerime şehri talan etmeleri için izin veririm. Benim istediğim, boş bile kalmış olsa, sadece Konstantinople'dur."

(Roma) Bizans'ın imparatoru XI Konstantin Palaeologus (Dragaş) kabul etmemiş. Ve Sezar'ın hakkı sezara (ki kendisi de sezar ünvanına sahiptir) Savaşarak ölür.

Düşmanın büyüklüğünü görmek bir erdemdir. Eskiler bu erdeme sahipmiş şimdikilere bakıyorum da. Adeta it sürüsü... 2. Murat'ın oğlum dediği imparator (o da 2. Murat'a baba dermiş) bu arada yukarıdaki Konstantin.
Ancak şanlı bir türk milleti tarafından yapıldı.

Allahuekber Allahuekber.
görsel