bugün

ücretsiz (bkz: bele$)* bir unix sürümüdür. ayrintili bilgi icin http://www.freebsd.org adresini kullanabilirsiniz.
Abartmadan söylüyorum 5 saatte yüklemesini tamamladığım işletim sistemi. sorularıyla insanı bunaltan, türkçe desteği olmayan, 3 cd'lik canavar bir işletim sistemi. kişisel bilgisayarda müzik dinlemek ve ya internette gezinmek falan gibi amaçlar için kesinlikle kurulması tavsiye edilmeyen bir işletim sistemi. uğraşmaya değmez, aynı şeyleri linux'ta da yapabilirsiniz, onun için ne gerek var freeBSD'ye.. Ama her ne kadar zor olursa olsun, büyüleyici ve güvenlikte üstüne olmayan bir işletim sistemidir.

onun yerine freebsd tabanlı pcbsd'yi tavsiye ederim, türkçe desteği de var nasıl olsa. google'da pcbsd diye aratın =)
daha önce redhat tabanlı bir linux sürümü kullanmayanların hayran olduğu bir unix sürümü. en basit text işlemlerini yapmaktansa deveye hendek atlamayı tercih edersiniz. en basitinden bir metin içerisinde delete ve backspace tuşlarını kullanması bile zordur, beklediğiniz gibi rahat rahat yazamazsınız. backspace tuşu shell'de çalışmaz. o ana kadar alışkın olunan kullanımın çok gerisindedir. yeni bir program kurması genellikle manuel olur. redhat tabanlılarda rpm ile rahatlıkla kurulabilen programları bunda elle kurmak zorunda kalırsınız. en iyi özelliği ise ports dizininde her türlü programın kurulumu için gerekli dosyalar bulunabilir. eğer unix tabanlı bir sistem düşünüyorsanız freebsd'den akıl ve ruh sağlığı için zaman kazancı için uzak durunuz, freebsd ile yetinmeyiniz.
freebsd ücretli bir çok işletim sisteminde olmayan, ileri derecede hızlı network, performans, güvenlik, stabillik özelliklerini sunan bir işletim sistemidir.
örneğin bir çok şirket mail sunucusunu microsoft exchange üzerinde çalıştırır ve yüklü lisans maliyetlerine katlanmak zorunda kalır.
freebsd kullanarak aynı işi ücretsiz olarak yapabilir.
firewall için (microsoft isa server, cisco firewall) firmalar fahiş fiyatlar öderken freebsd kullanan firmalar aynı işi ücret ödemeden çözebilirler.
(bkz: postfix)
(bkz: pf)