bugün

Bu akşam yapilacak olup, yiğenim ve feneriyle katılacağım toplu organizasyondur.
Yarının regaip kandili olması sebebiyle şivlilik şenlikleri başlayacaktır.

(bkz: şivlilik)

Edit1: bu gelenek yalnızca konya'da mı var bilmiyorum.

Edit2:"damat alayı gibi bir şey mi bu?" diye soranlar olmuş, hayır değildir,alakası yoktur *
Bildiğin fener alayı arkadaşım.
şu an eve zor geldim, çarşının ıq ortalaması 5.
sevinin fenerliler. gün sizin gününüz. şikeciliğiniz kanıtlandı. ölseniz de gam yemeyiniz.
hiç sevmediğim, saçmalığın daniskası olarak düşündüğüm bir çeşit ritüel.

resmi bayramlarda yada ünlü bir sanatçı (solcu olmak zorunda yoksa kabul olmaz ritüel) öldüğünde yapılır, üstüne türlü türlü de haberi yayınlanır; "coşku dolu fener alayı"

Etkileneceksin, huşu içinde kendinden geçeceksin, belki de "Hitler görmüş Alman kadını" gibi orgazm olacaksın. yani güya hesapta öyle... (ben etkilenmiyorum)

Fener alayı Hitler Almanyası'nda vardı. Bir de Cumhuriyet Türkiyesi'nde var. (o kadar kitap okudum, Sovyetler Birliği'nde de yapıldığına hiçbir kaynakta rastlamadım. Bir tek Letonya'da varmış galiba. Ku Klux Klan örgütü de bu tür "alevli malevli muhabbetlerde" haç yakar, sonra da gider gariban bir zenci yakalayıp onu yakarlar ama buna fener alayı der misiniz bilemem.) .

Lakin, fener alayının arzu edilen etkiyi uyandırması için "etrafın karanlık olması" da gerekir. örneğin Bağdat Caddesi'nin şıkır şıkır "Şanzelize" misali ortamında bu müsamere hep güme gider.

Almanya'da bu işi SA ve SS kıtaları yaparlardı, eskiden bizde meşaleleri genellikle askere taşıtırlarmış, bir de pelerin giydirirlermiş işe fiyaka katmak için...

"Ortaçağ özlemi" kokan, işe "gizem mizem" bulaştıran, "şövalye mövalye" çağrıştıran bir Nazi dıngıllığıdır da biz neden bunu yaparız hiç anlamış değilim...

Tabii, "ben fener alaylarına katılmadan yaşayamam" diyen lümpenler var ise günümüzde hala, meşale yerine cep telefonlarını da kullanabilirler!.
Bu akşam Giresun'da yine büyük küçük herkesin katılımıyla müthiş coşkulu geçecek olan event. bu şehri sevme sebeplerinden sadece biri.
konya'da şivlilik'ten bir gün önceki günün akşamı çocukların* ateş yaktığı, ki genelde kocaman kocaman tekerler yakılır, nadiren ellerinde fenerlerle dolaştığı gece. son zamanlarda havai fişek de iyice meşhur olmuştur. konya itfaiyesi'ne kolaylıklar dileriz.
--spoiler--
şike yapmadık bis tağam mı
--spoiler--
bağdat caddesini bağdat caddesi yapan şenlik.
(bkz: fener halayı)
29 ekim'de suadiye ışıklardan, cumhuriyet yürüyüşü adı altında gerçekleşecek etkinliktir.
her sene cumhuriyet bayramı etkinlikleri çerçevesinde bağdat caddesinde gerçekleştirilen etkinlik
eskiden fenerbahce sampiyonlar liginden elendiginde, sampiyon olamadiginda, bi macta bes gol yediginde gs li ve bjkli taraftarlar fb ile alay etmek icin toplanip ortaligi bayram yerine cevirirlermis.davullarla zurnalarla fenerbahce ile eglenirlermis.iste buna fener alayi denir.
Bu akşamdır efendim, birazdan lastik kokuları mahallenin her bir yanını saracak olan gelenektir, ha bir de kağıttan fenerle çocuklar sokak sokak karış karış asfaltı gezdiği yerleri aydınlatacaktır. Konya da regaip kandili arefesi teker yakan gençlerin ateşin üzerinden atladığı mini mini bebelerin de fener alayı kızlar/erkekler sarayı kızları/erkekleri sorarsan maymun suratlı dedikleri bir adetimizdir.
Hastayım ama yinede yıllardır kaçırmadan gittiğim bayrak taşıdığım alaydır. Tabi önceden daha güzel olurdu. Şimdi...

Edit: yokmuş ya la. izin vermemiş köpekler. Pislikler geberin inşallah hepiniz.
resmi bayramlarda sokaklarda ellerinde bayraklar, flamalar, resimler bulunmak suretiyle sıra ile yürüyen, geçit yapan güruha verilen isimdir. eskiden elektrik bu kadar yaygın değil ve ortalık gece vakti bile gündüz gibi aydınlık değilken yürüyüşler yapılırken insanların ellerinde fenerler taşıması nedeniyle ismini bu şekilde almış ama modern hayatta kimsenin elinde fener bulunmamasından dolayı biraz değişik kalmış bir isimdir ayrıca.