bugün

amatör dergi calısmalarına verilen isim.
radikal bir durustur, genelleme icinde olmamaktir fanzin.icinden gelendir, icinden gelenle dalga gecmektir.bas kaldirmaktir.okunacak seylerin bulunabilecegi yazilar bütünüdür.
(bkz: gece fanzini)
örn:frost magazine
fan(anatic)+(maga)zine
ilk olarak punk kulturunu yaymak amacıyla punkyler tarafından icat edilen editörsüz, sansürsüz yer altı yazılarını bir arada bünyesinde bulunduran doktrin.
oldukça başarılı bir örneği için; (bkz: gölgedekiler):

"Aynaya ayna görünürmüş düşünde, sessizlikmiş sessizliğin bekçisi. Belki gerçek belki değil ama farklı kalmış, dışlanmış, kendini farklı kılmış, sesi çıkmamış, sesi çıksa yankılanmamış, yankılansa duyulmamış, duyulsa anlaşılmamış bir gençliğin astral seyahati... Sunuyoruz..."

http://www.netlarus.com/golgedekiler/
her mahalleden, her okuldan hatta her sınıftan en az bir tane çıkması gerektiğine inandığım dergi.
hiç mi yazacak bir şeyiniz yok arkadaşım, hiç mi derdiniz yok dile getirmeye değecek, hiç mi isyanınız yok? bu kadar özgür bir mecrada kendini ifade etmek çok büyük bir şans. ama fanzin sayısı o kadar az ki..
(bkz: bursa dan atmışlar)
(bkz: tutkual)
ticari amacla hazırlanmayan amatör-profösyonel yazarlarin-çizerlerin yazıp basip zımbalayıp dağıttığı dergimsi iletişim aracı. (bkz: varos fanzin).
60 dönemi sonrası punk akımının günümüze kadar gelen en büyük meyvesi siyah beyaz fotokopi kağıtlarına uhu nun karışan kokusu günümüzde Photoshop ile (bkz: Xerox) makinasının iş birliğinden ibarettir.Sıklıkla karşı duruşa sahip oldukları gibi içlerinde farklı fikirleri barındırırlar.Popüler kültüre karşı bir duvar gibi durmaktadırlar an itibari ile yeni sayısı çıkmaya yakın fanzinler:

(bkz: dahke) , (bkz: etilen) , (bkz: degaru) , (bkz: deplase) ve daha sayısını artırabileceğimiz birçoğu ise sessizliğin içinden çıkıverir karşımıza...

--spoiler--
fanzin okumazsan o senin canına okur.
--spoiler--
fanatik ve magazin kelimelerinden oluşan, fotokopi yoluyla çoğaltılan, hazırlayanların manifestosu olma özelliğini taşıyan, düzenli hiçbir yanı olmayan basıı bir yayındır.

yerini webzine lere bıraktı.
"yaşasın fotokopi" mantığı ile çıkmış ucuz dergi girişimleri. aslında bazı fanzinler değme dergilere taş çıkartıcak kalitede. sadece dağıtım sorun, bide tutulan fanzinler telif hakkı sorunu yaşıyo tabi. ama ilgililere duyrulur carpe diem yayınları telif hakkı istemiyo. kitaplarının başında da belirtiyo.
yeraltinda gelisen kulturun en onemli iletisim araclarindan biridir. adini ingilizce fanatik ve magazin kelimelerinin kisaltmasindan alir. finansal kaynaklardan ya da hiyerarsik yapilardan uzak yayinlardir. soyleyecek sozu, cizecek deseni, yapacak resmi, edecek kufru olanlarin canlari ne istediyse oyle yaptiklari bir baskaldiri nesnesidir.
(bkz: romantik fanzin)
yerini internette bloglara bırakmış olan eşsiz amatör dergi türüdür. amatör ruhun tüm samimiyetiyle kendini sevdiren ve rastlandığı yerde okunması gereken yazılı basımdır.şimdilerde internette e-fanzin olarakta dolanmaktadır.

(bkz: absürt fanzin)
yazınsal her tür var olma biçimini kapsayabilecek ve öte yandan var olan bütün yazınsal biçimleri reddeden bir tavırlar bütünü.
punk kültürü kendi dayanışma ve iletişim ağını da yaratmıştı. fanzinler. kültür ve sanat endüstrisine ve sisteme karşı bir tokat olan fanzinlerin varoluş nedeni yadsıma, reddetme talebi ve çağrısıdır. fanzinlerin punk eylem yaşam biçiminde oldukça önemli bir yeri vardır. (yeraltı edebiyatı) ilk punk fanzini; "sniffin' glue", punkın, "kendi-başına yap" (do-it-yourself felsefesini ortaya çıkanyordu: bir gitar üzerinde üç akorun yerleri gösterilmiş ve şu başlık atılmıştı: "işte size bir akor, işte iki tane daha, hadi şimdi gidip kendi grubunuzu kurun."

Punklar arasında iletişim ve düşünsel ağ oluşturmasının yanısıra fanzinlerin yaptığı bir diğer önemli katkıda yıkıcı grafik tasarım estetiğini oluşturmasıydı. Çoğunluğu elle yazılan, siyah beyaz olan kaotik bir kolajla oluşturulup fotokopi ile çoğaltılan fanzinlerin sadece dış görünüşleri ile bile algıyı bozmaya, kalıplan yıkmaya yönelikti.

Günümüzde de bu gelenek punklar arasında sürdürülmektedir, aynı zamanda internete de taşınmıştır, internette yayınlanan fanzinlere e-zine ismi takılmaktadır.
ankaralı genç bünyelerin bu konuda oldukça fazla yol katettikleri absürt, muhalif yayın çeşitidir. güncel aforizmalardan seksolojik aydınlanmalara kadar yoğun ilgi ve kaygı uyandıran bir çok konuyu ele almaktadırlar. hatta içerisinde oluşturdukları bereket tanrısı tezleri ile yeni bir oluşumun kapılarını da aralamışlardır. kendilerini kutlarım...

(bkz: yüksek karalama)

--spoiler--
sözcüklerin yol açtığı karmaşadan kurtulus: etkin olarak yok edilecek olanın, ilk önce sıkıca kavranmıs olması gerekir; ufalanıp dökülen ufalanıp dökülür, ama yok edilemez...
--spoiler--
*
genelde boyutu A4 kağıdının yarısı kadar olan amatör dergi. Yazarlar her zaman için takma isim kullanırlar fanzinde yazarken..
Türkçe'de "Fanzin" olarak kullanılan "fanzine", genelde belirli bir konu üzerine işlenen yapıtlardan (yazı, resim, fotoğraf, karikatür, vb.) oluştuğu gibi, değişik ve çeşitli konuların yapıtlarının da bir araya gelmesiyle oluşabilir. Her türlü materyal kullanılarak oluşturulabilir fanzinler. her hangi bir sınırlama, sansür yoktur. fanzin yazarı özgürdür ki bu özgürlük gerçek anlamda bir özgürlüktür. elindeki kalem ve kağıt tamamen onun aklının yansımasıdır.
80 gençliğinin yakından bildiği, takip ettiği fanzin kültürü gün geçtikçe gitgide azalmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise teknolojinin gelişmesi ve internet gibi bir platformun gelişmesi ve yaygınlaşmasıdır. Blog, e-zine gibi elektronik yayınlar gitgide popülerleşmektedir.
elde olan birkaç fanzin türünü ise taksim mephisto'dan çok komik fiyatlara almak mümkün.
Eğer yeraltı edebiyatı fanziniyse, affetmeyin, kaçırmayın alın ve okuyun. Amatörse hele, en bi 10 numara dergidir.
http://www.kubur.org
istiklal mottosu...

fanzin, fanzin, fanzin, fanzin...