bugün

direct shift gearbox'un kısaltması..
(bkz: de siktir git)
Volkswagen'in çok sorun çıkaran şanzumanı.
aslında direkt schalt getriebe'nin kısaltılmışıdır. yani direct shift gearbox'ın değil. o denk gelmiş ingilizcesidir sadece.

almanya tarafından üretilen yeni nesil şanzumandır. ilk nesil 6 ileri dsg'ler kısmi sıkıntılar çıkarttıysa da şuanda piyasada olan 7 ileri dsg'ler pür pak sorunsuz çalışmaktadırlar. ve gayet performanslı ve yakıt ekonomisi açısından da başarılıdırlar. tdi ve tsi motorlara uygulanabiliyor.
vw'nin araçlarında kullandığı, yarı otomatik olarak da adlandırılan robotik şanzımanı.

çift kavramalı olduğu için vites geçişlerini hissettirmez ancak tüketici şikayetlerinin yoğunluğu, son derece sorunlu olduğu hakkında ipuçları vermekte.
Eninde sonunda tüm tiptronik şanzımanlar gibi göte boruyu sokar.
formula 1 araçlarındakı motordan daha iyidir fakat fazla agır olduğu için formula 1de kullanılmaz.
eski ford focus cvt şanjımandan sonraki dünyanın en sorunlu ikinci şanjımanıdır. Problem kalkışlarda titremelerle başlar. ikinci evresi yolda giderken şanjıman koparcasına ses duyarsınız ikinci evre yani şanjımanı elinize alma evresi mekatronik kart yanmıştır, artık aracınız sadece 1-3-5 inci viteslere geçer, şanslı iseniz vw, seat, audi servisleri kronik problem olduğu için iyi niyet garantisine sokar. servisteki kavgayı kazanamazsanız dışarıda kavrama be mekatronik dahil 4000 ila 5000 tl civarında yaptırırsınız. Yok illa yetkili servise dürtileyim diyorsanız 7500 tl dir. vw, audi, seat bu sorunla başa çıkma çareleri hala devam etmektedir. en son 1 ay öncesine kadar şanjıman update i ve sentetik yerine mineral yağ ile bu sorunu bertaraf etmeye devam etmektedirler önümüzdeki günlerde sorunların devam edip etmeyeceğini göreceğiz.

bir tavsiye olarak 7 ileri otomatikleştirilmiş şanjımanlardan uzak durmanız, yok olsun dsg veya s tronic güzel sorun çıkarsa parasını verir yaptırırım derseniz geçişleri güzel ve keyifli şanjımandır.
volkswagen firmasının kullandığı çift kavramalı robotize şanzıman türü.

çift kavramalı şanzımanlar arasında en keyif aldığım şanzıman türüdür. geçişleri net ve hızlı, edc gibi loose şekilde atmıyor. oldukça sık problem yaratan bir şanzıman olduğundan bahsediliyor ki doğrudur. yalnız burada sadece vw mühendislerini suçlamamak lazım. türkiye'de gördüğüm kadarıyla otomatik vitesli araç kullananların %95'i otomatik vitesli araç nasıl kullanılır bilmiyor. sadece d'ye atarsan ileri gider, durunca p'ye al tarzı bir bilgi var, o kadar.

2-3 dakika süren kırmızı ışıklarda vitesi d'de tutarsan n'ye almazsan, kalkışta hayvan gibi abanıp zaten düşük birim hacimde fazla tork üretmeye çalışan araçta şanzımana yüklenirsen, zamanında doğru düzgün bakımını yaptırmazsan vs kısacası otomatik vitesli -hele ki çift kavramalı robotize bir şanzımandan bahsediyoruz- bir araç kullanmayı bilmiyorsan git manuel al.

bu tarz şanzımanlar avrupalı avrat gibidir; iyi bakar ve nazik davranırsan sana keyif ve konfor verir, iyi bakmaz hayvan gibi davranırsan dağılır gider.
(bkz: dsg şanzıman)
vw audi dediğine göre dsg ve s-tronic ile ilgili olan şanzıman ısınma problemini ve buna istinaden ileride çıkacak olan mekatronic arıza şanzıman problemlerini sentetik yağdan mineral yağa geçiş ile çözmüş. 2014 sonraki araçlarında mineral yağ kullanıyormuş.
volkswagenlerde eskisi kadar sorun çıkarmayan, kilometresi yüksek araçlarda ise garanti uzatma yapılırsa çıkardığı düşük olasılıklı arızaların sahiplenilerek giderildiği şanzımandır. yani cebinizden tek kuruş yemeden çözüyorlar sorununuzu, rahat olun.
daha fazla parça daha çok sorun demektir mantığıyla düşünüldüğünde tork konvertörlüye kıyaslanıp göz korkutan bir şanzıman olsa da, kullanım kılavuzu iyice okunup, bu şanzımanın değişik şartlarda( sıkışık trafik, şehirlerarası, soğuk hava, sıcak hava, tozlu hava vb vb) kullanım trikleri öğrenilir, hassas ve güzel davranılırsa sorun çıkarmasının tesadüfî olacağını düşündüğüm en iyi şanzımanlardan.

en sağlam rakip firma zf olsa gerektir.
Kullanmasini bilmeyen insanlarin bok attığı şanzimandir.

4 sene leon act, 2 senedir de ibiza cupra kullanan (ki ikiside 7 ileri kuru kavramadir yani en belalı olanları) daha 1 kere bile sorun çıkartmamistir.

Sadece kullanmasini bilmek yeterli.
Dsg nin rahatlığı tartışılamaz.
bir zf değildir, amatör eğlendirir.