bugün

(bkz: geçmiş olsun)
doların 1.60'lara düşmesinden daha mümkün olan durumdur.. özele gidildiğinde bir dolgunun 300 TL olması da cabası.. geçmiş olsun..
dolgu içindeki olması gereken % 75 gümüş oranının % 20 ler civarı olmasından kaynaklanan durumdur.
diş doktorunuzun dandikasyon yöntemiyle dolgu yapmış olması yüksek ihtimal, diş sektörü her zaman kazanır.
bu sabaha doğru 5 civarında doğum günümü kutlama faslından sonra keyif için ceviz yerken kabuğu farketmeyip sol alt dolgumun yarısının düştüğüne şahit oldum.
1992 de darüşşafakada okurken çok korktuğum dişçiye gitmiştim ön dolgu yaptırmıştım.pilav gununde kuru pilav yerken çat diye kırılmıştı.
başıma gelmesinden endişe ettiğim şey. daha bu sabah saat 10 civarı güngören hastanesinde yaptırmıştım. şuan çenem çok hafif ağrımakta
1) dolgunun tutunacağı diş dokusu az/incedir. Bu yüzden en başında kaplama önerilir. Özellikle kanal tedavili bir dişse.
2) hekimin izolasyonu yeterli yapmaması durumunda dolgu tutmayabilir.
3) kompozit (beyaz) dolgu polimerize olurken büzülme gösterdiği, yanlış kondanse edildiği veya çürük doku tam olarak kaldırılmadığı için dolgunun altında çürüme başlar. Buna amalgam dolgularda pek rastlanılmaz çünkü metal dolgunun sızdırmazlığı daha iyidir. Ama artık tercih edilmemektedir.
4) antin kuntin şeyler ısırmanız,
5) yetersiz veya yanlış bakım

Gibi sebeplerden dolayı düşebilir ve müdahale edildiği takdirde çok sıkıntılı bir durum değildir. Diş konusunda ne kadar gecikirseniz o kadar fazla bedel ödersiniz.
hiç başıma gelmedi ancak şimdiye kadar çevremde kimden dolgusunun düştüğünü duyduysam hepsi amalgam dolgulardı. daha kimseden kompozit dolgunun düştüğünü duymadım.
amalgam dolgu nasıl düşer? düşse bile nasıl yutulur?
hepsinin cevabını yaklaşık 20 dk önce bizzat öğrendim.
demek ki neymiş? kaşık ısırılmazmış.
ölmem inş.

edit: yazarın da belirttiği gibi dolgu vücuttan çıktı herhalde. vücudumda hiçbirşey değişmedi.
diş hekimi de kırılan yeri 10 sn içinde onardı kapıyı gösterdi. birşey olduğu yok. dolgusu düşen falan olursa korkacak birşey yokmuş.
Geçen hafta başıma gelen durum.
iyi bir doktora yaptıranların kaygısını çekmediği durum. Konu sağlık olunca parasına acıyanları anlamıyorum.
Dişlerimi ne kadar korusamda aksilik çıktımı çıkıyor. Evet maalesef bende dolgu işleminden geçmiştim. Ve okuldayken canım sakız çekmişti. Sakızı çiğnerken dolguyu çekmesin mi yerinden. Dolgu sakızıma yapışmış şekilde duruyordu. Daha sonra doktora gittim hatasını kabul etti ücretsiz şekilde yenisini yaptı şuan daha sağlam durumda. Hatta uzun yıllar oldu. Yani dolgunun düşmesi dayanıklığı tamamen doktora bağlı sayın yazarlar.
Çok korktuğum şeydir. Korkumun nedeni de üşengeçliktir aslında. Şimdi işin yoksa doktordan randevu al da git de gel de bir daha git de gel uğraş dur. Böyle arkadaşlarım sakız ister misin diyor yok diyip melül melül bakıyorum anca. Yemek yerken de çok dikkat ediyorum pilav filanda taş çıkabilir mesela.
iki sebebi vardır;

Diş hekiminin teknik hatasından kaynaklanan durumdur.

Dişteki aşırı madde kaybından dolayı dolgu mataryelinin kalan diş dokusuna tutunamayışının getirdiği durumdur.
sakız cignememle çıkması bir oldu.haydi işin yoksa git bir daha yaptir.
bim'den aldığım yer fıstığı sayesinde azı dişimdeki dolgumun bir kısmı düştü. ne hikmetse 2 hafta evvel pederle telefon konuşmasında aynı durum yediği ceviz sayesinde başına gelmiş aldığı yerde bim. ne tesadüf.
Bir gün başıma geleceğinden dolayı korktuğum durum. Elimden geleni yaptığımı düşünüyorum düşmemeleri için. Ama elbet bir gün düşecekler. Tek istediğim düştükten sonra ağrı yapmamaları.
Sert yiyeceklerde bile karşılaşılmaması gereken durumdur.
Dolgunuzun iyi yapılmadığını gösterir.
2 defa dolgum düştü, sakın sert bir şeyler yerken dolgulu tarafınızla yemeyin.

yoksa benim gibi diş çektirmek zorunda kalırsınız.
Böyle bir şey olmasından o kadar korkuyorum ki bazen rüyalarıma bile giriyor. Sadece sert yiyecekleri değil, dişinize vakum etkisi yapacak olan şeyleri de dolgulu dişinizle yemeyiniz arkadaşlar. Sakız olsun lokum olsun böyle şeylerden uzak durun. Pilav yerken vs dikkat edin içinden taş çıkabilir. Bir de kürdan filan kullanmaya çalışmayın aman diyeyim.
Dolgunuzun düşmemesi dileğiyle.
An itibariyle başıma gelen.
Böyle bir olay yaşandıysa başkalarının da yaşamasını önlemek vicdani görevimizdir.

Ey dolgulu dostlarım , sert yiyecekler yerken dolgunun olduğu tarafa abanmayınız.
dilin ucunun istemsiz olarak sürekli açılan boşluğa baskı yapması akabinde
dil ucunun da yara olması hadisesini beraberinde getirir.
geçmiş olsundur.
can sıkıcı durumdur. an itibari ile başıma gelmiştir. dişin yarısı dolguydu zaten mk. yarın da pazar. ne bok yicez.
dolgu yaptıran fanilerin elbet bir gün tadacağı bir olay.

burada değinmek istediğim konu bu değil,

sevgili ipana, colgate, vb.. topunuzun en tatlı bacılarıyla oynaşayım emi.

kendimi bildim bileli dişlerimi fırçalarım, yok beyazlatıcı, yok plakları temizler, yok diş etiniz sağlıklı kalır, yok çürüklere karşı korur, vb.. lan hani nerede. doktora bir gidiyorsun, dişlerde çürük var diyor. bu nasıl bir iştir. şimdi bana yanlış macun kullanımı demeyin, ağzınızı burnunuzu kırarım.