bugün

türküleri şahanedir.
balkan ezgilerini andırır ki demek zamanında bazı bağlantılar olmuş.

şerfem sen yaktın beni türküsü süperdir mesela.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
bilinen tarihinin milatttan önce 2500 lü yıllar olduğu rivayet edilir. hitit döneminde adı thirmilli olarak anılırmış yörüklerin bu yaylalara göçleri sonra dirmil adını almış. müthiş havasıyla suyuyla insan ömrünü bir yirmi yıl uzatacağına eminim. tatillerimizi sıcak sahil kumsalları yerine dirmilin yaylarında serin havasıyla buz gibi suyuyla tertemiz insanıyla iç içe yapmak daha bir marifet sanırım.

ayrıca kültürel bakımdan da incelendiğinde tek başına dirmil bir kültür çınarıdır. kendi kültürünü hemen hemen bütün ege ve akdenize yaymıştır.

(bkz: sarı yaylam)
(bkz: şu dirmilin çalgısı)
(bkz: yayla yolları)
(bkz: ovalar ovalar)
(bkz: ali beyim)
(bkz: sarı zeybek)
(bkz: cemilem)

gibi türkülerde bu yöre ye aittir.

denizli-acıpayam-gölhisar istikametinde Fethiye ye gidecekler dirmilin içinden geçecekler ve soğuk sulardan içmek için bir fırsat yakalamış olacak ayrıca yeşilin her tonuna sahip o doğanın lezzetini tada tada fethiye'ye ulaşmış olacaklardır.
her yaz gittigim, küçüklügümün en eglenceli anilarinin geçtigi burdur'un ilçesidir.
yazin baska yerlerde kavrulurken sicaktan burada insan üsür, gidilen su baslarinda yenen dirmil kebabi nin tadi insanin yakalar, pesini birakmaz.*
burdur ilçesi.. asıl ismi yine dirmildir, halk da bu şekliyle kullanır ama resmiyette altınyayla olarak geçer. burdur'un en güneyinde yer alır ki antalya, denizli, muğla ve burdur arasında sıkıştığı görülür haritaya bakıldığı vakit.. isminin değiştirilmesi ise şöyle vaki olmuş;
burdur'dan gelen bir vali, tüm denetimlerini yaptıktan sonra ilçe halkı tarafından kısa bir geziye çıkarılmış. tabi orda en önce gezilip görülecek yerler dört bir yanı sarmış olan yaylalar ve su kaynakları.. neyse buraları gören valimiz yaylaların, ovaların ve de sulak yerlerin bolluğuna istinaden bu hitit -ya da rumca, ikisinden biri- kökenli ismin yerine bir türkçe isim vermek istemiş ve altınyayla olsun bari demiş.. o günden beridir resmiyette bu isim kullanılır olmuş.**

bu 5000 nüfuslu ilçede doğsam da büyüyemediğimden içimde bir ukde kalmıştır hep. yazları falan gittiğimizde o nefis yayla havasını içime çekince yeniden doğmuş gibi olurum.. bir de şey var, her tarafında tarihi bir iki kalıntı bulunabilmekte. hatta ilçe halkından bazı uyanıklar gömü falan bulmuşlarmış zamanında.

halkı pek misafirperverdir ki bu yörede pek ünlüdür zaten. temmuz ayının başında, kırkpınar yağlı güreşleri'nden bir hafta sonra yapılan dirmil yağlı pehlivan güreşleri'nde dışardan gelen 10 bine yakın misafiri hiç bir sorun çıkmadan misafir edebilmeleriyle kanıtlamışlardır bu ünvanı.. güzel yerdir vesselam.. dirmil kireci ve dirmil kebabı da yörede pek ünlüdür.

velhasıl bu küçücük ilçe, boyuna posuna bakmadan yörede çok ünlü olmuş, adını herkesin diline dolamayı başarmıştır. ne güzeldir..