bugün

insanların mutluluğu için var olan ölçüdür.
en çok dindarların zarar verdiği haline gelmiş inanç bütünü.

ayrıca cahil bırakılmış inançlı kitleleri bilimum yöntemlerle sağmak suretiyle birilerinin kar kapısıdır. malesef durum bu.
kuralsız bir yaşam olmaz . ben özgürüm yehhuuu diyen insanın bile ' özgürlük ' adında bir kuralı var değil mi ?
ve dinde bir kuraldır. gerek fiziksel gerek maddesel gerek de biyolojik olarak.
bazen gerçekten yoksa boşuna hayattayken piçlik yapmıyorum diye düşünüyorum ama bizleri düzene soktuğu gerçeği var.Kendimden biliyorum.
benim için çocukluk masallarıdır çocukken çok inanırdım bunlara, tanrının büyük adam olduğunu düşünürdüm büyünce tanrı olacağım derdim ama olmadı işte.
Duman'ın hayatı yaşa şarkısından:

"Bir adım attın karanlıktan dünyaya
Düşünmeden sattın ruhunu bir yalana"
inanılmaz etkili, güçlü kitle yönetim sistemi.
bilgi ve düşünceli olarak yaklaşıldığında, insanları bir arada tutan ve maneviyatın da daima var olduğunu düşünürsek insanların kötü ve iyi diye ayrımlaştırılan toplumsal kurallara uymasını sağlayan düşünce biçimi.

başta da söylediğim üzere eğer ki sorgulanabilir olduğunu kabullenerek başlanırsa olaya başka gözle bakabilirsin. bu sayede din içinden çıkan yobaz fikirlerin, totemlerin, din dışı dahi olsa bir çok kişi tarafından kabul edilen batıl inançların da yok olacağı ve toplumun refahı için kullanılırsa gerçekten başarılı olacağını görebiliriz.

Unutmayın ki; din sadece geçim derdi yüksek olan ve fakir diye tabir ettiğimiz insanların temelinde çok önemlidir. zenginler ise bunu kötü yolda kullanarak onları himaye altında tutmayı başarmıştır. oysa ki; her insanın bilmesi gereken şey toplumdaki tüm bireyler -tüm dinlerinde söylediği gibi- tanrı, allah, tengri gibi isimlere bürünmüş ama tek kabul edilen o'nun gözünde eşittir. zengin, fakir diye ayırt etmez. günahkar ve sevapkar olarak ayırt eder.

günah ve sevap ise toplumdaki iyi ve kötü diye tabir ettiğimiz toplumsal kuralların dini versiyondur. insanlar toplumları düzene koymak için korku yaratmıştır. cennet, cehennem de tabir ediliş tarzı ile iyi işler yapan öteki dünya da refah içinde yaşayacak; kötüler ise yanacak, kavrulacak.

işte tam bu nokta da; hinduların reankarnasyon ile fakirlerin eğer gerçekten istenilen herşeyi yaparlarsa öldüklerinde daha iyi bir yaşam standartlarında tekrar dünyaya gelecekleri ibaresi aslında çok benzerdir.

tüm bu din ibarelerinin oluşumundan önce yaşayan gotama buda'nın öğretinlerindeki bir çok konu bir çok benzerlik göstererek tevrat sonra incil sonra da kuran-ı kerimde yazılmıştır.

örnek: üç din de öldürme diye emreder. budanın öğreti temelinde de aynı ibareyi görebilirsiniz.

bu yüzden; din toplumsal olarak öğrenilmesi gereken; asla ama asla kulaktan dolma bilgilerle değil gerçekten okuyarak öğrenilmesi ve tanrı, tengri, allah'ın verdiği beynimizle yorumlarak, çözümleeyerek ya da sorgulayarak bilinçlenmeliyiz ki o bize bahsedilen din gerçek anlamda işlevine kavuşsun.

yoksa din sadece bir afyondur ve toplumları yöneten insanların yönetilen insanları uyuşturmasına, savaştırmasına yarar.
küçük şeylere takılmaktır.
toplumların asayişini sağlamak adına geliştirilen bir tür meditasyon yöntemidir.
hayatın her alanına etki eder.
Dünyadaki huzurumuzun ve sonsuz hiç bitmeyecek olan ahiretimizin nasıl kazanılacağını gösteren kavramın adıdır.
Kısaca ya Allahın yoluna girip iki tarafı kazanmak yada Allahın istediklerini yapmayıp isyan içinde yaşamak. Çünkü bir insan Allahın dediklerini yapmıyorsa bu da isyan içindedir, ne kadar ben böyle düşünmüyorum dese de. ister istemez bir meydan okumadır o. ister istemez..
türk milletinin afyonudur. verirsin ayarı, alırsın oyları. her defasında yutarlar aynı numarayı. düzen değişir, düzülen değişmez.
kimileri için sığınacak liman, kimileri için amaca giden yolda araç, kimileri için bir alışkanlıktır. benim gibiler içinse mantık sınırlarına oturtulamayan ve çelişkilerle dolu inanışlar bütünüdür.

tıpkı şu an yapıldığı gibi zamanında kitleleri peşinden sürüklemek tabir-i caiz ise toplumu güdebilmek adına ortaya atılmış, ortaya çıktıkları çağın yaşantısına ait kuralları olan inanışlardır.
islam dini kolaylik dinidir. ama sakinincada elinden alinir deger verdiklerin.

yok deme yok olur misali.

din boyle derken ben malima nasil sahip cikabilirim?

1 liraya begendigim bir sey alsam dahi onu baskasiyla paylasmak istemiyorum.

cunku ne zaman paylassam o sey artik begendigim seylikten cikiyor ya da boyle bir risk altinda.

bakin parasindan degil. cunku ben gercekten begenirsem aliyorum bir seyi. tamamen duygusal.

ben ne zaman birinden bir sey alsam aldigim gibi geri birakiyorum ve bunun icin cok caba sarfediyorum. aman zarar gelmesin diye.

ama ben ne zaman birine bir seyimi versem. geri alirken sanki ben onun olsun diye vermisimde geri istiyormusum gibi parcalarcasina hareketlerde geri verildi. ki ben verdigim bir seyi isteyemem bile. kirmamak icin bin takla ataraim.

ben paylaşmayi sevmiyorum. hatta bilgimi bile.

neden mi? cunku benim oldugum ya da olmadigim yerlerde benden duyylan seyi kendi cabalariyla ogrenmisler gibi paylastilar. kaynak goster meselesi gibi forumlardaki.

işte ben bu gibi konularda kolaylik varsa dinimizde ben artık anlamak istiyorum, sahip olduklarım elimden alınmadan.
fakirlerin zenginleri öldürmesin diye icat edilmiş bir kurumdur.
ilk başta yıldızlardan ve gökyüzünden bir anlam çıkarmak istediler ellerinde olan imkânlarla masumca düşünüp kendilerince değerler verdiler. sonra insan git gide ilerledi. kendini geliştirdi. daha fazla düşünmeye başladı ve duyguları katılaştı. güç kavramı zihninde yer etti. ve kitleleri yönetmeye başladı. artan nüfus ve keşiflerle birlikte tüm dünyaya yayıldı. din, dünde olduğu, yarın olacağı gibi bugün de kitleleri yönetmektedir. gücün keşfi ve insanlara yönetilmiş en büyük silahlardandır.
Bir toplumu denetim altında tutmak, özgür iradelerini kısıtlayıp istenilen biçimde yaşamalarını sağlamak isteyen öğreti.
zamanla bitecek olan kavram.
Dinin eleştirisi tüm eleştirinin hazırlık koşuludur.

-karl marx
Dın arapcada yol anlamini karsilar. Hayati duzenler. Insanligin varolusundan beri islamiyet hz.adem ile beraber basladi. Allah halife olarak yarattim dedigi insana yolunu gosterdi. Mujdeci ve uyarici peygamberler ile tevhide yani her alanda Allahi birlemeye cagirdi. Yine de siz bilirsiniz dusunebilenler icin Allah dilerse hidayet bulunur.
son zamanlarda iyice sorguladığım ve gereksiz bulduğum kavram.

din, içinde bulunulan coğrafyanın belirlediği kurallara uyma öğretisi, dayatması.. tüm insanlığa gönderilen kutsiyeti yalnızca arap ve ortadoğu coğrafyasına göndererek adil olan bir tanrı mantıklı gelmiyor. tanrının varlığını kendi sistemlerine göre kuruyor dinin kisvesine sığınırak insanlar.
Herkesin dini,kendi vicdanidir.
karın doyurmaz.
boş iş.
(bkz: hristiyanlık)