bugün

din

bilgi ve düşünceli olarak yaklaşıldığında, insanları bir arada tutan ve maneviyatın da daima var olduğunu düşünürsek insanların kötü ve iyi diye ayrımlaştırılan toplumsal kurallara uymasını sağlayan düşünce biçimi.

başta da söylediğim üzere eğer ki sorgulanabilir olduğunu kabullenerek başlanırsa olaya başka gözle bakabilirsin. bu sayede din içinden çıkan yobaz fikirlerin, totemlerin, din dışı dahi olsa bir çok kişi tarafından kabul edilen batıl inançların da yok olacağı ve toplumun refahı için kullanılırsa gerçekten başarılı olacağını görebiliriz.

Unutmayın ki; din sadece geçim derdi yüksek olan ve fakir diye tabir ettiğimiz insanların temelinde çok önemlidir. zenginler ise bunu kötü yolda kullanarak onları himaye altında tutmayı başarmıştır. oysa ki; her insanın bilmesi gereken şey toplumdaki tüm bireyler -tüm dinlerinde söylediği gibi- tanrı, allah, tengri gibi isimlere bürünmüş ama tek kabul edilen o'nun gözünde eşittir. zengin, fakir diye ayırt etmez. günahkar ve sevapkar olarak ayırt eder.

günah ve sevap ise toplumdaki iyi ve kötü diye tabir ettiğimiz toplumsal kuralların dini versiyondur. insanlar toplumları düzene koymak için korku yaratmıştır. cennet, cehennem de tabir ediliş tarzı ile iyi işler yapan öteki dünya da refah içinde yaşayacak; kötüler ise yanacak, kavrulacak.

işte tam bu nokta da; hinduların reankarnasyon ile fakirlerin eğer gerçekten istenilen herşeyi yaparlarsa öldüklerinde daha iyi bir yaşam standartlarında tekrar dünyaya gelecekleri ibaresi aslında çok benzerdir.

tüm bu din ibarelerinin oluşumundan önce yaşayan gotama buda'nın öğretinlerindeki bir çok konu bir çok benzerlik göstererek tevrat sonra incil sonra da kuran-ı kerimde yazılmıştır.

örnek: üç din de öldürme diye emreder. budanın öğreti temelinde de aynı ibareyi görebilirsiniz.

bu yüzden; din toplumsal olarak öğrenilmesi gereken; asla ama asla kulaktan dolma bilgilerle değil gerçekten okuyarak öğrenilmesi ve tanrı, tengri, allah'ın verdiği beynimizle yorumlarak, çözümleeyerek ya da sorgulayarak bilinçlenmeliyiz ki o bize bahsedilen din gerçek anlamda işlevine kavuşsun.

yoksa din sadece bir afyondur ve toplumları yöneten insanların yönetilen insanları uyuşturmasına, savaştırmasına yarar.