bugün

"kredi iflas takası" olarak türkçeleştirilebilecek, CDS olarak bilinen, bir nevi finansal sözleşme, türev ürünüdür,

her ne kadar piyasa olumsuzluklarından kaçınma ve risk yönetimi, fiyat belirlemesi ve likidite artırımı gibi konularda avantaj sağlasa da CDS piyasasında riskin dağılımı karmaşıklaştıkça bu piyasadaki işlemler de karmaşık bir hal almıştır.

(bkz: mortgage krizi)
alacağın temerrit riskinin devredilmesidir. akreditiflerdeki teyit mekanizmasına benzetebilirsiniz. kağıtlarınızın cds primi ne kadar yüksekse o kadar maliyetli borçlanırsınız.
şu sıralar yunan ekonomi otoritesi yunanistan'ın aşırı faiz yükünü kontrolsüz cds primlerine bağlıyor.
alacaklının, borclunun iflas riskini bir 3. kişiye devretmesidir, elbette belli bir ücret karsiligi. Siz adama düzenli olarak belli bir prim ödersiniz, o da alacaklı oldugunuz kisi iflas ederse size anaparanızı öder.

cds nedir?
Kredi derecelendirme kuruluşlarının (başlıcaları Standard and Poor’s, Moody’s, Fitch, JCR) verdikleri tutarsız notlardan farklı olarak piyasaların bir ülkeyi fiyatlamasından ibaret olan ve artık yatırımcının referans noktası gelen gösterge.
anlık cds 497 üzerine çıktı an itibariyle batıyoruz.

bizden daha kötü cds primi olan 3 ülke var ukrayna, arjantin, venazuella ondan sonra türkiye geliyor sonra pakistan bile bizden iyi durumda.

örnek teşkil etmesi açısından bizi kıskanan almanya'nın 11, hollanda'nın 13 civarlarında cds primleri.
an itibariyle 496'larda, Allah yar ve yardımcımız olsun. Milletimiz inşallah oynanan büyük oyunu görür.
bir tür sigorta poliçesi olan cds (kredi temerrüt takası), borç veren kurumun/ülkenin, borçların ödenmeme riskini (alacağını tahsil edememesi durumu) sigortalatmasıdır. bu sigortalatma için ödenen tutar cds primidir. ülkelerin/kurumların iflas risk durumlarını ortaya koyan önemli bir göstergedir. bir ülkenin/kurumun borçlanması için ne kadar yüksek cds primi ödenirse, o ülkenin/kurumun riski de o kadar yüksek demektir. trafik sigortası mantığı gibi düşünün. aracınız geçmişte ne kadar çok kaza yapmışsa poliçe primi o kadar yüksek olur. çünkü riskiniz yüksektir. cds primi yükselince ülkelerin borçlanma maliyetleri de artar. ilk kez 1995 yılında jp morgan tarafından çıkarılmıştır.

cds poliçeleri genelde 20 milyon dolardır ve 5 yıl vadelidir. cds primlerindeki yükseliş rezerv paralarda yükselişin habercisidir. ülkeler açısında cds primlerini etkileyen en önemli faktörler jeopolitik risker, mali riskler ve siyasi risklerdir.

jeopolitik riske ülkeler arasındaki ciddi gerilimler, savaşlar, iç karışıklık, suikastler, terör saldırılarını örnek verebiliriz. bunlar fazla olursa cds primi yükselir.

mali risk de ekonomik göstergeleri baz alarak değişkenlik gösterir. enflasyon oranı, işsizlik oranı, sanayi üretim endeksi, büyüme oranı gibi.

siyasi risk de şu an içinde bulunduğumuz durum aslında. hukuksuzluk almış başını gitmiş. ülkede ciddi bir siyasi kriz ve belirsizlik mevcut.

aşağıdaki linkte ülkelerin güncel cds primleri yer almaktadır.

http://www.worldgovernmentbonds.com/sovereign-cds/
Turkiyenin
Anlık dünya kredi puanı
Şuan tek rakibimiz pakistana iflas etmiş venezüella 2001 krizinde bile bu kadar rezil olmamistik...
görsel
An itibariyle Pakistan'ın bile altındayız..
görsel
an itibari ile 700 baz puan ile 2008 krizi sonrası en yüksek seviyesine ulaşmış. ırak 400 baz puan.