bugün

ilk bölümden poimandres'ten Hermes Trismegistus'a 1. Bir zamanlar, zihnim var olan şeylere odaklanmışken ve anlayışım büyük bir yüksekliğe ulaşmışken, bedensel duyularım uykuda olduğu gibi, insanların çok fazla yemekten veya bedenin yorgunluğundan bunaldığı zamanlardaki gibi geri çekilmişken, sonsuz boyutlarda muazzam bir varlığın adımı çağırdığını ve bana şöyle dediğini hissettim: 'Ne duymak ve görmek istiyorsun, ve gördükten sonra ne öğrenmek ve bilmek istiyorsun?' 2. 'Sen kimsin?' dedim. O, 'Ben Yüce Varlığın Nous'u olan Poimandres'im. Ne istediğini biliyorum ve her yerde seninleyim.' dedi. 3. 'Öğrenmek istiyorum,' dedim, 'var olan şeyleri ve onların doğasını anlamak ve Tanrı'yı ​​bilmek istiyorum. Ah, bunları duymayı ne kadar çok istiyorum!' Bana tekrar konuştu. 'Öğrenmek istediğin her şeyi Nous'unda tut ve ben sana öğreteceğim.' 4. Bunu söyledikten sonra, düşünceleri değişti ve anında her şey önümde açıldı; ve sınırsız bir görüş gördüm. Her şey ışığa, nazik ve neşeli bir ışığa dönüştü; ve bir yerde aşağı doğru hareket eden, korkunç ve iğrenç bir karanlığın oluştuğunu gördüğümde özlemle doldum; bunu kıvrılan ve sarılan bir hareket olarak deneyimledim. Bana böyle göründü. Karanlığın doğasının, tarif edilemez bir şekilde çalkalanan ve ateşten duman gibi duman çıkaran, dile getirilemeyen ve kederli bir yankıyla sonuçlanan sulu bir maddeye dönüştüğünü gördüm. Sulu maddeden yüksek, anlaşılmaz bir çığlık çıktı; ses, düşündüğüm gibi, ışığın sesiydi. 5. Işıktan Kutsal Söz çıktı, sulu maddeye girdi ve saf ateş sulu maddeden fışkırıp yükseldi; Ateş maddesiz, delici ve etkiliydi. Hava, hafif olduğu için nefesi takip etti ve topraktan ve sudan uzaklaşarak ateşe ulaşana kadar yükseldi, öyle ki ateşten asılı kalmış gibi görünüyordu. Toprak ve su kendi yerlerinde birbirine karışmış halde kaldılar, ayırt edilemezlerdi ve üzerlerinden geçen ve duyulabilen Kelam'ın nefesiyle hareket halinde tutuldular. 6. Poimandres bana şöyle dedi: 'Gördüklerini ve bunun ne anlama geldiğini anladın mı?' 'Anlayacağım,' dedim. 'O ışık,' dedi, 'ben, Nous, sizin Tanrınız, karanlıktan çıkan sulu maddeden önce var olan; ve Nous'tan gelen berrak Kelam, Tanrı'nın Oğlu'dur.' 'Bu nasıl olabilir?' dedim. 'Şunu bil,' dedi. 'içinizde gören ve işiten şey, Rabbin Kelamı'dır ve Nous, Baba Tanrı'dır.' "Onlar birbirinden ayrı değiller, çünkü birliktelikleri hayattır." "Teşekkür ederim," dedim. "Ama ışığı algıla ve bil," dedi Poimandres. 7. Ve böyle söyledikten sonra, uzun süre yüzüme dik dik baktı, öyle ki sureti beni titretti. Yukarı baktığında, kendi Nous'umda ışığın sayısız güçte olduğunu, sonsuz bir dünya haline geldiğini gördüm. Yerini korumakla görevlendirilen, kudretli bir güç tarafından kuşatılmış bir ateş gördüm; Poimandres'in sözüyle bunları görerek bunlara odaklandım. 8. Şaşkınlıkla dururken, Poimandres bana tekrar şöyle dedi: "Nous'ta, başlangıçsız ve sonsuzun başlangıcından önce gelen ilk formu gördün." Poimandres bana böyle söyledi. "Öyleyse," dedim, "doğanın unsurlarının kökeni nereden geliyor?" O şöyle cevap verdi: "Tanrı'nın iradesinden dolayı, O, Sözü elinde tutarak ve güzel evreni görerek, onu kendi kurucu unsurlarından ve ruhların soyundan tam olarak bir yarattı." 18 (Corpus Hermeticum: Kitap 1 9. 'Nous, Tanrı, erkek ve dişi olarak, yaşam ve ışık olarak başlayarak, Söz aracılığıyla başka bir Nous'u, dünyanın Yaratıcısını doğurdu; ateş ve hava tanrısı olan o, duyusal dünyayı çevreleyen yedi güç yarattı ve bu güçlerin yönetimine kader denir. 10. 'Hemen, Tanrı'nın Sözü, aşağı doğru hareket eden unsurlardan Yaratıcının saf işine sıçradı ve Yaratıcı Nous ile birleşti (çünkü aynı özden idi) ve yaratılışın aşağı doğru hareket eden unsurları, Söz olmadan, yalnızca madde olarak geride kaldı. 11. 'Yaratıcı Nous, Söz ile birlikte, küreleri çevreleyerek ve onları hızla döndürerek, yarattığı şeylerin dönmesine neden oldu ve bunların sabit bir başlangıçtan sınırsız bir sona kadar dönmesine izin verdi, çünkü başladığı yerde biter. Nous'un dilediği gibi bu kürelerin dönüşü, aşağıdan yukarıya doğru hareket eden unsurlardan ortaya çıkardı. Hareket eden unsurlar, konuşamayan canlı varlıklar (çünkü Sözü içermiyorlardı) ve hava kanatlı yaratıklar, su ise yüzen yaratıklar üretti. Toprak ve su, Nous'un isteğiyle birbirinden ayrıldı ve toprak kendisinden sahip olduğu her şeyi, dört ayaklı hayvanları, sürüngenleri, vahşi ve evcil hayvanları yarattı. 12. 'Her şeyin Babası, yaşam ve ışık olan Nous, kendi öz çocuğu gibi sevdiği, kendisine benzeyen insanı yarattı, çünkü
insan çok güzeldi, Babasının suretini taşıyordu. Gerçekten de Tanrı'nın sevdiği kendi suretiydi ve tüm yaratılışını ona teslim etti. 13. 'insan, Babada Yaratıcının yaratılışını gözlemlediğinde' kendisi de yaratmak istedi; ve Baba tarafından bunu yapmasına izin verildi, Yaratıcının küresinde doğduğu için, kardeşinin yaratımlarını dikkatle gözlemledi ve onlardan her türlü gücü elde etti. Baba ve kardeş onu sevdi ve her biri ona kendi yetkisini verdi. Özlerini öğrenip doğalarına ortak olduktan sonra, kürelerin çevresini aşmayı ve ateş üzerinde yetki sahibi olanın gücünü bilmeyi istedi. 19 Corpus Hermeticum: Kitap 1 14. 'Ölümlülerin ve konuşamayan canlıların dünyası üzerinde tam bir güce sahip olan, kozmosun uyumuna bakarak, ilahi Gücün egemenliğini kırarak, aşağıya doğru hareket eden Doğaya Tanrı'nın güzel formunu gösterdi. 'Kendisinde tüm güçlerin enerjisine ve Tanrı'nın formuna sahip olanın asla doymayan güzelliğini gördüğünde, aşkla doldu, çünkü suda insanın en güzel formunun görüntüsünü ve yeryüzündeki gölgesini görmüştü. 'Kendisinde suda kendisine benzer bir form gören, ona aşık oldu ve orada yaşamayı diledi. Dileği hemen gerçekleşti ve konuşamayan bir formda yaşamaya başladı. Doğa, sevgilisini alarak onu tamamen sardı ve birleştiler, çünkü birbirlerini seviyorlardı.' 15. 'Bu nedenle, yeryüzündeki tüm canlılar arasında yalnızca insan iki yönlüdür: beden nedeniyle ölümlü, gerçek insan nedeniyle ölümsüz. Çünkü ölümsüz olmasına ve her şey üzerinde otoritesi olmasına rağmen, kaderin tabi olduğu ölümlü şeylere katlanmaktadır. O halde: evrenin uyumunun üstünde olmasına rağmen, onun içinde bir köle olmuştur. Cinsiyetin ötesindedir, çünkü cinsiyetin ötesinde bir Baba'dan doğmuştur; ve asla uyumaz, çünkü asla uyumayan biri tarafından yönetilir.' 16. 'Peki ya bundan sonra, aklım? Çünkü konuşmayı seviyorum.' Poimanères şöyle dedi: 'Bu, bugüne kadar gizli tutulan gizemdir. Çünkü Doğa, insanla birleşerek harikaların harikasını ortaya çıkarmıştır. insan, size söylediğim gibi, Baba'dandı ve ruhtandı ve yedi kürenin uyumunun doğasına sahipti. Bu yüzden Doğa beklemedi, hemen cinsiyetin ötesindeki ve yüce yedi gücün doğasına karşılık gelen yedi insanı ortaya çıkardı.' 'Peki bundan sonra ne olacak, Poimandres? Daha fazlasını duymayı çok istiyorum. Lütfen, susma.' Poimandres dedi ki: 'Sessiz ol, söylemeye başladığım şeyi henüz tam olarak açıklamadım.' 17. 'Gerçekten de hiçbir şey söylemeyeceğim,' dedim. 'Dediğim gibi, o yedi varlığın oluşumu şu şekilde gerçekleşti: Dünya dişiydi ve sudan meyve çıktı ve eterden doğa nefes aldı ve insan biçimine göre bedenleri üretti. Yaşamdan ve ışıktan insan ruh oldu ve Nous, yaşamdan ruh, ışıktan Nous oldu ve algılanabilir dünyanın her şeyi bir döngünün sonuna ve çağların başlangıcına kadar böyle kaldı. 18. 'Duymayı özlediğiniz sözü daha fazla dinleyin.' Döngünün tamamlanmasıyla, Tanrı'nın iradesine göre her şeyin bağı çözüldü; çünkü her iki cinsiyetten olan tüm canlılar, insan ile aynı anda birbirinden ayrıldı ve sırayla erkek ve kadın oldular. Tanrı hemen Kutsal Sözü söyledi: "Yaratılan ve var olan her şey, çoğalın ve çoğalmaya devam edin, çoğalın ve çoğalmaya devam edin ve akıl sahibi insan, ölümsüz olduğunu, arzunun ölümün sebebi olduğunu anlasın ve var olan her şeyi bilsin." 19. 'Tanrı böyle konuştuktan sonra, ilahi Takdir, kader ve kozmosun uyumu aracılığıyla birleşme eylemlerini gerçekleştirdi ve nesilleri kurdu ve her şey türlerine göre çoğaldı. Kendini tanıyan, Yüce iyiliğe ulaştı; arzu yanılsamasından doğan bedeni değerli bulan ise karanlıkta dolaşmaya devam etti, duyuları aracılığıyla ölümün acılarını çekti.' 20. "Cahiller ne korkunç bir şekilde yanılıyorlar ki, ölümsüzlükten mahrum kalıyorlar?" dedim. "Duyduklarına kulak asmamışsın gibi görünüyor, bunları aklında tutmanı söylememiş miydim?" dedi. "Teşekkür ederim," diye yanıtladım, "öyle yapacağım ve hatırlayacağım." Devam etti, "Hatırladıysan, söyle bana, neden ölümde olanlar ölüme layıktır?" "Çünkü kasvetli karanlık, insanın kendi bedeninin ilk kaynağıdır; bu karanlıktan sulu doğa ortaya çıkmıştır; bu karanlıktan beden, ölümün içtiği duyusal dünyada şekillenmiştir." 21. "Doğru gözlemledin," dedi. "Ama hatırlayan kişi neden Tanrı'nın Sözü olarak Baba'ya gider?"
Ben de, 'Çünkü her şeyin Babası ışık ve yaşamdan yaratılmıştır, insan da onlardan doğmuştur' diye cevap verdim. Poimandres şöyle dedi: 'Gerçek şu ki: ışık ve yaşam Tanrı ve Baba'dır, insan da onlardan doğmuştur. Öyleyse, kendinizi yaşam ve ışıktan geldiğinizi ve onlardan yaratıldığınızı fark ederseniz, hayata döneceksiniz.' 'Ama bana daha da anlatın, ey Nous'um, hayata nasıl döneceğim? Çünkü Tanrı şöyle buyuruyor: Nous'la donatılmış insan kendini hatırlasın.' 22. 'Bütün insanların Nous'u yok mu?' diye sordum. 'Sözlerine dikkat et,' diye cevap verdi. 'Ben, Nous'un kendisi, dindar, soylu, saf, merhametli ve dindarca yaşayanların yardımına koşarım ve varlığım bir yardım olur ve hemen her şeyi bilirler. Sevgi dolu bir yaşamla Baba'nın lütfunu kazanırlar ve sevgiyle şükranlarını sunarlar, O'na uygun şekilde övgüler ve ilahiler söylerler.' Bedenlerini kendi ölümlerine teslim etmeden önce, etkilerini gördükten sonra duyularını kapatırlar; daha doğrusu, ben, Akıl (Nous), bedenin onlara saldıran faaliyetlerinin etkili olmasına izin vermeyeceğim. Kapı bekçisi olarak, kötü ve onursuz eylemlerin girişlerini kapatacağım, düşüncelerini keseceğim. 23. Akıldan yoksun olanlara gelince, kötüler, değersizler, kıskançlar, açgözlüler, katiller, dinsizler; onlardan çok uzağım, intikamcı ruha teslim oldum; bu ruh, her birine duyular aracılığıyla saldırır, onlara ateşli oklar fırlatır. Ayrıca onları daha büyük kanunsuzluk eylemlerine yönlendirir, böylece böyle bir insan daha büyük bir cezaya çarptırılır, yine de sınırsız şehvet iştahından ve karanlıkta aralıksız savaşmaktan vazgeçmez. intikamcı ruh daha sonra onu işkenceye maruz bırakır ve üzerindeki ateşi en üst düzeye çıkarır. 24. Bana bunları istediğim gibi iyi öğrettin, Ey Akıl. Şimdi bana geri dönüş yolunun nasıl bulunduğunu söyleyin?' Buna Poimandres şöyle cevap verdi: 'Öncelikle, maddi bedenin çözülmesinde, bedenin kendisi değişime teslim edilir. Sahip olduğunuz biçim görünmez hale gelir ve alışılmış karakterinizi, artık pasif olan halini, ilahi güce teslim edersiniz. Bedensel duyular kendi kaynaklarına döner. Sonra tekrar parçalar haline gelirler ve eyleme geçmek için yükselirler, duyguların ve arzuların merkezi ise mekanik doğaya döner. 22 Corpus Hermeticum: Kitap 1 25. 'Böylece insan, kozmosun uyumu içinde yükselmeye başlar. ilk düzleme büyüme ve küçülme faaliyetini; ikinciye kötülük araçlarını, artık pasif olan hilekarlığı; üçüncüye açgözlü aldatmayı, artık pasif olanı ve dördüncüye de bir hükümdara ait olan yüceliği, artık açgözlülükten arınmış halini teslim eder; Beşinci düzleme, dinsizce cüretkarlığa ve pervasız küstahlığa; altıncı düzleme ise zenginlik için duyulan kötü dürtülere; bunların hepsi artık etkisizdir; yedinci düzleme ise pusuda bekleyen yalan vardır. 26. 'Sonra, evrenin faaliyetlerinden sıyrılmış olarak, kendi gücüyle sekizinci düzlemin özüne girer ve orada bulunanlarla birlikte Baba'ya övgüler söyler; yakındakiler onun gelişine sevinirler. Orada bulunanlara benzer hale gelerek, sekizinci kürenin üstündeki bazı güçlerin de tatlı bir sesle Tanrı'ya övgüler söylediğini duyar. Sonra, uygun sırayla Baba'ya yükselirler ve kendilerini güçlere teslim ederler ve güçler haline gelerek Tanrı'da birleşirler. Bu, daha yüksek bilgiye sahip olanlar için nihai amaç, en büyük iyiliktir: Tanrı olmak. Öyleyse neden gecikiyorsunuz? Her şeyi aldıktan sonra, layık olanlara yol gösterici olmanız gerekmez mi, böylece insanlık sizin aracılığınızla Tanrı tarafından kurtarılsın?' 27. Poimandres bunu bana söyledikten sonra güçlerin arasına karıştı. Ben de Her Şeyin Babası'na şükredip O'nu övdükten sonra, O'nun tarafından özgür bırakıldım, her şeyin doğası ve en yüce görüş konusunda güçlendirildim ve insanlara dindarlığın ve bilginin güzelliğini ilan etmeye başladım: 'Ey insanlar, topraktan doğmuş insanlar, kendinizi içkiye, uykuya ve Tanrı'yı ​​bilmemeye teslim etmiş olanlar, ayık olun, sarhoş olmayı bırakın, donuk uykunun cazibesine kapılmayı bırakın.' 28. Bunu duyanlar hep bir ağızdan yanıma geldiler. Dedim ki: 'Ey topraktan doğmuş insanlar, ölümsüzlüğe ortak olma gücüne sahipken neden kendinizi ölüme teslim ettiniz? Tövbe edin. Gezenlerle arkadaşlık eden ve cehalete ortak olanlar, karanlık ışıktan kurtulun, ölümsüzlüğe ortak olun. Yıkıma son verin.' 29. Bazıları gevezelik etmeye devam etti ve uzak durarak kendilerini ölüm yoluna bıraktılar; diğerleri ise ayaklarıma kapanarak bana öğretilmeyi yalvardılar. Onları kaldırarak, ırkın rehberi oldum ve Tanrı'nın sözlerini, nasıl kurtulabileceklerini öğrettim. Onlara bilgelik sözlerini ektim ve ölümsüzlük suyuyla beslendiler. Akşam çöktüğünde ve güneş ışınları tamamen batmaya başladığında, onlara Tanrı'ya şükretmelerini söyledim; şükrettiklerinde her biri kendi yatağına döndü. 30. Poimandres'in iyiliksever şefkatini içime kazıdım ve arzu ettiğim şeyle doldum.
Okumadım ama Yunan mitolojisinde olan isimleri andırıyor.
© copyright 2005 - 2026