bugün

corpus hermeticus

ilk bölümden poimandres'ten Hermes Trismegistus'a 1. Bir zamanlar, zihnim var olan şeylere odaklanmışken ve anlayışım büyük bir yüksekliğe ulaşmışken, bedensel duyularım uykuda olduğu gibi, insanların çok fazla yemekten veya bedenin yorgunluğundan bunaldığı zamanlardaki gibi geri çekilmişken, sonsuz boyutlarda muazzam bir varlığın adımı çağırdığını ve bana şöyle dediğini hissettim: 'Ne duymak ve görmek istiyorsun, ve gördükten sonra ne öğrenmek ve bilmek istiyorsun?' 2. 'Sen kimsin?' dedim. O, 'Ben Yüce Varlığın Nous'u olan Poimandres'im. Ne istediğini biliyorum ve her yerde seninleyim.' dedi. 3. 'Öğrenmek istiyorum,' dedim, 'var olan şeyleri ve onların doğasını anlamak ve Tanrı'yı ​​bilmek istiyorum. Ah, bunları duymayı ne kadar çok istiyorum!' Bana tekrar konuştu. 'Öğrenmek istediğin her şeyi Nous'unda tut ve ben sana öğreteceğim.' 4. Bunu söyledikten sonra, düşünceleri değişti ve anında her şey önümde açıldı; ve sınırsız bir görüş gördüm. Her şey ışığa, nazik ve neşeli bir ışığa dönüştü; ve bir yerde aşağı doğru hareket eden, korkunç ve iğrenç bir karanlığın oluştuğunu gördüğümde özlemle doldum; bunu kıvrılan ve sarılan bir hareket olarak deneyimledim. Bana böyle göründü. Karanlığın doğasının, tarif edilemez bir şekilde çalkalanan ve ateşten duman gibi duman çıkaran, dile getirilemeyen ve kederli bir yankıyla sonuçlanan sulu bir maddeye dönüştüğünü gördüm. Sulu maddeden yüksek, anlaşılmaz bir çığlık çıktı; ses, düşündüğüm gibi, ışığın sesiydi. 5. Işıktan Kutsal Söz çıktı, sulu maddeye girdi ve saf ateş sulu maddeden fışkırıp yükseldi; Ateş maddesiz, delici ve etkiliydi. Hava, hafif olduğu için nefesi takip etti ve topraktan ve sudan uzaklaşarak ateşe ulaşana kadar yükseldi, öyle ki ateşten asılı kalmış gibi görünüyordu. Toprak ve su kendi yerlerinde birbirine karışmış halde kaldılar, ayırt edilemezlerdi ve üzerlerinden geçen ve duyulabilen Kelam'ın nefesiyle hareket halinde tutuldular. 6. Poimandres bana şöyle dedi: 'Gördüklerini ve bunun ne anlama geldiğini anladın mı?' 'Anlayacağım,' dedim. 'O ışık,' dedi, 'ben, Nous, sizin Tanrınız, karanlıktan çıkan sulu maddeden önce var olan; ve Nous'tan gelen berrak Kelam, Tanrı'nın Oğlu'dur.' 'Bu nasıl olabilir?' dedim. 'Şunu bil,' dedi. 'içinizde gören ve işiten şey, Rabbin Kelamı'dır ve Nous, Baba Tanrı'dır.' "Onlar birbirinden ayrı değiller, çünkü birliktelikleri hayattır." "Teşekkür ederim," dedim. "Ama ışığı algıla ve bil," dedi Poimandres. 7. Ve böyle söyledikten sonra, uzun süre yüzüme dik dik baktı, öyle ki sureti beni titretti. Yukarı baktığında, kendi Nous'umda ışığın sayısız güçte olduğunu, sonsuz bir dünya haline geldiğini gördüm. Yerini korumakla görevlendirilen, kudretli bir güç tarafından kuşatılmış bir ateş gördüm; Poimandres'in sözüyle bunları görerek bunlara odaklandım. 8. Şaşkınlıkla dururken, Poimandres bana tekrar şöyle dedi: "Nous'ta, başlangıçsız ve sonsuzun başlangıcından önce gelen ilk formu gördün." Poimandres bana böyle söyledi. "Öyleyse," dedim, "doğanın unsurlarının kökeni nereden geliyor?" O şöyle cevap verdi: "Tanrı'nın iradesinden dolayı, O, Sözü elinde tutarak ve güzel evreni görerek, onu kendi kurucu unsurlarından ve ruhların soyundan tam olarak bir yarattı." 18 (Corpus Hermeticum: Kitap 1 9. 'Nous, Tanrı, erkek ve dişi olarak, yaşam ve ışık olarak başlayarak, Söz aracılığıyla başka bir Nous'u, dünyanın Yaratıcısını doğurdu; ateş ve hava tanrısı olan o, duyusal dünyayı çevreleyen yedi güç yarattı ve bu güçlerin yönetimine kader denir. 10. 'Hemen, Tanrı'nın Sözü, aşağı doğru hareket eden unsurlardan Yaratıcının saf işine sıçradı ve Yaratıcı Nous ile birleşti (çünkü aynı özden idi) ve yaratılışın aşağı doğru hareket eden unsurları, Söz olmadan, yalnızca madde olarak geride kaldı. 11. 'Yaratıcı Nous, Söz ile birlikte, küreleri çevreleyerek ve onları hızla döndürerek, yarattığı şeylerin dönmesine neden oldu ve bunların sabit bir başlangıçtan sınırsız bir sona kadar dönmesine izin verdi, çünkü başladığı yerde biter. Nous'un dilediği gibi bu kürelerin dönüşü, aşağıdan yukarıya doğru hareket eden unsurlardan ortaya çıkardı. Hareket eden unsurlar, konuşamayan canlı varlıklar (çünkü Sözü içermiyorlardı) ve hava kanatlı yaratıklar, su ise yüzen yaratıklar üretti. Toprak ve su, Nous'un isteğiyle birbirinden ayrıldı ve toprak kendisinden sahip olduğu her şeyi, dört ayaklı hayvanları, sürüngenleri, vahşi ve evcil hayvanları yarattı. 12. 'Her şeyin Babası, yaşam ve ışık olan Nous, kendi öz çocuğu gibi sevdiği, kendisine benzeyen insanı yarattı, çünkü
© copyright 2005 - 2026