bugün

ülke genelinde bulunan cami sayısının sağlık ocağı sayısından fazla olması.

(bkz: buyur burdan yak)
Türkiye'de Osmanlı'nın üç kıtaya yayıldığında sahip olduğu imam sayısından daha fazla imam olmasıyla da ilgilidir.
camileri milletin, sağlık ocaklarını devletin yapmasıyla da alakalı olabilir. zira ülkemin güzide insanları cami deyince cömertleşir gel sağlık ocağı yapalım dersen onu da devlet yapsın der. bu işten payelenen gruplar da hizmetlerini ve tüm güçlerini cami yapımında kullanıp sağlık ocakları,okullar gibi imece usülü yapılabilecek işlere boşver çekerler.
insanların diğer tarafa daha önem verdiklerini gösteren belge.
gereksiz bir o kadar da kötü niyetli bir çemkirme. camiler sağlık ocaklarından az olsa bu seferde camilerin olması sorunsalı gibi ipe sapa gelmez başlıklar açılır. bu böyle sürüp gider. sonu iyi midir? tabi ki hayır.
anormal karşılanması anormal olan bir durumdur. ayrıca osmanlı tarihini bilmeyenlerin şaşırabileceği bir durumdur da. zira osmanlı zamanında cami denince akla sadece ibadethane değil insanların günlük hayatta bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir mekan gelirdi ki buna da külliye denirdi. dolayısıyla "eğitim ve sağlık hizmetleri geri kalıyor efendim, ne bu adım başı cami mi olurmuş" muhabbetleri biraz ilkel bir tartışma konusu oluyor.
(bkz: camilerin okullardan fazla olmasi)
(#735149)

tek taraflı düşünülünce anlanamayacak durumdur. sağlık ocağını yapmak sorun değildir ama gerekli malzemeleri bulmak sorundur ve daha pahalıdır. camide kaba inşaat bittiğinde bir halı serdin mi iş bitti sayılır, bir tane imam yeter. ama sağlık ocağındaki personel sayısı göz önüne alınınca ve bunların da doğuya gitmemek için her türlü yola başvurdukları düşünülünce acı gerçekleri görebiliriz.
(bkz: genelevlerin kutuphanelerden fazla olması)
hani deveye sormuşlar ya neren eğri diye, öylebişey işte
normaldir. sağlık ocakları cumhuriyetten önce yoktu. ama camiler içinde 1000 yıllık olanları bile var.
"iman gücü tüm dertlere devadır"

(sktr)
fena mı sağlık ocağı bulamayıp ölen insanların cenaze namazlarının kılınabileceği bir sürü camileri olur!.. * * *
bir camiyi kullananların günlük ortalaması ile bir sağlık ocağını kullananların ortalaması ele alındığında pek de anormal durmayan durum. doğuda niye yok sağlık ocağı diyosanız önce oraya gitmeyen doktora sorun derim.
hayırsever işadamlarımızın hayır işleyecekleri zamanlarda yatırımı allaha yapmalarından kaylanan hadisedir. sağlık ocağı veya hastane yapmak yerine camii yapmak daha hayırlı gibi geliyor olmalı ki en çok ona yöneliyorlar. ve zaten osmanlıdan kalma bir çok camimizde var. sebebi tarihimiz ve hayır işleme eğilimimizdir.
(bkz: bona fides)
mümin sayısının hasta sayısından fazla olmasının gerektirdiği durum. camiye her giden cennete gidemeyeceği gibi sağlık ocağına her giden de sağlığa kavuşamayacaktır. sayısal farklarının hitab ettiği nüfus bağlamında da değerlendirilmesi gerekmektedir. kanımca sayıya sağlık ocaklarıyla birlikte devlet hastanelerini, araştırma hastanelerini, üniversite hastanelerini, özel poliklinikleri, hastaneleri muayenehaneleri de katmak gerekir. ha böyle bir sayısal karşılaştırma neye hizmet eder inanın hala çözemedim.
ruhumuzun, vücudumuzdan daha sağlıksız olduğuna işaret eder.
(bkz: camilerin barajlardan fazla olması)
(bkz: camilerin köprülerden fazla olması)
cami yaptırıp cennete gideceğini sanan, o camiye gidip ibadet eden herkesin sevabından bir kısmının camiyi yaptırana verileceğini varsayan zihniyetin sorumlu tutulabileceği gibi yapılan birçok okul, sağlık ocağı, hastahane gibi hizmet binalarının personel ve malzeme yetersizliğinden dolayı çürümeye terkedilmeside bunun üzerinde büyük etkiye sahiptir.

bu entrymden cami yapılmasına karşı olduğum gibi bir kanıya varılmasını istemem, camiler halk tarafından yaptırılıp, ihtiyaçları halk tarafından karşılanır, cami konusunda halk üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır, oysa bir sağlık ocağı için en az 5 doktor, 10 hemşire ve diğer personel ile tıbbi birçok malzeme gereklidir, devlet halihazırda bulunan hastahanelerin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmişken, yeni bir sağlık ocağı vs gibi hizmet binalarını yapmasını beklemek biraz saflıktır.

sosyal güvenlik hakkına sahip biri devlete ait bir sağlık kuruluşuna gidip muayene olduğunda sağlık kurumu tarafından talep edilen cüzi bir ücret için bile mna koyum zaten maaşımdan birsürü para kesiliyor birde bu neyin nesi şeklinde düşünmekte * iken nasıl olurda halkın kendi imkanlarıyla yaptırdıkları cami sayıları eleştirilebilir. öğrencilerimizin daha iyi eğitim alabilmeleri için okulların velilerden talep ettiği yardımları "zorla okullar para topluyor" şeklinde yansıtan medya ve bunun olmaması gerektiğini savunan birçok veli varken ne diyebiliriz ki? eğer camilerin sağlık ocaklarından fazla olmasında suçlu arayacaksak biraz da kendimize dönüp bakmamız gerekecek.
insanların diğer tarafa daha fazla önem vermesini sağlamak amaçlı yapılan sistematik saldırının bir parçası. "siz öteki tarafı düşünün biz burda sizin yerinize dünyevi işleri hallederiz" diyen sistemin çok iyi başardığı durumdur. örneğin bazı bölgelerde birer ev arayla yada aralıksız üç camii yi yan yana görebiliriz (bkz: zile) bu camiilerin kapasitesinin minimum 500 kişi olduğu ve düşünülürse tek camii bulunduğu bölgeye gayet rahat yetmektedir ki ülkemizin her mahallesinde fazlasıyla camii bulunmaktadır. bu camiilerin yerine olması gereken okullar yada sağlık ocakları, hastahaneler yok.

(bkz: camii sayısının okul sayısından fazla olması)
gayet mantıklı durum. sağlık ocağına hasta olunca gidersin, camiye günde 5 kere. devletimizin herkes galeyana gelipte namaza başlarsa ve namazını camide kılarsa o zaman ne yaparız diğer tarafta bizi çayır cayır yakmazlarmı deyip önlemini almasıdır aslında. çokta sorgulanmamalıdır. devlet açısından sağlık ocağı çok daha maliyetli bi olaydır. halıdan fazlası gerekebilir. hem saglık ocaklarında imam hatipli kadrosu yoktur. (bkz: ironi)
karşı çıkanlar çoğaldıkça dahada büyüyecek olan oran.
(bkz: camilerin minarelerinin birilerine batması)
(bkz: çok acıtmış belli)
ülkenin ücra köşelerinde dahi camiye imamlık edecek bir din bilgini illa bulunurken , sağlık ocağına önderlik edecek bir doktor bulunamayacagından mantıklı bir durumdur.
kesinlikle saçma bir durumdur. bu durum biraz da ülkemizdeki dini kesimin dar görüşlü geleneklerinden kaynaklanmaktadır. örneğin bir cami yapımı için yardımda bulunan insanlarımızın çoğu bir sağlık ocağı yapımında aynı hassasiyeti göstermediğini tahmin etmekteyim. oysa sağlık ocağına ihtiyaç duyulan bir yere sağlık ocağı yapılması yakınında bir kaç cami bulunan bir yere cami yapılmasından daha hayırlı bir iştir kanımca.
camilere günde 5 kere, sağlık ocaklarınaysa 5 ayda bir ihtiyaç duyulmasının doğal bir sonucudur.