bugün

sözlüğü ayağa kaldırmaya gelmiş dördüncü nesil. koştursundur sözlükte.
Kurucu unsurları tam olan ancak geçerlilik şartlarında eksiklik bulunan hukuki işlemler butlan ile hükümsüzdür. Yokluk kavrami ile arasindaki fark kurucu unsurun tam olmasidir. Dolayisiyla bu durumdaki bir hukuki islem icin yok diyemeyiz, hukumsuzdur deriz.
Hukuki işlemin hiç doğmamış sayılması, yok sayılması, geçersizlik hali.
Ehliyet, şekil, konu bağlamındaki zorunlulukların eksikliğinden doğan hükümsüzlük hali.
yokluk hic erkegin kadini gebe birakamamasidir. butlan ise erkegin kadini hamile bırakıp çocuğun ölü dogmasidir.
hukuki işlemlerin geçersiz kabul edilmesidir.
En ağır yaptırım türüdür. Kamu yararı düşüncesiyle hukuk düzeni tarafından konulmuş bir yaptırım şeklidir.
"yokluk" değildir. yokluk, kurucu unsurlarda eksikliktir. butlan ise daha çok iptal edilebilirlikle alakalıdır, geçersizlik de denilebilir. nispi ve mutlak olmak üzere ikiye ayrılır. bir de tek taraflı bağlamazlık vardır ki, ne hikmetse, genel kitle bu dört kavramı birbirine çok karıştırır. aslında ayrım basittir.

ve yineliyorum bak: "yokluk" değildir !
kendiliğinden geçersiz olma. Hukuka giriş dersinde ilk ünitede öğrenilir.
hükümsüzlüktür. kendi arasında yokluk, mutlak butlan ve nisbi butlan olmak üzere üçe ayrılır.

butlanda, kanunun aramış olduğu şekil şartları vardır ama işlemin hukuken sonuç doğurmasını sağlayacak şartlardan biri mevcut değildir. Örneğin; akıl hastası bir kişinin evlenmesi mutlak butlan yaptırımına tabidir.
Hukuki işlemin geçerlilik şartlarından bir veya birkaçını içermemesi halidir. Ancak burada butlanı yokluktan ayırmak gerekir. Çünkü yoklukta; hukuki işlem ya da edim sözleşmesinin kurucu şartlarından bir veya birkaçını içermemesi söz konusudur..
Türk huku sitesinde güzel bir örnek verilmiş. Mesela ıspanak bir meyve değildir, dolayısıyla onu meyve addetmek yokluktur.. Ancak çürük çileği meyve addetmek ise butlandır..
yokluktan farklı olarak işlem kurulmuştur, ancak ölü bir işlem kurulmuştur. Kurulmuş olan işlem ahlaka ve adaba, kamu düzenine veya emredici kanun hükümlerine aykırıdır. Bu da butlan yaptırımı olan geçersizliği doğurur.
Misal olarak fuhuş yapmak için bir otel odasının ayarlandığını düşünelim; otelin yetkilisi ile bu husus konuşulur anlaşılır, iradeler uyuşmuştur, doğal olarak bir işlem vardır. Ancak bu işlemin konusu suç teşkil etmektedir yani kamu düzenine ve ahlak adaba aykırıdır. Bunun sonucu olarak butlan ile sakattır.
Ama tarafların iradeleri uyuşmamış olsaydı, misal otel yetkilisi "ben bu işe karışamam geçen polisler geldi tutanak tuttular canıma okudular, bir daha bu boku yemem" dese ve anlaşmaya yanaşmasa işlem hiç kurulmamış olacaktı ve yokluk yaptırımına tabi olacaktı.
meydana gelen olayın hukuka göre geçersiz , hiç doğmamıs ve yokluk hükmünde olmasıdır.
Hukukta "kendiliğinden geçersiz olma" kavramına karşılık gelen kelime.
kitapların arasında boğuldundan mıdır bilinmez, uğramaz oldu buralara.. hişt sana sesleniyorum! okul bitti nasılsa, gel de iki lafın belini kıralım artık..*
"ehliyet, şekil, ve konu" gibi kanunun aradığı zorunlu unsurlarından birisinin eksikliğinden veya bu unsurlardan birisinin kanuna aykırı olarak kullanılmasından doğar.
(bkz: mutlak butlan)
(bkz: nisbi butlan)
(bkz: batıl)
(bkz: hukuki işlemlerde sakatlıklar ve yaptırımları)
az yazan yazardır.
dorduncu nesil yazar. iyi ki gelmis, hosgelmistir. kendisi hukukcu olmasiyla birlikte muazzam siirler yazmasiyla da meclislerde konusulmaktadir.
(bkz: nisbi butlan)
(bkz: mutlak butlan)
kesin hükümsüzlük.
hukuksal anlamda bir olayın hüküm doğırmayıp yok sayılması
geçersizlik..