bugün

herhalde turk dil kurumunun türkçe isim bulma konusunda başarılı oldugu ender kelimlererden bi tanesi
ilk bilgisayarlar ikinci dünya savaşında kullanılan şifreleyiciler ve şifre çözücüler olarak kabul edilir. ilk olarak almanlar kendi mesajlarının müttefikler tarafından anlaşılmaması için şifreleyicileri yaptılar. savaşın kaderini, almanların hareketlerini önceden öğrenebilmenin belirleyeceğini öncelikle polonyalılar sezdi. polonyalı matematik dehalarının alman şifrelerini çözmeleri çok uzun sürmedi ve ilk şifre çözücüler ingiliz haberalma bölümü tarafından kullanılmaya başlandı.
fakat almanların şifreleyici sistemlerini geliştirmeleri müttefiklerin başarısının kısa sürmesine neden oldu. bundan sonra bütün uğraşlara rağmen almanların şifrelerini çözebilmek müttefik güçlerine nasip olmadı. ta ki bir üst düzey alman subayı para karşılığı şifreleyicinin planlarını müttefiklere satana kadar. bu olaydan sonra müttefikler birçok alman mesajını deşifre ettiler. bunlardan en önemlileri atlantik okyanusunda bulunan alman denizaltılarının mesajlarıydı. bu sayede birçok alman denizaltısı yok edildi ve almanların atlantikteki üstünlüklerine son verildi; amerikan nakil gemilerinin güvenliği sağlanmış oldu. bilgisayar dediğin bu işte. yaptın mı böylesini yapıcaksın. pentium 3' müş 4' müş hikaye.

(o değil de ; o kadar entry varken buna kaynak isteyen modaratöre sevgilerimi iletiyorum )
Türkiye’de performansı şu an gta 5 i çalıştırmakta, çıktığı zaman gta 6 yı çalıştırmakla ölçülen ve gta serisi devam ettikçe performans ölçütü olarak baz alınacak teknolojik alettir. teknik özellikleri anlatmak yerine gta 5 i çalıştırır/çalıştırmaz diye anlatıldığında daha iyi anlaşılır.
Amerika'da kadınlar ve erkekler bilgisayarın dişi mi yoksa erkek mi olduğunu tartışıyorlarmış...

Kadınlar bu aletin erkek olduğunu savunmuşlar. "Çünkü" demişler, "bilgisayarlar aslında sorunları çözmek için yaratılmış olmalarına rağmen ömürlerinin dörtte üçünü sorun yaratarak geçirirler... Daha da önemlisi, bunlardan bir tane aldığınız an, biraz daha sabretmiş olsaydınız çok daha gelişmiş bir modeline sahip olabileceğinizi görüp pişman olursunuz...."

Erkekler tabii tam ters görüşte... "Bilgisayar dişidir" diyorlar, "çünkü onun mantığını yaratıcısından başka hiç kimsenin anlaması mümkün değildir, bu bir. Yaptığınız en küçük hatayı bile derhal hafızasına kaydedip tekrar tekrar önünüze koyar bu ikiii... Ve bir bilgisayar aldıktan kısa bir süre sonra fark edersiniz ki, bir o kadar daha parayı ona gereken aksesuarlar için harcamaktasınız, bu da üüüççç...."
aşık olduğum elektronik alettir, o anakart, o işlemci, hele hele eskilerden kalma floppy diskler, athlon'lar, pentium'lar, hepsi sevgilimdir, özellikle mikroçip sektörü 1970-2007 dönemi arasında büyük rekabet içerisindeydi, bugünlerde o rekabet neredeyse yok oldu, taht artık ryzen serisinin, intel yüksek fiyatlarıyla milletin götünü sikmeye devam ederse fanları hariç kimse almayacak duruma geldi.
internetsiz bir hiçtir.
birazdan sıcak yatağımdan kalkıp sözlüğe giriş yapacağım alet. telefonda reklam çıkıp duruyor ve sol framedeki başlıklar sadece tek sayfa görünüyor.
Dokuzuncu nesil yazar, hosgelmis. pardon yanlis nick alti.
isim babası aydın köksal olan elektronik aygıt.
Aksesuarları kendisinden pahalı olan alet.(bir nevi hatun:))
elektronik cihazdır. günümüz yabancılaşmasının da en önemli kaynağıdır. internet vasıtasıyla yakınlaşmayı kolaylaştırdı gibi görünse de; insanları kendi iç dünyalarına itmek durumunda bırakmıştır. kullanıcılarından büyük zamanlar çalar. bunun dışında günümüz global dünyasında pek çok hizmete yaramaktadır. hayatın dinamosu haline gelmiştir.
Yararı olduğu kadar zararı da vardır, her şey gibi. Bazen kavga bazen şükür sebebidir.
Norwich'te bir bilgisayarın teslimatı sırasında çekilmiş kare (1957):

görsel
kendini en hızlı yenileyen teknolojik hede. öyle ki hızına yetişebilmek için köşelik olmak gerekir. computer'in türkçe karşılığıdır ayrıca.
ders çalışmak için alınan ama amacı dışında hayatın her alanında kullanılan şeytan icadı.