bugün

yazar, şair, edebiyatçı. türk edebiyatı dergisinin yeni genel yayın yönetmeni.
"hem gelmeni istedim, hem bekletmeni
sen mi daha güzel, beklemek mi seni"
(bkz: kuğunun son şarkısı)
zaman gazetesi yazarı.
Türkiye Yazarlar Birliği, iLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı'nın kurucu üyeleri arasında yer alan ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Beşir Ayvazoğlu, 1982 yılında yayımlanan Aşk Estetiği adlı ilk eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği'nin Fikir Dalında Yılın Yazarı ödülüne lâyık görüldü. Muradiye Ölüm ve Gül adlı belgesel metniyle TMKV Türk Millî Kültürüne Hizmet Ödülü'nü 1986 yılında, Güller Kitabı adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği inceleme Dalında Yılın Yazarı Ödülü'nü 1992 yılında, Yahya Kemal Eve Dönen Adam adlı eseriyle de Avrasya-Bir Vakfı Ödülü'nü 1998 yılında aldı. Beşir Ayvazoğlu 1999 yılında da Kombassan Vakfı tarafından Mevlana Edebiyat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.
iğne ile kuyu kazarcasına türk edebiyatının nadide kalemleri üzerine titiz incelemeler yapan hakiki bir entelektüel. düşündümde kendisini tanımlarken "iğne ile kuyu kazmak" tabirini kullanmak kendisine nezaketsizlik olur; zira ayvazoğlu, edebiyatımızın altın değerindeki ediplerini kuyumcu ustası titizliği ile yeniden yorumluyor, süslüyor, ziynetlendiriyor. böylece ortaya koyduğu tezyinatlar mahiyetinde taşıdığı değerle beraber paha biçilmez bir hal alıyor; yahya kemal beyatlı, ahmet hamdi tanpınar ve peyami safa' dan bahsediyorum... bu eşsiz şahsiyetler üzerine kaleme aldığı her makale, inceleme, kitap ve saire, o mümtaz şahsiyetleri yeniden anlama ve yüceltme fırsatını veriyor bize. o guzel insanlar o guzel atlara binip gittiler evet; neyse ki ayvazoğlu gibi mütefekkirlerimiz halen buralarda bir yerde.
biyografileriyle tanınan bir yazar. aynı zamanda, zaman gazetesindede yazmaktadır...
bugün itibari ile tv8'de ki 50 dakika programına konuk olmuştur karşısındaki sunucunun saçma sapan sorularına zor dayanmıştır...
gerçek bir entellektüel.
"siretlet ve suretler" adlı kitabıyla tanıdığım örnek bir entellektüel. sadece biyografisini yazdığı şahıslarla tanışmış olması bile onu gerçek bir aydın yapmaya yeter.
"Kahveniz nasıl olsun?" isimli oldukça güzel bir içeriğe sahip gözüken kitabını çıkarmış kişidir. Osmanlı'dan bu yana, 500 yıllık Türk kahve kültürünü anlatmaya çalışmıştır. Bir ara alınıp, okunasıdır sanki : http://www.idefix.com/Kit...tring=kahvenizi%20nas%FDl