bugün

Bazı kadınlar vardır. Gençliklerinden kalma siyah beyaz fotoğraflarında çok güzellerdir. Ardından seneler boyu başlarından bir sürü kötü olay geçer. Boşanmıştır, kanser olmuştur, ekonomik durumu bozulmuştur vs. Ancak aynı kadını 30 yıl sonra her şeye rağmen muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Beyrut, dünya üzerinde bu kadını temsil eden şehir. Yıllardır yaşadıklarına rağmen güzel, büyüleyici ve görkemli. Adeta cami yıkılmış ama mihrap yerinde deyişinin karşılığı.

Lübnanlılar oldukça rahat bir karaktere sahipler. Akdeniz insanının tüm özelliklerini ve Orta Doğu kültürünü bünyelerinde çok iyi harmanlamışlar. Yemeğe-içmeye oldukça meraklılar hatta sağlam âlemciler. Uzun uzun sofrada oturmayı seviyorlar. Bir dönem Fransız sömürgesi olmaları ve kendilerini Arap olarak görmediklerinden dolayı Arap yarımadasında bulunan genel kıroluk Lübnanlılarda pek mevcut değil. Öte yandan kadınlar diğer Orta Doğu toplumlarına göre tartışılmaz biçimde sosyal hayatta batı ülkelerine yakın standartlarda yaşıyorlar. Genel olarak Lübnanlı görüntüsü neşeli, konuksever ve yıllarca yaşadıklarından dolayı hayatı umursamaz bir yapıda.

Beyrut gece hayatı konusunda ise dünyanın sayılı merkezlerinden. Özellikle gece 1’den sonra başlayan inanılmaz bir tempo söz konusu şehirde. Özellikle Gemmayze’de bulunan Rue Gouraud ve yakınındaki Rue Monot gece hayatının önemli merkezlerin. Yine Hamra’da bulunan ufak barlarda ısınma turları için iyi alternatifler olabilir. Ancak Beyrut gece hayatının en havalı mekanı tartışmasız Music Hall denilen kulüp. Rezervasyonsuz girişi çok zor olan Musichall'a bütçeniz yeterliyse mutlaka göz atın. Her 15 dakikada bir çok farklı tarzda müzik grubunun sahne aldığı mekan, iç savaş sırasında dağlardaki mağaralarda yerlatı kulüpleri işleten kişiler tarafından kurulmuş. Beyrut’ta toplu taşıma sistemi bulunmuyor. Sadece şans eseri denk geleceğiniz ufak minibüsler çalışıyorlar. Ancak Arapça bilginize güveniyorsanız bunları kullanabilirsiniz. Üstelik bu minibüsler akşam 7’den sonra çalışmıyorlar. Şehir çok büyük olmadığı için yürüyerek rahatça gezilebilir. Ancak gerekli durumlarda taksi kullanılacaksa fiyatların istanbul standartlarında olduğunu ve pazarlık etmeden taksiye binmemek gerektiğini belirtmek lazım. Beyrut genel olarak güvenli bir şehir. Vardığınızda yakın geçmişinden dolayı hafif bir irkilme oluştursa da bünyede, şehir bir anda temposuna dâhil ediyor insanı. Şehir merkezinde turizm nedeniyle ordu ve polis sürekli güvenlik sağlıyor. Gecenin hangi vakti olursa olsun rahatlıkla şehir merkezinde dolaşılabilen bir şehir Beyrut. Ancak yanınızda pasaport taşımakta fayda var. Çünkü askerler veya polisler bazı sokak girişlerinde piyango olarak kimlik kontrolü yapabiliyor.

Beyrut savaş zamanı doğu-batı olarak ikiye ayrılmış olsa da şu anda şehirdeki tüm ayrımlar ortadan kalmış durumda. Şehrin en turistik bölgesi olan Downtown’dan şehri gezmeye başlayabilirsiniz. Bu bölge iç savaş döneminde yerle bir edilmiş olsa bile, Hariri sonrası binalar aslına sadık kalınarak tekrardan inşa edilmiş. Hükümet binaları, süper lüks iş ve alışveriş merkezleri ve otellerin bulunduğu bölge Orta Doğu’da olduğunuzu unutturacak kadar gösterişli. Şehrin merkezi sayılan Place d’Etoile özellikle akşam saatleri pek hareketli oluyor. Downtown’da tarihi eser olarak Al-Omari Camisi ziyaret edilebilir. Bu cami aslında 12. Yüzyılda Haçlı Seferleri’nde kilise olarak inşa edilmiş ancak daha sonra Memlükler tarafından camiye çevrilmiş. Hemen cami yakınlarında Place d’Etoile’dan biraz ilerlediğinizde görebileceğiniz St. George Katedrali de haçlılar dönemine dayanan bir yapı. Hemen yanında ise içerisinde Refik Hariri’nin de anıt mezarının bulunduğu Mohammed al-Amin Camisini gezebilirsiniz. Bu caminin en önemli özelliği uzaktan Sultanahmet Cami’sine benzetilmesiymiş ki görkem açısında yarıştırmak oldukça manasız. Ardından iç savaş boyunca en şiddetli çatışmaların yaşandığı Place des Martyrs’deki anıtı ziyaret edebilirsiniz. Anıtı gördüğünüzde üzerindeki iç savaştan kalma kurşun delikleri ve patlama izleri dikkatinizi çekecektir. Bu izlerin tamir edilmeme nedeni iç savaşın manasızlığını insanlara hatırlatmakmış. Yine şehir merkezinde görebileceğiniz delik teşik olmuş dev bina eski Holiday-Inn oteli olacaktır. Otel sivil savaş boyunca keskin nişancıların bir numaralı durağı olmuş ve bu nedenle bir çok defa roketlenmiş.

Downtown’u gezdikten sonra Place des Martyrs’in karşı tarafına geçip Gemmayze’yi turlamaya Saifi mahallesinden başlayabilirsiniz. Restore edilen Fransız kolonyal evlerinden bir sanat ve moda mahallesi yaratılan Saifi’de özellikle alışveriş yapmak isteyenler orijinal şeyler bulabilirler. Saifi sonrasında şu anda Beyrut’un gece hayatının merkezi olan Rue Gouraud’a doğru ilerleyebilirsiniz. Ardından şahane evlerin yer aldığı Achrafiye’nin ara sokaklarında dolaşarak Rue de Damas’a çıkabilirsiniz. Rue de Damas öncesindeyse şehrin en otantik oteli olan Albergo'nun çatı katında bir kahve içerek dinlenebilirsiniz. Otelin çatısındaki kahvede özellikle günbatımında Beyrut çatılarını izleyebilirsiniz. Rue de Damas ilk bakışta önemsiz bir ana cadde olarak görünse de aslında eski Yeşil Hattı oluşturuyor. Yeşil Hat iç savaş boyunca Hıristiyanlarla Müslümanların esirleri takas ettiği ve tüm pazarlıkların yaşandığı yer. Bu caddeden kısa bir yürüyüşle Beyrut Milli Müzesi’ne varabilirsiniz. Cadde boyunca Beyrut’ta neredeyse her sokakta karşılaşabileceğiniz kurşunlanmış veya roketlenmiş binaları daha sık göreceksiniz. Belki de Beyrut’ta görülmesi en elzem olan yer olan müze, kronolojik olarak sergilediği eserler ile Lübnan tarihini ve Lübnan’ın Akdeniz’deki önemini oldukça başarıyla aktarıyor. Müzede mutlaka görülmesi gereken şeylerden biri de her saat başı gösterilen müzenin iç savaş sonrası tekrar kurulma belgeseli. iç savaşın yıkıcılığını anlamanız için müzeyi gezdikten sonra mutlaka bu kısa belgeseli izleyin.

Hamra ise Beyrut’un günlük hayatını gözlemleyebileceğiniz Downtown’a kıyasla daha az turistik bir bölge. Hamra özellikle son dönemde Gemmayze ile ciddi bir rekabet içine girmiş. Bu rekabetin temel nedeni ise gerçek Beyrut’u hangi semtin daha çok yansıttığı. Semtte bulunan Beyrut Amerikan Üniversitesinin kampüsü şehrin temposundan kaçıp nefes almak için oldukça ideal. Hamra’yı keşfetmek için Rue Hamra ve Rue Bliss arasındaki sokaklarda dolanabilirsiniz. Hamra’nın sokaklarını arşınladıktan sonra şehrin en önemli turistik sembolü olan Güvercin Kayalıkları'nı ziyaret edebilirsiniz. Denizin ortasında bulunan iki büyük kayadan ibaret olan Güvercin Kayalıkları'nda vaktiniz varsa ufak teknelerle kısa bir tur yapma şansınız da var. Ardından da Beyrut’un özellikle güneş battıktan sonra en hareketli yerlerinden biri olan Corniche’i ziyaret edebilirsiniz. Corniche Beyrut'un kordon boyu. Üzerinde bulunan kafeler de Beyrutluları izlemek için iyi bir adres.

Siyasal tarihe biraz meraklıysanız Beyrut’un güney mahalleleri ilginizi çekecektir ancak yanınızda yerel biri, özellikle bir Müslüman olmadan bu mahallelere güvenli girişiniz pek mümkün değil. Bazı bölgelerin giriş çıkışları da asker ve polis tarafından kontrol ediliyor. Hizbullah’ın merkezinin yer aldığı bu mahalleler özellikle 2006’daki israil hava saldırılarından büyük oranda etkilenmişler. Sabra ve Shatila mülteci kampları da şehrin güney kısmında bulunuyorlar. Özel bir not olarak bu mahallelerin Hamra'daki sokakların daha bakımszı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle kocaman fotoğraf makineleriyle ve gruplar halinde bu bölgeye giden turistlerin semt sakinlerini çok huzursuz ettiği gibi bir şikayet var. Bu nedenle bu bölgeleri ziyaret edecekseniz lütfen fotoğraf makinelerinizi çantanıza sokun ve günlük hayatın içine olabildiğince karışarak hareket edin. Zaten güney mahallelerin bazı bölümlerinde fotoğraf çekilmesi hoş karşılanmıyor. Gününüzü ingilizce bilmeyen Hizbullah militanlarıyla ve nezarethanede geçirmek istemiyorsanız gitmeyin. Son olarak mülteci kamplarında en taş yürekli insanın bile içinin kaldırmayacağı şartlarda yaşam mücadelesinin sürdüğünü eklemek gerek.

Beyrut’un biraz dışında yer alan Jeita Grotto ise dünyanın şu andaki en önemli birkaç doğal harikasından biri. Dağların altında 6 kilometre boyunca uzayan dev mağara 2 kattan oluşuyor. Alt katı özellikle kışın yükselen su seviyesi nedeniyle bazen ziyaretçilere kapanıyormuş. Su seviyesinin uygun olduğu zamanlarda ise ufak kayıklarla mağarayı gezebiliyorsunuz. Üst kat ise Jeita Grotto’nun asıl görkemli kısmı. Onlarca metrelik dikitler ve sarkıtlarıyla insanı büyüleyen 2. katı ise yürüyerek gezebiliyorsunuz. iç savaş süresince Hıristiyanların cephanelik olarak kullandığı mağara 1995’de Refik Hariri tarafından turizme kazandırılmış.

Yine Beyrut yakınlarındaki Harissa’da bulunan Notre Dame du Liban heykelini mutlaka ziyaret edin. Akdeniz’e tepeden bakan bir Maruni şapelininde bulunan heykelin en önemli özelliği sunduğu nefes kesici manzara. Heykelin bulunduğu şapelin bahçesinde ise Lübnan bayrağında yer alan sedir ağacı bulunuyor. Heykel’in balkonundan muhteşem Akdeniz manzarasını izledikten sonra mutlaka Jounieh’e inen teleferiğe binin. iç savaş sırasında Beyrut’tan kafa dağıtmaya gelen Hıristiyan militanların gece hayatına ev sahipliği yapan ufak sahil kentine giderken, teleferikle insanların evlerinin yanından geçmek oldukça eğlenceli. Teleferik yolculuğunuzu gün batımı saatine denk getirebilirseniz zaten muhteşem olan manzara daha da güzelleşecektir. Jounieh kentinde teleferik yolculuğu hariç ilgi çekecek bir şeyin olmadığını da belirtmek gerek.

Lübnan’ın en meşhur bira markası Almaza. içimi oldukça kolay ve lezzetli olan birayla birlikte rakının biraz daha serti olan Arak da çok tüketiliyor. Lübnan şarapları ise meraklılar tarafından bilinse de dünyada çok ünlü değiller. Bekaa Vadisi’nde bulunan Kefrayar ve Ksara bölgelerinde yapılan şarap üretimi, ülkenin sosyal ve siyasal durumuna göre değişse de son dönemde önemli bir ivme kazanmış.

kaynak: http://www.icantravel.co/2011/06/beyrut.html
ne olrusa olsun , secdiğim dinlediğim ne kadar yazar , müzisyen varsa bir yerden dokununuyor , ve beni biraz daha kendine çekiyor geleceğim sana beyrut.
Bekar oalrak gidilmesi gereken, gayaet güzel eğlenebilecek bir şehir.

Taksi fiyatları istanbul ayarında, diğer şeylerde aşağı yukarı Türkiye'ye yakın.

Arak diye bir içkileri var bizim rakının aynısı ama %53 alkol oranı var deneyin derim.

Birde jetta groto'yu görmeden gelmeyin müthiş bir mağara tam bir görsel şölen sunuyor.
okuyunca ben de şok oldum. 16 tane üniversiteye sahip şehirdir. http://en.wikipedia.org/w...f_universities_in_Lebanon
Gizemli ve büyülü şehir. Maalesef Ortadoğuda harcanıyor. Bir diğeri için (bkz: izmir)
(bkz: keanu reeves)
bir zamanlar ortadoğunun parisi denilen şehri.bence şam ile birlikte ortadoğunun tarihidir.bir gün mutlaka gidecem.ne demişti üstat:
''li beyrut demmaraha şaron ve hamaha hafız esad''
büyük ihtimalle doğu'dan uzakta kitabının geçtiği yer.
pavyonlarına dair şehir efsaneleri dolaşmaktadır ortalıkta.

(bkz: bir arkadaşım ekolü) *
cuma günü gideceğim şehir. heyecanlıyım. gelince objectif bir şekilde yazacğım bütün izlenimlerimi.

geldiiim.

ya ben bununla ilgili tam gezi rehberi gibi uzun uzun yazdım sonra sözlük sen offline ol yazımı hiçe say.

habibi gidin görün. yapacak bir şey yok.

doğunun parisi falan diyorlar beyruta. paris b.k yemiş. burası bir harika.
uzunca bir süre bir türk olarak gitmenizi tavsiye etmediğim şehirdir. zira ışid'i el-kaide'si için ideal rehine olabilirsiniz.
Jeita Grotto mağarası görülmeye değer gerçekten. Altında bir de göl oluşmuş, ufak teknemsi bir şeyle gölde de bir tur atıyorsunuz. Kadınlarının makyaj olayını abarttığı doğrudur.
lübnan`ın gece hayatıyla ünlü renkli başkenti, görmek istediğim akdeniz şehirlerinden biri.
jeitta grotto mağarası, harissa bölgesi, hamra çarşısı, mavi kubbeli camiisi, sedir ağaçları, güvercin kayalıkları, gece hayatı ve kadınları ile görülmeye değer şehir güzeldir vessalam gidip görün pişman olmazsınız.

edit: öyle iğrenç bir trafiği var ki istanbul bile yanında iyi dersiniz.
beyrut... orada gecen anilarimdan midir, yoksa feyruz'un guzel sesinden midir bilmem, benim icin ruya gibi bir sehirdir beyrut. savasin izleri sadece binalarda; insanlar eglenceli ve guleryuzlu. turklerden daha genisler ve bir o kadar da flortoz erkekleri var. insanlari oldukca milliyetci; kaldi ki topu topu 4 milyoncuk ulke.

ben askimi beyrutta buldum, bu yuzden beyrut benim icin asktir.
Lübnan'ın başkenti olan şehir.
bir gün görmek nasip olursa yüzlerce fotoğraf çektireceğim geleneksel doğunun en güzel şehri.
Call of Duty: Modern Warfare'ın Nikolai'ı kurtardığımız bölümde ismi geçen şehir.

Captain Price: Not so fast. Remember Beirut? You're with us.

Sgt. Kamarov: Hmm...I guess I owe you one.

Gaz: Bloody right you do.
bir bayburt değildir.
hafta sonunu gecirdigimiz, gunduzleri cok ama cok tenha olan, geceleri de bekleneni veremeyen sehir. belki sadece bu zamanlar boyledir, belki de hep, bilemiyorum. ama istanbulda yasayan, aksiyona, kalabaliga fazlasiyla alismis bizler icin biraz duragandi.

gezilecek yerler, icilecek seyler falan hep zaten arastirilan seyler oldugu icin biraz daha paranizi yok yere harcamaniza engel olacak bilgiler verebilirim sanirim.

- turkcellin yurt icindeki tarifeyi gunluk sabit bir fiyata (19.90tl sanirim) yurt disinda da kullanmayi saglayan kampanyasi burada gecerli degil, dolayisiyla roaming acarsaniz biraz kulfet olur faturada, yerel hatti alabilirsiniz

- havaalanindan sehir merkezine uber ile gidebilirsiniz. maalesef bizim hatamizdan oturu uber soforunu bulamadik, ve bir taksiye atlamak zorunda kaldik. giderken taksi ile 30 dolara gittigimiz yeri (bu da pazarlikla, 45$dan acti kapiyi), donerken uber ile 12 dolara donduk. gavat taksici bir de bahsis diye yalvardi, taksici her yerde orospu cocugu gordugunuz gibi

- havaalaninda 30 dakika kadar ucretsiz wifi var, indiginizde bu wifi yardimiyla uber cagirabilirsiniz, wifi 30 dakika kullanim sansi hakkinizi kullanmaya basladiktan 24 saat sonra degil, gece 12den sonra sifirlaniyor

- kesinlikle merkezi bir yerde kalin, ucuza kacip daha sonra taksi parasiyla ugrasmayin. zira burada otobustur, minibustur bulmak pek mumkun degil, biz ramada downtownda kaldik. hem corniche hem kuluplere hem de barlara yurume mesafesindeydi

- hic oyle avrupadaki gibi yesil alanlar, bu yesil alanlarda oturup eglenen insanlar ya da sokak sanatcilari beklemeyin. eglence hep mekanlarda. sokaklarda, parklarda hicbir sey yok, dolayisiyla mekanlara girmeden once bir fiyat listesine bakmaniz iyi olabilir.
lübnan'ın başkenti.

Boylam 35° 29' D
Enlem 33° 49' K
Rakım sev. 29 m


Güneş doğuş 06:00 = 06:00 EET

Güneş batış 19:25 = 19:25 EET
Ay doğuş 10:12 = 10:12 EET
Ay batış 22:20 = 22:20 EET
Burada yaşayan lübnanlıların bir çoğunun günümüzdeki türkiyeden çok daha modern olduklarını bizzat görünce beni derin düşüncelere sürükleyen güzel şehir.
Üç günlük tatilimde bu şehirden bir kadınla tanıştım.
Sohbet ederken lübnanlı seküler tiplerin varlığının şaşırtıcılığı zihnimi kaplamıştı.
Kadım koyu katolik çıkarak iç dünyama fatal aduuket çaktı.
Bu da böyle bir anımdır.
Ülkeye doldurdukları Filistinli,suriyeli (bak burası önemli),Ürdünlü şia, Sünni ve Hristiyan Araplar arasında çıkan iç savaş yüzünden ebesini tersten görmüş şehir.
Ürdün sismoloji enstitüsü Lübnan Beyrut'da olan patlama sonucu patlama bölgesinde 4.5 şiddetinde deprem meydana geldi

https://twitter.com/temmu...tatus/1290728734333509633

Lübnan

Beyrut

Patlama ani evler kağıt gibi yırtılıyor .

https://twitter.com/temmu...tatus/1290729122315096065

Lübnan

Lübnan devletinin tüm buğday ve tahıl stoğu bulunan silolar patlama sonrası tamamen yok olmuş.

https://twitter.com/temmu...tatus/1290733303474135041

görüntülerden anlaşılacağı gibi patlamalar
normal değil .
son model askeri patlayıcılar böyle atom mantarı
gibi infilak ediyorlar .

it's the same explosion which hit North of Russia 1 year ago, It has the same characteristics as the nuclear or hydrogen bomb,

https://twitter.com/ahmad...tatus/1290683978878537735