bugün

giants causeway 'u görmek için gittiğimiz kuzey irlanda 'da zorunlu bir gece konakladığımız ufak, sevimli şehir. insanları sıcak, barları havadar bir şehir. barda içerken soccer muhabbetine tanışılan şehrin yerlileri ile bar çıkışında kol kola şarkılar söylenerek mekan terkedilmiştir**. tatlı anılar bırakmıtır. insanlarıda yapıları itibari ile türklere benzemektedirler bu şehirin**. avrupa'nın zencileri olarak nitelendirilmeyi haketmeyen insanlardır kanımca.
kadıköy'de bulunan son derece keyifli ve hoş bir mekan. özellikle bu akşam çaldıklarıyla bizi mest etmiş, tombik ve telaşlı garsonuyla gülümsetmiş, sıcacık atmosferiyle bir tatlı huzur almamızı sağlamıştır.
orta yaş olgunluğu. hayatın durgunluğu. aynı güzel mekanda hep aynı naif insanları görmenin huzuru. güzel insanların çaldığı güzel müzikler eşliğinde demlenme şerefi, karşında oturan ve edalı edalı bakan sevgiliye durduk yere sevgi gösterileri sunma nedeni. yani, kadıköy'ün en güzel ve en kaliteli mekanı.
(bkz: boby sands)

belfast bizimle soluk alıyor / boby sands ların göğüs kafesinde..
içerisinde şu an adını hatırlayamadığım ve gözleri tam görmeyen sevimli bir köpeğin volta attığı, diğer mekanlara göre daha sakin olabilen, orası da ayağa düşmesin diye herkesten gizli gitmek zorunda kaldığımız, buzlu bardakta getirilen bira ile insanı kendine bağlayan, şirin mi şirin mekan.
aynı zamanda ünlü, harika gitarist gary moore'un da doğduğu yeşillikler şehri.
insanların yağmur duasına çıkmadıkları şehir.
(bkz: yağdır mevlam su)
sozluk marmara nın sık sık zirve yaptıgı yer.
kuzey irlandanın başkenti olan bu şehir karışık bir geçmişe sahiptir. buradaki isanlar katolikler ve protestanlar diye 2ye ayrılırlar * ve bu ayrılık sosyal hayatın her yönüne yansımıştır.
müzik seçimi ve ses düzeyiyle muhabbetten muhabbete dalınabilecek bira çeşitleri yeterli** pubsa pub ulan işte mekan.
adanın diğer büyük kentleri ile kıyaslanınca oldukça sıkıcı gelebilecek bir yer. merkezde yapılacak çok fazla birşey yok. ilerisindeki o kayalık bölge (giant causeway) aslında Türkiyede de örneği görülebilecek bir yer. Şehrin yerlileri ise bu monotonluktan, bu halden memnun. En azından Europea Hotelin bulunduğu caddedeki berberin(60larında bir amcaydı) bana aktardığı bu. Londraya geçicem buradan deyince "yolda düşsen dönüp bakmazlar. ne işin var o mikik yerde?" tepkisini vermişti. Gerçi bu kurduğu cümlelerin altında halkın geçmiş tecrübelerinin Londra temelli siyasi etkileride var mıdır bilmiyorum? Entellik yapmayım. Umrumda değil. Bu arada berber dokundurması sanırım dünyanın her yerinde var. Bir de çok ilginçtir Belfastta berberler sakal traşı yapmıyorlar. Sadece saç kesiyorlar. Adama o kadar ısrar etmeme ve üstüne para teklif etmeme rağmen sakal traşı yapmadı. Sadece bir yer var dedi. O da modern bir yer, yeni açıldı ve büyük ihtimalle kazıklanırsın dedi. Sadece saçı kestirip çıkmanın maliyeti orta halli bir türk berberinin aldığı ile aynı. Halkı yardımsever ve sıcakkanlı. Adanın karadenizinin bir kenti işte. Delikanlılar. Şehir yapılanma içinde. inşaatlar birçok yerde devam ediyor.

Genelde böyle sonradan arkadaşlara vs.. "hacı şöle yaptım böle yaptım" anlatmadığım için hangi caddeydi hangi yerin yanındaydı gibi şeylere dikkat etmem. O nedenle gezilebilecek yerler babında bir müze olduğunu hatırlıyorum ama hangi cadde vs.. hatırlamıyorum. irlandanın taş devrinden günümüze kadar neyi var neyi yok dökmüşler ve üç katlı modern bir bina yapmışlar. Gerçi iskoçlar neredeyse buldukları her kalenin yanına bunun gibi yer yapıyorlar ama bu iskoçların parayla olan ilişkisinden geliyor olabilir. Evet belfast daha bozulmamış bu konuda. Merkezinde London eye'ın kopyası var. Biraz ilerisinde sanırım şu meşhur tarihi üniversitesi(Queen's) var. Şehrin duvarları tam bir sanat eseri. Siyasi mesajlar vs.. Zaten şehri rehberle gezenleri de bu duvarların dibine götürüp anlatıyorlar da anlatıyorlar.. Kafa sallamak hoş birşey.. Şehirde ele avuca gelebilecek tek bir alışveriş merkezi var. Kalabalık burda zaten.

Yıllar geçmesine rağmen duvarın diğer tarafına geçelim dediğimde "geçmesek olur mu?" diyen yaşlı belfastlılar da var. Bunun bana komik geldiğini belirtmeliyim. Bunu söylediğimde bana da ayrılıkçı kürtler üzerinden örnekler verildi. Siyaseti sevmiyorum. Belfastın en meşhur özelliği şehri ikiye bölen o upuzun duvarı. Duvar şehirde bir sembol. Duvar sembol olsa da hala belli bir hava hissediliyor Belfastta.. Gerçi ben böyle siyasi bir havayı hissetmedim ama öyle söyleniyor. Sinn Fein'in ara sokağında Bobby Sands'in duvar fotosunu çekerken iki üç elemanın bana homurdanarak geçmesi ilginçti. Neyi yanlış yaptığım konusunda bir fikrim yoktu ama yaşıtlarımın Bobby'i sevmediği kesindi. Halkın hala küçük de olsa belli bir bölümü Dublinle birleşmek istiyor. Büyük çoğunluk ise Londradan taraf. Kızları güzel. Klasik pub kültürü hakim gece vakit geçirmek için.. Merkezde çok çok fazla hostel yok. En hijyen ve temiz olanlarından biri international youth hostel. Europea otelin yanında bir terminali var. Küçük sayılabilecek bir terminal. Havaalanına burdan ulaşım sağlanabilir tabii diğer şehirlere de.

Boğucu ve sıkıcı bir yer. Güzel insanlar.
ingiltere ile birlikten yana olan protestanlar ile milliyetçi katolikler arasında yoğun çatışmaların yaşandığı, kuzey irlanda başkentidir.

2013 ün ilk günlerinden itibaren başlayan olayların sebebi, belfast belediyesi nin birleşik krallık bayrağını yılın muayyen zamanlarında göndere çekme isteği üzerine başlamış bulunmakta. milliyetçi katoliklerin desteklediği bu karar, protestanlar tarafından hoş karşılanmamakta.

http://www.trtturk.com.tr...e-4-gundur-catisiyor.html
kuzey irlanda'nın başkenti.
Apoya ozgurluk yazan duvar yazilari olan yer.
edit: ulan neyini eksiliyon yalan konusuyom sanki.
https://rojnama.files.wor...m/2014/06/apo-belfast.jpg
Kadıköyde mekan.
Dunyada gitmek istedigim bir kac yerden biri. Kahraman irlandalilarin esaretteki sehri.
Kuzey irlanda'nın başkenti.

görsel
Belfast, Jeffrey Blankfort, 1970
Yürürdüm olmayan kravat yırtık üst başla,
Eğer adanın insanları gelmeseydi Belfast'a.
Eğer gelmeseydin Belfast'a ,
Dans ederdik şarkı söylerdik kırmızı dolunayda.

(bkz: bobby sands) (bkz: ağaçkakan)
1978'de Belfast:

görsel
güncel Önemli Başlıklar