bugün
- babuş diyen kız10
- bir kadını keko gösteren detaylar16
- herkes eski nikini yazsın bitsin bu eziyet20
- netanyahu7
- bacılar çabuk bakın15
- ucan tekme atan hipopotam28
- bu sözlük çok kötüymüş ben de pembe götlüyüm9
- beraber kavgaya gidilecek yazarlar7
- yahudi kızları3
- sözlükte kim kimle aşk yaşıyor veritabanı4
- fatma betül sayan kaya'nın tmsf'ye iadesi33
- ulıdağ sözlük'ün geleceği20
- 6 ekim 2026 istanbul imam hatip bıçaklı kavgası28
- arkadaşlar sizce bu mont nasıl13
- dişil enerji3
- arkadaşlar güldük eğlendik7
- izmir büyükşehir belediye başkanı akp'ye geçiyor9
- beyler acilen koşun3
- çocuğa israil diye isim koymak2
- dişil enerji yağı4
- kızlar bi bakın bişe göstercem9
- nervio'nun erkek olması31
- queen feristah10
- from gold from dust29
- çok uykum geldi4
- izmir'in akp'ye geçmesi23
- sözlük kızlarının kekleri5
- iltica41
- sözlük kavgasını en iyi anlatacak yönetmen14
- bacılar koşun yanıyorum6
- her gün blazer ceket giyen kadın7
- adnan oktar'ın kedicikleri4
- tırda uyumak3
- kavaklıdere5
- joseph shomolo kuschca2
- kızlar bakın başlıkları birleştirilsin6
- arkadaşlar sözlükten ayrılıyorum6
- aslında en iyi joker heath ledger değildir5
- havuçlu tarçınlı kek4
- sözlük yazarlarının bebeksi kombinleri15
- kızınız sözlükte yazabilir mi10
- nervionun hala sözlüğe gelmemiş olması7
- maroon 5'ın bir dönem gerçekten müzik grubu olması6
- neden yahudi intihar bombacısı yok5
- rüyamda örümcek maymun gördüm6
- artık hayatta olmayan birine özlem duymak5
- miss universe türkiye 20268
- 2000'li yıllardaki forum tartışmaları3
- leopar desen giyinen kadının amacı10
- sabah akşam nervio yu konuşan sözlük6
Kuran'ın Arapça olmasından ötürü bazı cahiller tarafından kutsallık atfedilen dil.
Arap dili ve alfabesi islamiyet'ten önce de vardı. Bu dili öveceğiniz kadar kendi dilinizi övseniz daha iyi olmaz mı?
Türkçe'ye giren Arap ve Fars sözcükleri hep bu özentilikten girdi. Dedeleri öldü ama torunları Türklüğü aşağılamaya devam ediyor. Yazıklar olsun.
Arap dili ve alfabesi islamiyet'ten önce de vardı. Bu dili öveceğiniz kadar kendi dilinizi övseniz daha iyi olmaz mı?
Türkçe'ye giren Arap ve Fars sözcükleri hep bu özentilikten girdi. Dedeleri öldü ama torunları Türklüğü aşağılamaya devam ediyor. Yazıklar olsun.
kim ne derse desin, ideolojik sebeplerle saldırma girişiminde bulunursa bulunsun, kur'an dili olduğu için, kur'an'a saldırı maksatlı bu dil kullanılırsa kullanılsın.
bu cahil cühela takımının değiştiremediği bir gerçek vardır ki arapça dünya dilleri arasında en fazla hazneye ve derinliğe sahip bir dildir.
ömrünü bu dil ve edebiyatı üzerine araştırmalar yaparak geçirmiş, prof unvanına sahip bir filolog bile diyor ki 'arapça okyanusundan bir tas (maşrapa) su aldım sadece'
gerisini siz düşünün.
o açıdan, klavye başında atıp tutan cahillere he deyip geçmek lazım.
bu cahil cühela takımının değiştiremediği bir gerçek vardır ki arapça dünya dilleri arasında en fazla hazneye ve derinliğe sahip bir dildir.
ömrünü bu dil ve edebiyatı üzerine araştırmalar yaparak geçirmiş, prof unvanına sahip bir filolog bile diyor ki 'arapça okyanusundan bir tas (maşrapa) su aldım sadece'
gerisini siz düşünün.
o açıdan, klavye başında atıp tutan cahillere he deyip geçmek lazım.
ibranice ve aramiceyle akraba sayılan dil. bu da arapça'nın doğuşu için milattan önce 6. bin gibi bir yıla işaret ediyor. arapça'nın 8 ayrı diyalekti olduğu söyleniyor.
ilkel bir kabilenin kullandığı dildir.
dil öğrenmeğe meraklı olduğumdan, bir ara merak saldığım dildi. kardeşimin kolayca yazıp okuduğundan ötürü gaza geldim de denebilir aslında, ilerledikçe sadece yazılışının bile ne kadar zor olduğunu gördüm. telaffuzunun, cümle kurmasının incelikleri falan derken koptum gittim.
Fonetik olarak dünyanın en iğrenç dili. Hiç ahenk olmaz mı bi dilde sürekli mi tıkanır.
Kulağıma aşırı kaba ve iğrenç gelen dil. Müslümanım, ama arapça'yı sevmek islamın şartlarından değil.
iyi derecede konuşup yazdığım dildir.
sözlükçülerin öğrenmesi gereken dil.
bu dili konuşan kişi, konuşurken karşısındaki kişiye gırtak, yutak, yemek borusu falan komple söküp atacakmış hissi verir.
Akıcı bir şekilde konuşmayı çok arzu ettiğim dünyanın en güzel, en köklü dillerinden.
Çabalıyorum ama; bilemiyorum sözlük, bilemiyorum.
görsel
Çabalıyorum ama; bilemiyorum sözlük, bilemiyorum.
görsel
edebiyat dili ile günlük konuşma dili aynı değildir. herhangi bir universite mezunu edebiyat dilinin taş çatlasa %50 sini anlar. yani edebiyat bölümüne gitmeden edebiyat dilinin anlaşılmadığı sacma bir duruma maruz kalmış. konuşma dili ise oldukça rahatsız edici. kelime hazinesi fazla olabilir ama sikko saçma sapan şeylerin kelimelerin karşılığı olmasa da olur işin içinde mana yoksa eğer...
dünyanın en eski ve muazzam lisanı.
gereksiz saçma boş zor anlamsız bla bla bla.
Bilenler kutumu yesillendirsin.
anca gerizekalıların ve câhillerin beş para etmez diyeceği dildir ki zaten öyle olduklarını hatta "zihinsel engelli" denebilecek kadar akıldan mahrum olduklarını görüyoruz kendilerinin. yüzyıllar öncesinde, teym kâbilesi mensubu şâirlerin yazdığı müfahere şiirlerinin bir mısrasını ömrünü buna vakfetse iki dudağından çıkaramayacak dangalaklar burada atıp tutuyor. allah kimseyi ırkçılık dangalaklığı ile sınamasın. neyse cahil takımına lâf anlatmakla uğraşmayalım, faydalı şeyler yapalım. mesela öğrenmek isteyen arkadaşlara, arapça bilen bir kimse olarak tavsiyelerde bulunalım.
1. arapça kendi başınıza öğrenebileceğiniz bir dil değil. yani bir kitapçıdan arapça dilbilgisi, sarf/nahiv kitapları alarak arapça öğreneceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. istisnalar elbette olacaktır . lâkin bugüne kadar kendi başına arapça öğrenebilmiş bir kimseye rastlamadım. mümkün değil.
bir ek daha yapalım: bu şekilde ne arapça öğrenebilirsiniz ne de başka bir dil.
2. ne için öğreneceğinizi bilin ve öğrenim sürecininin öncesinde bunu hocalarınıza söyleyin. ticâret, basın arapçası mı yoksa klasik metinleri -tefsir, hadis, tabakat, rical kitaplar vs.- okuyabilecek bir arapça mı öğrenmek istiyorsunuz. evet, gramer aynıdır. ancak klasik metinler ile modern metinler arasında ciddi farklılıklar bulunur. farklı sözlükler kullanmanız; farklı ifadelere -edebî- aşina olmanız gerekir klasik metinlerde. mesela, serdar mutçalı'nın sözlüğü ya da el-beyan sözlüğü modern metinlerde ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirken, klasik metinlerle uğraşacaksanız -ileride- ibn manzur, tehzibu'l luga gibi sözlüklere müracaat etmek zorundasınız.
3. mümkünse dershanelere gitmeyip özel ders alma yolunu seçin. türkiye'de maalesef, gözlemlediğim kadarıyla bilhassa son yıllarda, insanların kur'an diline olan ilgileri sömürülüyor. şu kadar zamanda arapça öğretiyoruz, şu kadar günde kur'an'ı anlayacaksınız tarzında sözlerle insanlar aldatılıyor. ne mi yapılıyor? mesela mâzi fiil çekimi öğretiliyor, hemen sonrasında kur'an'da mazi fiilin geçtiği bir ayet -genelde kısa ve zor olmayan- öğrencilere sunuluyor. böylece "bir şey öğreniyorum hissi" yaratılıyor lâkin aslında bir şey öğretilmiş olmuyor. arapça öğrenmek demek fiil çekimini, harf i cerleri, edatları ezberlemek demek değildir. bu yöntemle bir yılınızı arapça öğrendiğinizi zannederek geçirirsiniz lâkin o "fanustan" çıktığınızda bir manşeti bile doğru dürüst anlayamadığınızı farkedersiniz.
4. imkanlarınızı tespit edin ki bu imkanların başında zaman geliyor. zamanınız bol ise klasik usul ile arapça öğrenmenizde bir beis yok. lâkin, çok vaktiniz yoksa daha modern eğitim yöntemlerini kullanın. medrese usulü eğitim desteklediğim, doğru bulduğum bir eğitim ki benim desteklememe gerek yok. ebu suud tefsiri melik suud, ummu'l kura gibi üniversitelerde arap dili derslerinde kullanılıyorsa bu eğitim yönteminin başarısı ortadadır. ancak medreselerde derslerin sabah namazı ile başladığını, öğrencilerin hayatlarını burada geçirdiğini ve birbirine öğretmen olduğunu; yani sürekli bir eğitimin mevcut olduğunu hatırlamak gerekir. modern dünyada bilhassa türkiye'de böyle bir eğitim almak pek kolay görünmemekte.
5. kelime defteri edinin ve bu kelimeleri -muzari ve masdarlarıyla birlikte- sık sık tekrar edin.
geç oldu. bir ara devam ederim.
1. arapça kendi başınıza öğrenebileceğiniz bir dil değil. yani bir kitapçıdan arapça dilbilgisi, sarf/nahiv kitapları alarak arapça öğreneceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. istisnalar elbette olacaktır . lâkin bugüne kadar kendi başına arapça öğrenebilmiş bir kimseye rastlamadım. mümkün değil.
bir ek daha yapalım: bu şekilde ne arapça öğrenebilirsiniz ne de başka bir dil.
2. ne için öğreneceğinizi bilin ve öğrenim sürecininin öncesinde bunu hocalarınıza söyleyin. ticâret, basın arapçası mı yoksa klasik metinleri -tefsir, hadis, tabakat, rical kitaplar vs.- okuyabilecek bir arapça mı öğrenmek istiyorsunuz. evet, gramer aynıdır. ancak klasik metinler ile modern metinler arasında ciddi farklılıklar bulunur. farklı sözlükler kullanmanız; farklı ifadelere -edebî- aşina olmanız gerekir klasik metinlerde. mesela, serdar mutçalı'nın sözlüğü ya da el-beyan sözlüğü modern metinlerde ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirken, klasik metinlerle uğraşacaksanız -ileride- ibn manzur, tehzibu'l luga gibi sözlüklere müracaat etmek zorundasınız.
3. mümkünse dershanelere gitmeyip özel ders alma yolunu seçin. türkiye'de maalesef, gözlemlediğim kadarıyla bilhassa son yıllarda, insanların kur'an diline olan ilgileri sömürülüyor. şu kadar zamanda arapça öğretiyoruz, şu kadar günde kur'an'ı anlayacaksınız tarzında sözlerle insanlar aldatılıyor. ne mi yapılıyor? mesela mâzi fiil çekimi öğretiliyor, hemen sonrasında kur'an'da mazi fiilin geçtiği bir ayet -genelde kısa ve zor olmayan- öğrencilere sunuluyor. böylece "bir şey öğreniyorum hissi" yaratılıyor lâkin aslında bir şey öğretilmiş olmuyor. arapça öğrenmek demek fiil çekimini, harf i cerleri, edatları ezberlemek demek değildir. bu yöntemle bir yılınızı arapça öğrendiğinizi zannederek geçirirsiniz lâkin o "fanustan" çıktığınızda bir manşeti bile doğru dürüst anlayamadığınızı farkedersiniz.
4. imkanlarınızı tespit edin ki bu imkanların başında zaman geliyor. zamanınız bol ise klasik usul ile arapça öğrenmenizde bir beis yok. lâkin, çok vaktiniz yoksa daha modern eğitim yöntemlerini kullanın. medrese usulü eğitim desteklediğim, doğru bulduğum bir eğitim ki benim desteklememe gerek yok. ebu suud tefsiri melik suud, ummu'l kura gibi üniversitelerde arap dili derslerinde kullanılıyorsa bu eğitim yönteminin başarısı ortadadır. ancak medreselerde derslerin sabah namazı ile başladığını, öğrencilerin hayatlarını burada geçirdiğini ve birbirine öğretmen olduğunu; yani sürekli bir eğitimin mevcut olduğunu hatırlamak gerekir. modern dünyada bilhassa türkiye'de böyle bir eğitim almak pek kolay görünmemekte.
5. kelime defteri edinin ve bu kelimeleri -muzari ve masdarlarıyla birlikte- sık sık tekrar edin.
geç oldu. bir ara devam ederim.
dünyada ki en itici ve kulak tırmalayan dil olabilme ihtimali % 1000000 dur.
Neden bilmem arapça yazıların bazı fontları beni çok korkutuyor. Bazılarına ise baktıkça bakasım geliyor.
farsça'nın yanında öğrenmek istediğim dil. almanca'yla birlikte 3 dil öğrenmiş olacağım bu şekilde.
herkesin öğrenmesi gereken dildir.
insanların imam hatip bitirmelerine rağmen 3-5 cümle dışında konuşamadıkları dildir.
mit'in aradığı kişilerde bilmesi gereken en önemli dil.
zor bulduğum öğrenemediğim sevemediğim dil.
Kulağa kusar gibi gelen dil..
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar