bugün

siyasetten uzaklaşma, uzaklaştırma, arındırma anlamına gelen sözcük..
(bkz: 12 eylül 1980)
günümüzde gençlerin çoğunluğunun apolitik olup çıkmasına sebep olan etmen. öyle ki pek çok genç bu kelimenin anlamını dahi bilmemekte.
günümüz gençliğinin içinde bulunduğu hede. bundan 12 eylul müdahalesi tabiki büyük çoğunlukla suçludur. ama su da var 80 öncesi ülkemizin içinde bulunduğu durum o kadar kötü olmuş ki bir çok aile de çocuğunun siyaset yapmasını doğal olarak istememiştir. o dönemde genç olan insanlar olaylarda yakınlarını arkadaşlarını kaybedenler gün geldiğinde kendi çocuklarının başına aynı şey gelmesin diye siyaset yapmalarına engel olmuştur. benim ailem ben uluslararası ilişkiler okuyacağım dediğim için bana kızmıştı. siyaset yapıp başını belaya mı sokucaksın diye sormuştu babam.

dediğim gibi apolitisazyondan 12 eylul ve anayasa tabiki sorumludur ama tek suç onlar da değildir. insanların yasadıkları ve gördükleri de bundan sorumludur.
(bkz: depolitizasyon)
bireyin siyasete ilgi duymaması, kendini siyasal meselelerden soyutlaması, kayıtsız kalması veya bilerek kaçınması anlamında kullanılan siyasal kavram.

çoğu iktidarın halktan isteğidir aynı zamanda. apolitik bireyler, hükümetlerin tercihlerine muhalefet etmeyecekleri için her zaman istenendirler.

apolitik birey yoksa depolitizasyon yoluyla bireyler siyasi meselelerden uzaklaştırılmaya çalışılır.

son söz: güçlü muhafeletin olduğu toplumlarda apolitik olmak hem birey, hem de toplum açısından yararlıdır. zaman ve kaynak israfının önüne geçilir, apolitik insanın bilgi ve becerisinden uzmanı olduğu farklı alanlarda yararlanılanabilir.
güncel Önemli Başlıklar