bugün

ziyaret amacıyla gidildiğinde, sevdiceğe sarkan ellerin kırılması suretiyle eski hareketli günlerine kavuşması an meselesi olabilecek kaledir.
tepesine cıktıgınızda muhtesem bir manzara seyredebilirsiniz osmanlı usulu restoranları cok iyidir.
günün her saatinde farklı keyifler yakalayabileceğiniz belkide ankara'nın tarihi doku içerisinde-hepsinden bir tutamda olsa-eğlence, yemek, fasıl, kahvaltı, alışveriş,şehir manzarası, muhabbeti bir arada bulabileceğiniz en küçük yüzölçüme sahip sosyo-kültürel yelpazesidir.
Ankara'nın simgelerinden biri olup, gittiğinizde 7-8 yaşlarındaki çocukların tarihini anlatmaya başladığı * *, özellikle japon turistlerin akın ettiği, duvarlarında yurdum insanının ilan-ı aşkları yazılı, mükemmel manzarası olan ama kesinlikle kız başınıza gidilmemesi gereken tarihi bir yer.
(bkz: zenger pasa konagı)
fasl-ı muhabbetlerin* yapıldığı, rakıyı sevdiren yer.
(bkz: müptelası olacaksınız)
kaleiçinde kalınabilecek tarihi ankara evleri mevcuttur ve bunların arasında en güzelleri muammer uslu agbinin sahibi olduğu angora otel'dir tamamen tarihi ankara evi'dir.muammer agbi emekli hariciyecidir ve bundan dolayı orada çok ünlü şahsiyetlerle karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir (örneğin mithat bereket , edip akbayram vs.)
kale'nin ulucanlar tarafındaki girişinden biraz yukarıda antika dükkanlarının bulunduğu pirinç han vardır. süs eşyasından giyime, antika telefonlardan eski kalorifer peteğine, cam eşyalardan aksesuara kadar envai çeşit antika bulabilir, çıkışta tam karşısındaki kafelerde nefis bir gözleme yiyebilirsiniz.
(bkz: ankara nin tasina bak) * *
ilginç manzaraya sahip kaledir.
birileri * zirve organize etse de, gitsek-gorsek kalesi.
pek güvenilir olmayan bir mekandır, Çengelhan Rahmi Koç Müzesi gezilip görülebilecek yerler arasındadır. samanpazarının ordan ankara kalesine çıkarken solda bulunur.
hacettepespor'un ambleminde yer alan güç ve istikrar abidesi.
ankaranın büyük oranda göründüğü ve ankaranın yarısının gecekondulardan ibaret olduğu gibi acı bir durumu da gösteren manzaraya sahip istenilse şirince gibi turistik bir yer yapılabilcek tarihi mekan.
Ankara Kalesi, Ankara'da bulunan bir kale. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Romalılar, Bizanslılar hakimiyetinde kalan kale, 1073 yılında Selçukluların eline geçmiştir. 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1111 yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. Selçuklular döneminde onarılan ve eklemeler yapılan kale Osmanlı döneminde 1832'de Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu ibrahim Paşa tarafından bir onarımdan geçirilmiştir.

Kale yapısında rastlanan heykel, lahit, sütun başlıkları kalenin yapımı ve onarımında etrafta bulunan malzemelerden yararlanıldığını göstermektedir.

Kalede roma dönemine ait kalıntılar dikkati çekerse de büyük ölçüde Bizans döneminde yapılmıştır.imparator II.Consantantinus MS.668 'de Dış kaleyi yaptırmıştır,imparator Isaurili III.Leonise kale duvarlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir.Bunun ardından imparator Nikoporos 805'te , imparator Bazileus 859'da bu kaleyi onarmıştır.Kalenin yerden yüksekliği 110m.'dir Kale içnde çeşitli restoronlarda bulunmaktadır. Ankara Kalesi dışardan görümüne göre daha büyüktür. Ayrıca kale her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır
kerhanenın yanı.
kesinlikle turistik değildir. ankara'yı gezen bir bünyenin en son uğraması ve hatta uğramamasını tavsiye ettiğim yerdir.
en tepede asılı duran türk bayrağının yanına çıkıldığında panoromik ankara manzarası sunan kaledir. gece manzarası muhteşemdir. ayrıca her çıkışında ayrı bir güzellik ve ayrı bir müze vardır. kızılay tarafındaki çıkışta * Türkiye'nin Ulaşım, Endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi bulunur. müze önünden aşağıya inildiğinde antika ve hediyelik eşyaların satıldığı otantik dükkanları görürsünüz. ulus tarafındaki çıkıştan gidildiğinde ise belki de türkiye'nin en iyi müzesi olan Anadolu medeniyetleri müzesi'yle karşılaşırsınız.
ankara'ya dışardan gelen misafirlerin alınıp götürüldüğü yer. ankara'yı oradan başka bir yerden daha iyi analiz edemezsiniz. mamak tarafına doğru baktığınızda melih gökçek'in nasıl yıllardır ankara'da başta kaldığını anlarsınız.
gezip görmek isteyenin çok olduğu kaledir/kaleymiş. gitmeden önce daha ayrıntılı bilgi edinmelerini buradan kendilerine tavsiye ediyorum.

(bkz: çinçin mahallesi)
cebecide bir öğrenci evinin yangın merdiveninde, akşam üstleri güneş batarken, yanında en sevdiğin arkadaşın, gözlerin ankara kalesinin dalgalanan bayrağında... tadına doyulmaz. gece ayrı güzeldir kalesi ankaranın şafakta ayrı güzeldir.. kaleden ankara başka güzeldir ayrıca. ahmed arif geçer kulaklarından ayaklarının altındaki altındağı seyrederken :'altındağ gökleri kümülüslü ekmeğe, aşka ve ömre küfeleriyle hükmeden ciğerleri küçük, elleri büyük nefesleri yetmez avuçlarına ...'
ankara'nın turist çeken mekanlarının başında gelen, altındağ ilçesinde bulunan kale.
Üstünde kocaman ışıklarla "Hayırlı Ramazanlar" ya da "Mübarek Ramazanlar" gibi bir şey yazan kale.

Eee ne sandınız yanında genel ev var diye yazamaz mı böyle şeyler yani?
restorasyon çalışmalarının artarak devam ettiği, ankara'nın tarihi merkezidir.
bugün gezme fırsatımın olduğu, gezip manzarasını, daracık sokaklarını, küçük esnafını beğendiğim şirin bir tarihi merkez.