bugün

XIX yüzyıl ortalarında yapılan ve Batılı devletlerin Çin'de bizim tarihimizdeki kapitülasyonlar benzeri ticari ve hukuki ayrıcalıklar kazanmaları ile sonuçlanan iki savaş.
1839 yılında Çin hükümetinin, ingiliz tüccarların gerçekleştirdiği yasadışı afyon ticaretini durdurma girişimi ve bir ingiliz denizcinin yargılanması konusunda doğan hukuki anlaşmazlığın doğurduğu gerginlik sonucu I. Afyon Savaşı patlak vermiştir.
geniş bilgi için:
http://w3.balikesir.edu.tr/~akolbasi/Sanayilesme.doc
emperyalizmin en büyük zaferlerindendir.
hong kong'un ingiltere tarafından yakın zamanımıza kadar işgal edilmesine sebep olan olaylar dizisinin ilk merhalelerindendir.

ingiliz koloni şirketi, afyon savaşları esnasında ezdiği çin'de hong kong'u işgal etmişti.
"ulan bu ingiltere de kimmiş be, haritadan baktım en küçük eyaletimin yarısı kadar" diyen çin imparatoru nun ingiliz ticaret gemilerine kısmi ambargo koymasının ardından orta çapta bir ingiliz filosunun gelip tüm çin imparatorluğunu dize getirmesiyle sona eren savaşlar dizisidir, sonucunda ingiltere toprak ve çok büyük ticari imtiyazlar kazanmıştır.
Afyon bitkisinin neden olduğu ingilizlerin Çinlileri yendiği savaştır.
memleketimde cereyan etmiş, bizim bahçenin içlerine kadar ilerlediyse de sonradan mahallecek düşmanı püskürtmemiz sayesinde sona ermiştir. bahçe benim, tohum benim arkadaş, kim karışır? hem içiçiyiz biz..
1839 yılında başlayıp, 1842 yılında sona eren, çin-ingiltere savaşıdır. savaşa adını veren afyon maddesidir. ingilterenin 1763 de hindistan'i ele geçirişi, kendisini çine komşu yapıyordu. bu sırada hindistanda afyon yetişiyordu. ve afyonun en iyi pazarı; halkının afyon içtiği çin'di. ingiltere bu afyon ticaretinden bir hayli para kazanmaktaydı. fakat bir süre sonra, çin imparatorlarının afyon içimi, dolayısı ile ticaretini de yasaklaması ingiltere'nin hoşuna gitmedi. hindistan'dan çin'e kaçak yollardan afyon sokma meselesi çin ile ingiltere'nin arasını açtı. ve ingiltere 1839'da çin'e savaş açtı. savaş sonunda imzalanan anlaşma ile, ingilterenin kendisini batıya kapamış, batı ile arasındaki tüm faaliyetlerini minimuma indirgemiş çin'i birkaç limanının batıya açması konusunda ikna etmesi ile sonuçlandı.
1839-1842 ve 1856-1860 arasında cereyan etmiş iki savaşın adıdır. netice olarak çin'in yenilgiye uğraması, batı nüfuzuna açılması ve bazı kapitülasyonları kabullenmesiyle sonuçlanmıştır.

savaşların ilki çin ile ingiltere arasında olmuştur. ikincisinde çin'e karşı ingiltere'nin yanında fransa da yer almıştır. bu 2. savaşta abd savaşa girmese de, bölgedeki abd kuvvetleri , savaşın başlarında çin kuvvetleri tarafından püskürtülen ingiliz kuvvetlerinin çok kayıp vermeden çekilebilmesine yardımcı olmuştur.
(bkz: lin zexu)
sabahleyin patlamamakta ısrar eden afyonun savaşıdır.
e bi patla da açılalım amk. *
Nixon döneminde ABD'nin en önemli politikalarından biridir. Hatta Türkiye de afyon ekiminin yasaklanması ve tekrar abd ye rağmen ekim izninin çıkması ciddi krize yol açmıştır fakat Türkiye'nin aynı dönem Kıbrıs harekatı afyon krizini 2. sıraya atmıştır. Hatta ''our boys did it '' konusunda afyon krizinin baya etkili olduğu da söylentiler arasındadır.
ingilizlerin savaştığı en extrem temalı savaş afyon üstüne kurulu.
jardine matheson 1800’lü yılların başından itibaren çin’e “afyon” ticareti yapan bir firmadır.
1837 paniği’nde diğer afyon tüccarları russel ve perkins firmalarının zor duruma düşmeleri ve rothschildlere başvurmaları üzerine, jardine matheson, russel co ve perkins co birleştirilerek rothschild ailesine ait j.p. morgan denetiminde afyon karteli oluşturuldu.
ilk olarak 1839 yılında başlayan çin ile ingiltere arasındaki afyon savaşlarının çin’in mağlubiyeti ile sonuçlanması üzerine hong kong ingilizlere bırakıldı. burada, rothschildler tarafından kurulan hong kong shangai bank corporation (hsbc)* afyon ticaretini finanse etmeye başladı.
o zaman için (bkz: kapitalizm) şimdilerde artı olarak (bkz: yeni dünya düzeni)
1700'lerin sonu 1800'lerin başı, torbacı kılıklı ingilizler hindistan'dan topladıkları afyonları çin pazarına satmaya başlar. gel zaman git zaman çin'de imparator dahil herkes leyla gibi gezmeye başlar. imparator bile başlar afyon sakızına. çinliler elindeki avucundakileri ingiliz tüccarlara kaptırırlar. ingilizlerin kazancı böyle değil dış ticaret gelirlerinin 3'te 1'ini oluştur. sonra bi gün başlarım lan böyle işe, diyen imparator afyonu yasaklayıp aracı torbacıları yakalar, malları yakar ve ingiliz tüccarların girişini yasaklar.

ingilizler atarlanır; hoopp noluyo buna mani olamazsın yığarım buraya binlerce gemi, diyerek tehdit eder. imparator Daoguang atara atar gidere gider yaparak iyice kapana kıstırır tüccarları.

sonra hindistan'dan gelen onlarca gemiyle 3 yıl boyunca bam bam bombalar çin kıyılarını. şangay, hong kong, guangzou, hangzou falan yerle yeksan olur. çinliler arada bi karşılık vermek için gemi yollarlar, ama ingilizlerin buharlı gemileri çin'in sandallılarını tek tek avlarlar. akıllı ingilizler karaya ayak basmaz. sadece gemilerle işi götürür.

savaş biter, haliyle çin pes eder. ingiliz torbacılara vergisiz serbestçe ticaret hakkı verilir. hong kong ve şangay otonom böge ilan edilir. günümüzde de devam eden hong kong sorununu da başlatmıştır.

ayrıca savaştan sonra çin için "kağıttan kaplan" isimli sıfat yerleşir litaretüre. herkes eğlenmeye başlar çin'in aciziyetiyle; ulan 1 milyar kişisiniz 30 tane gemiye boyun eğdiniz.
ingilizler yiyorsa şimdi atar yapsın çin'e

Bir de sekiz devlet ittifakı vardır ki tam efsane Rusya,Japonya,avusturya-macaristan,ingiltere,almanya,fransa zor durdurur Çinlileri.
ingilizlerin ele geçirdikleri her kalenin nöbet kulelerinde bile afyon içmekte kullanılan pipoların olduğu savaşlar. Düşünün Çin'deki durumu, askerler nöbetlerde bile içiyorlar. Hâliyle Çin'in haklı, ingilizlerin güçlü olduğu savaş oluyor.

Tabiî bu durumda ingiltere'ye ilk uyuşturucu karteli dersek on numara beş yıldız saptama olur.

işin bir başka boyutu da ingilizlerin afyonu ürettikleri hindistan'daki insanlık dışı uygulamalarıdır. Sırf Çin'e afyon satmak için insanların beslenmeleri için ekip biçtikleri tarlalara zorla afyon ektirmişler, sonrasında ortaya çıkan kıtlıkta milyonlarca hintlinin ölümüne neden olmuşlardır.

Görüldüğü üzere kartelden beterler.

Çin'de bugün bile narkotik maddelerin cezasının idam olması tam da bu nedenledir.

Ha, Çin'e bayılmıyorum ama olay budur.

(bkz: doğu Hindistan şirketi)
ingiltere'nin Çin'in içinden geçtiği savaştır. Şimdi de ABD Çin'in içinden geçecek. Savaşlarda nüfus, coğrafi büyüklük teknolojik ordular karşıdında bi işe yaramaz.