bu yarışmanın asıl kazananı şüphesiz jimmy jump'tur...
şöyle bir bakınca baya güzel şarkılar varmış dediğim yarışma.
racism adlı oyuncunun ofsayttan attığı golle almanya nın kazandığı yarışmadır.
(bkz: we could be the first)
türkiye'de ne kadar izlendiği bilinmemektedir; çünkü güzel trt'miz, reytinglerinin doğru ölçülmediğini iddia ederek reyting ölçüm sisteminden ayrılmıştır.
izleyici sayıları şöyle açıklanmış:

1. almanya 14 milyon
2. ispanya 5,7 milyon
3. birleşik krallık 5,5 milyon
4. yunanistan 3,7 milyon
5. fransa 3,6 milyon
6. sırbistan 3,5 milyon
7. polonya 2,0 milyon
8. isveç 1,7 milyon
9. belçika 1,5 milyon
10. portekiz 1,4 milyon
11. hollanda 1,2 milyon
12. irlanda 0,7 milyon
13. israil 0,3 milyon

not: türkiye için izleyici sayısı henüz bilinmiyor.
müzik ile ülkeler arası siyasetin birbirine karıştığı yarışma .
almanya'nın kazandıktan sonra (bkz: alexander rybak) 'ın abazılığını gösterdiği yarışma.
yine çok konuşulmuş yarışma. tabi ülkemden bahsediyorum, diğerlerini bilemem.

hemen ilk iş manga'yı tebrik etmek. şarkıyı sevmemiştim ki hala da sevmiyorum ama diğer şarkılar içinde çok iyi kaldı bizim şarkı. ayrıca çok da şanslıydık ki tür-tarz olarak tek şarkıydık. bu çok iyi oldu. robot işi fenaydı, ferman o kıza yumulmalıydı.

neyse gelelim diğerlerine:

favorim ukrayna idi. sweet people ile alyohsa süperdi. diğer şarkılardan çok farklıydı. şu anda dinliyorum mesela.
azerbaycan fena değildi.
birinci olan almaya kötü değildi ama birincilik kazanacak kadar da iyi değildi.
romanya'nın şarkısını çok beğendim.
danimarka ve belçika'nın aldığı oylara şaştım da kaldım.
yunanistan ve ermenistan berbat olmamakla beraber sıradandılar.
ispanya ve fransa skandaldı.
sırbistan ve goran bregovic'e diyecek bir şey bulamıyorum. berbat ötesi demek bile iltifat olur. goran sanırım o ara menenjit geçiriyordu da o şarkıyı verdi-yaptı.

neyse durum bu bende.
seneye takılırız gene.
şarkıdan çok siyasetin geçerli olduğu bir yarışmaya dönmüştür. almanya nın o şarkıyla birinci olmasından iyice anlaşılmıştır artık...
alexander rybakın yaptıklarını gördükten sonra iyi ki manga birinci olamadı dediğim yarışma. ya aynı öpüşme hareketini güzelim emo solistimize yapsaydı. *http://www.facebook.com/v...video.php?v=1432338044738
performanslar başlamadan evvel son 5 yıla bir bakış attılar ve hafızamdan silinen rimi rimi ley adında bir şaheser gördüm, çok mutlu oldum.
trt 1'den izleyenlerin reklam arasında kaçırdığı ancak trt müzik ve trt avaz'dan izleyenlerin görebildiği muhteşem bir gösteriye sahne olmuş müzik yarışması.

http://www.youtube.com/watch?v=W8baoJsGW8Q

edit: link problemi. *
gürcistan, romanya ve ukrayna' nın resmen görmezden gelindiği yarışma olmuştur.
diğer eurovisionlar'a göre düşük kalitede geçen ancak yabana atılmayacak şarkıların bulunduğu yarışma. özellikle birinci olan şarkı, lena meyer'in şarkısı şükela olmuş. "çocuk şarkısı" falan deniyor ama bana hiç çocuk şarkısı gibi gelmedi. eleştiriler, popüler olana düşmanlıktan olsa gerek...

ayrıca azerbaycan, israil, türkiye, ermenistan, romanya gibi ülkelerin şarkısı da başarılı olmuş.

alman kız her ne kadar dans etmeyi bilmeyip tuhaf hareketlere gark olsa da, israil temsilcisi sürekli gülse de, ermenistan saçma sapan bir sahne şovu yapsa da zevkli bir eurovisiondu.
almanya'nın 1. türkiye' nin 2. olduğu şarkı değerlendirilmesinin arka planda kaldığı şarkı yarışması.
türkiye iyi iş çıkardı.
almanya 1.liği haketti. ama türkiye'ye bu kadar uçuk bir fark atacak kadar değil.
fransa gayet hoş bir şarkı ve şovla katılmıştı. hakları yenddi bence.
Rüştü de 38 ülkeden arkadaşlarını arayarak Türkiye için oy istemiş fakat son anda Daum'un devreye girmesiyle ikinci olduk.
Olsun böyle birinci olmaktansa şerefli ikinciliklere razıyız.
almanya'nın birinci olduğu türkiye'nin ilk ikinciliğini aldığı yarışma. bir eurovision daha geride kaldı ama hala aynı şeyler söyleniyor: "biz ermenistan'a yunanistan'a niye oy gönderiyoruz?" birileri o ülkelere yalakalık yapmak için göndermiyor herhalde o oyları, türkiye'de onlarca ermeni ve rum asıllı vatandaşın yaşadığı ve o oyları bu insanların attığı akıllarına gelmiyor olsa gerek.
2010 eurovision şarkı yarışması adı altında siyasi çıkarlar yarışması dense daha doğru olurdu.
azerbaycan, almanya ve gürcistan'a oy gönderdiğim yarışmadır. gönül, kan bağı olan bosna'ya oy atmak isterdi ama; o nasıl şarkıdır abi.
--spoiler--
Türkiye'yi temsil eden Manga'nın parçasının hemen ardından "Hoşa giden bir müzik değil, Türkiye'nin
hiç şansı yok, kimse bu müziğe oy vermez" diye yorum yapan sunucular oylama sırasında Türkiye'ye puanlar geldikçe "inanılır gibi değil. Bu nasıl müzik zevki? Bu melodiye nasıl puan verilir?" dedikten sonra Fransa'dan Türkiye'ye 12 puan gelmesi üzerine "Sen de mi Fransa? Fransa'nın bile müzik zevki kötü yönde değişmiş" diye konuştu.
--spoiler--
bu sene çok olay oldu.
Sahneye fırlayanlar mı arasınız, Türk düşmanlığını açık açık beyan edenler mi..
Genel anlamda sıkıcıydı ama..
Şarkılar fazla slov mod'du..
ferman bir ara kendini üniversite konserlerinde falan sanmış galiba, seyirciye falan gidiyo, biraz daha havaya girseymiş nakaratı seyirciye söyletebilirmiş
*
Hala ispanya' nın ilk performansında sahneye atlayan ağabeye gülmekle meşgul olduğum yarışmadır.

Öte yandan bütün yarışmayı izlemiş biri olarak Almanya kötünün iyisi olarak kazandı, kişisel görüşüm maNga'nın performansının daha iyi olduğu yönünde fakat bunda millliyetçi duygularımında payı olabilir.

Bir diğer anlamadığımsa Ermenistan ve Yunanistan bize hiç bir zaman oy vermezken nasıl bizden onlara 3 puan 6 puan gibi oylar çıktığıdır.

Benim ilk beşimde Almanya, Türkiye, Yunanistan, Fransa ve Belçika mevcuttu. Pek tutturamadım ama hala düşünmekteyim Yunanistan nasıl 8. oldu diye, sanırım batarak Avrupa 'yı çok kızdırdılar. * Ayrıca varsın evropa maNga'yı beğenmeyiversin biz seviyoruz.
manganın kesinlikle birinciliği hakettiği ama ikinci olabildiği yarışma. almanyayı temsil eden yarışmacının sesi yetersizdi kanımca, sonuçta daha çocuk yaşta sesi tam oturmamış, sempatiklikten pirim yaptı. ayrıca manga gerçekten muhteşemdi sahne perfonmansı çok profosyeneldi, bayıldım şahsen, ayrıca sesi canlıda kayıtla bire bir çok kaliteli, kesinlikle birinciliği hakediyordu.
ne lan bu? manganın perçası meyer ne kadar beğenilmişmiş. var ya parça 10. olsa "zaten belliydi" denirdi şimdi 2. oldu ya aman 1. parça hiç güzel değildi de, manganın parçası en iyisiydi de aman da aman... almanyanın 1.'liği anketlerden ordan burdan yutupdan belliydi zaten burda asıl şaşırtan türkiye. mükemmel bi parça olmasa da o akşamki en kaliteli parçaydı satellite, lena da yaptı şirinlik gösterisini, ses olarak da performansı fena değildi. e oldu bölece birinci. ya bu azeriler naapmıştır sonuç karşısında? adamlar 1.liğe o kadar alıştırdılar ki kendilerini...1. sırada çıkmalarının dezavantajı olabilir, jüri oy vermemiş olabilir, veya şu ana kadar azeriler şişirmiş olabilir, olabilir de olabilir. ama şaşırttı cidden o da, türkiye de. ben de neye şaşırdım bilio musun, bu lenaya jüri oy vermez sanırdım, vermiş demekki lan. *