bugün

abd ve büyük britanya arasında gerçekleşen savaştır. gent antlaşması ile sona ermiştir. savaş denk bitmiştir.
Dönemdeki zor ve uzun süren iletişim şartlarından dolayı, barış antlaşmasının ABD'ye ulaşması haftalar aldı ve onaylanana kadar geçen süre içinde 8 Ocak 1815'te New Orleans Savaşı yapıldı.
master and commander the far side of the world filminin uyarlandığı romanın asıl geçtiği dönem ve ortam. romanda esas oğlan olan kaptanın gemisi aslında bir fransız gemisi değil, abd gemisi kovalıyor (ve neticede batırıyor) imiş, ama filme öyle uyarlarsak abd pazarı kafadan yatar diye düşünerek film uyarlamasında senaryoyu 1812 savaşı yerine napolyon savaşları dönemine kaydırıp dolayıyla düşman tarafı da fransa haline getirmişler.
abd'ye 90 milyon dolara (enflasyon hesabı ile (1.4milyar dolar) mal olmuş savaş.
görsel
(beyaz sarayın yakılması, 1814)
1812 savaşı, 1815 haziran ila 1815 şubat ayları arasında abd ile ingiltere (ve müttefikleri) arasında üç yıl sürmüş bir savaştır. ingiliz tarihçiler bunu napolyon savaşlarının önemsiz bir cephesi olarak görür, amerikan ve kanadalı tarihçiler ise kendi başına bir savaş.

1803 yılında, napolyon savaşlarının başlangıcında ingiltere fransa'nın ticaretini kesmek için ülkeye bir abluka koymuştur, abd ise en iyi ticaret partneriyle ekonomik ilişkisinin kesilmesinden dolayı bu ablukayı "uluslararası kanuna göre yasak" olarak nitelemiştir. ayrıca ingiltere ile toprak anlaşmazlıkları ve ingiltere'nin amerikan yerlilerine abd'ye karşı destek vermesinden dolayı iki ülkenin ilişkisi iyice gerilmiştir. 1812 yılında ise başkan james madison ingiltere'ye savaş açmıştır.

çoğu askerin avrupa'da olması sebebiyle ingiltere kanada'da asker yükseltebilmiştir. abd de demokratik yapısından dolayı bu kadar rağbet görmeyen bir savaş için çok fazla eforda bulunamamıştır. yine de ingiltere rakamlar açısında abd'nin gerisinde olmasından dolayı savunmacı bir strateji izlemiştir.

savaşın seyri ise başlangıçtan sona kadar ingiltere'nin yanında gitmiştir. ilk başta abd -o zamanlar ingiliz toprağı olan- kanada'ya saldırmış, fakat her denemesinde başarısız olmuştur. 1813 yılında amerikalılar mağlubiyet üstüne mağlubiyetten sonra topraklarına çekilmiş, ingilizler de bu sefer abd'ye akınlar düzenlemeye başlamıştır. en meşhur olanı ise 1814 yılında başkent washington'un ve beyaz sarayın yakılmasıdır. suda da kraliyet donanması abd sahillerinin tamamını abluka altına almayı başarmıştır.

sonuç olarak bu savaş abd için utanç verici bir bozgun olmuştur.
abd kanada savaşı. sonuçta abd tarafında 20 bin kanada ve kızılderili müttefikleri tarafında 10000 civarı zayiat vardır. washington beyazsaray yakılıp yıkılmış ama savaş sonuçsuz bitmiştir. abdnin topraklarının ilk ve son kez işgal edildiği savaş olabilir.