bugün

drama

yunan edebiyatinda hayat bulmus tiyatro, roman, hikaye, sinema vesaire gibi sanatin bilumum envainda kendine yer bulmus hede.* tragedya ve komedya ogeleri iceren normal, orta seker oyunlara verilen isimdir asli esasinda.. ancak tabi zamanla tiyatrodan baska durumlarda da kullanilir olmustur.

simdi efenim tanimini konuyu bilen bir arkadasa birakip bu dramanin bolca controversy*ye sebebiyet veren yonune inceleyelim.. batiya has bir cesittir drama.. aslinda tragedya, komedya, roman, tiyatro gibi cesitlerin hepsi batiya hastir. hatta koken olarak, yunandir hepsi de..
batiya has derken, evet doguyla karsilastiriyorum ama medeniyetler catismasini mujdelemek amaciyla degil. estetik algisinin degisikliginden bahsediyorum.. arap belagatinda amac icaz ve i'cazda en ust noktayi yakalamakken, yunan retorigi gereksiz suslemelere daha cok deger verir. oryantalistlerin dogu medeniyetine getirdigi elestirilerden biri olarak siirden baska edebiyatin diger dallarinin islam toplumlarinda gelismemis olmasini vurgulamalari da bunu anlayamamalarindan kaynaklanmaktadir.*
güncel Önemli Başlıklar