bugün

gorillaz

Her şey, 1998'de, Blur'un solisti Damon Albarn'ın ve Tank-Girl gibi çizgi romanların yaratıcısı Jamie Hewlett'in beraber kaldıkları flatta MTV izlerken akıllarına gelen bir düşünceyle başladı. Fikir aslında gayet basitti: "sanal bir müzik grubu" kurmak. ikili bu temel düşünceden hareketle çalışmalarına başladı.
Bu çerçevede yürüttükleri çalışmalar iki kanaldan ilerledi. Birinci kanal, sanal karakterler yaratmaktı; ikinci kanal ise grubun yapacağı müzik üzerine odaklandı.
Ortak fikirler çerçevesinde Jamie Hewlett, grup için dört temel karakter yarattı. Bu karakterlerin hepsine ayrı birer kişilik oluşturdular ve ortaya Gorillaz'ın temel dört üyesi çıktı. Bunlar, 2-D (vokalist, klavye), Murdoc Niccals (bas gitar), Russel Hobbs (bateri) ve Noodle (gitarist, vokal)'dan oluşmaktaydı. Bu dört temel karakterin yanında, Del ve Paula Cracker isimli iki yan karakter daha yaratılır.
Grubun görsel yanı böylece tamamlanırken Damon Albarn, bir taraftan da işin müzik kısmını kurtarıyordu. Ortaya çıkan müzik, Blur'un müzikal anlayışına oldukça uzak bir yerde duruyordu. Müzik, sanal bir gruptan beklenebileceği gibi elektronik ağırlıklıydı.
Gorillaz, 2001'de ilk albümünü çıkarır ve Dünya çapında yedi milyona yakın bir satış rakamına ulaşarak, Guinness Rekorlar Kitabı'na "En Çok Satan sanal Müzik Albümü" olarak girerler.
ilerleyen dönemde müzik çalışmalarına hızla devam eden grup ardı ardına singlelar çıkarır ve pek çok konser verir.
Gorillaz, konserlerinde de yenilikçi tavrını sürdürür. Grup üyeleri konser sırasında yüzlerini kesinlikle göstermezler. Sahneye yalnızca siluetleri yansır ve seyirci ışık ve video gösterileri eşliğinde konseri izlerler. Bu durum 2005'ten itibaren bir adım daha ileriye gider ve konserler üç boyutlu bir hologram tekniğiyle verilmeye başlanır.
Grubun yükselişi 2005 tarihli Demon Days ile devam eder ancak 2006 itibariyle dağıldıklarını açıklarlar. Anlaşılan Damon Albarn, Jamie Hewlett ile beraber yürüttükleri diğer bir çalışma olan "Monkey" projesine ve The Good The Bad And The Queen gibi yan çalışmalarına odaklanmak istemektedir.