bugün
- sözlük yazarlarının kudurtan kombinleri18
- insan olmaya ceyrek kala15
- masklavi ile yeni parti mitingine gitmek37
- arkadaşlar döner mi yesem schnitzel mi9
- sevgiliyle aynı iş yerinde çalışmak8
- kolay gelsin denilen esnafın cevap vermemesi13
- ahmet davutoğlu'na soruşturma açılması5
- masklavi'nin biraz gergin olması10
- rakipleri gözaltına alıp seçim kararı almak12
- kira sözleşmesinde'e devlet dönemi5
- dindarların çoğunun fakir olması15
- tuğberk imamoğlu gemisinin denizde kaza yapması4
- ahlak duygunuzu nerden alıyorsunuz22
- vatanseverliği askerlik yapmaya indirgemek3
- meyveli soda içen erkek2
- yandaş basını okumak7
- sözlük açsanız ismi ne olurdu11
- mavi3
- herkes işiyle ilgili bir bilgi versin3
- sude sendromu10
- 2027 asgari ücret tahmin yarışması7
- ismet gürbüz6
- 6 kişi öldü diye yas ilan edilmez5
- truenun 2157 gündür cevap aradığı soru2
- kız kıza sevişmek4
- 2027 hedefleri2
- yagmurcu6
- ismet birader neden koşturmuyor sorunsalı5
- arkadaşlar kızarmış ekmek isteyen var mııı5
- öbür sözlükte uluya kerhane denmesi17
- devlet aklı2
- kadıköy de kara gece3
- guendouzi ve greenwooda uefa disiplin süreci3
- benicio del toro2
- günümüz çocuklarının ana babayı saymaması5
- adana demirspor3
- çıplaklar kampında tarih hocasıyla karşılaşmak5
- kemal kılıçdaroğlu6
- mehdiyetin takımı galatasaray3
- erecto don don bey3
- silver ile evlenecek erkek52
- kürt kızlarının güzel olması5
- mutlu bey mutlu olsun kampanyası2
- rams parkta kara gece2
- maun2
- en sevdiğiniz ayı3
- kızları en güzel olan şehir13
- belçika polisinin öldürdüğü türk3
- sırrı süreyya önder28
- 2026 yılı türk biralarının içilemez hale gelmesi21
isimdir. izmirde satılan halka şeklinde üzerinde susamlar olan yiyeceğe verilen isimdir.
bu kelimeye sıfat diyenler vardır. evet izmirde satılan gevrekten bahsediyoruz. bir tartışma ortamında adı gevrek olan bu yiyeceğe ısrarla simit adını kullanan bir arkadaşın iddiasına göre o yiyecek gevrek değil, simittir. sebebini ise şöyle açıklamıştır; "gevrek isim değil, sıfattır." evet arkadaş istanbulludur. şimdi kendisine buradan bir daha anlatacağım ki bunu defa kez anlattım ama sen her seferinde başka başka şeylerle yine karşıma geçiyorsun. bu gevrek-simit tartışması artık kan davası gibi oldu.*
üzerine tartışmış olduğumuz o yiyeceğin adı gevrektir. sıfat değil, isimdir. gevrek ve simitin muhteviyatına girmeyeceğim çünkü o farkıda anlattım. şimdilik sıfat mıdır? isim midir? konusunu açıklayacağım. öyle ben dil okudum. havalarında dolaşmakla olmuyor. bu türkçe, fransızcaya benzemez.
öncelikle (bkz: sıfat), (bkz: sıfatlarla ilgili özellikler)*
bu konu başlıklarını inceledikten sonra hala anlamayanlar için anlatıyorum.
sıfatlar isimleri niteleyen kelimelerdir. sıfat türleri, sıfat yapıları gibi konulara girmeden net olarak anlaşılacak seviyede anlatacağım.
"bir kelime tek başına sıfat olamaz." bence yeterince net ama hala anlamayanlar olabilir diye bir örnekle devam edeceğim.
peki bir kelime ne zaman sıfat olur? kendinden sonra gelen bir isimle kullanıldığında zaman sıfat olur.
şimdi gevrek sıfattır, diyorsun ya. nerede, bu sıfatın nitelediği varlık? işte burada örneğimiz devreye giriyor.
"acı biberi severim." burada kullanılan acı sıfattır.
"acıyı severim" acı artık sıfat değil, isimdir.
yeterince anlaşılmadı mı? örneklere devam mı? o zaman ünvanlardan geliyor.
"ameliyatı doktor oktay yapacak." doktor burada sıfattır.
oktay'ı kaldır. doktor tek başına kalsın. hala sıfat mıdır? eğer hala sıfat diyorsan...
şimdi izmirlilerin gevrek, domat, hadi domat biraz şiveye giriyor olabilir. çiğdem, boyoz gibi kelimelerine takılan arkadaşlar var ya. bana gobit nedir? gerbeç nedir? bunları anlatsın.
yukarıda verdiğim boyoz, gevrek gibi örnekler başlıca farklı yiyeceklerdir. ne simite benzer, ne çöreğe. sen kalk bildiğin tavuk dönere götünden isim uydur. sonra izmirliler şöyle, izmirliler böyle.
bildiğin tavuk döner, yarım ekmekte olursa gerbeç diyorlar, yuvarlak ekmekte olursa gobit diyorlar. kim mi? ankaralılar.
evet. bu yazım tüm gevrek, simit ayrımı yapamayanlara ithaf olsun.
bu kelimeye sıfat diyenler vardır. evet izmirde satılan gevrekten bahsediyoruz. bir tartışma ortamında adı gevrek olan bu yiyeceğe ısrarla simit adını kullanan bir arkadaşın iddiasına göre o yiyecek gevrek değil, simittir. sebebini ise şöyle açıklamıştır; "gevrek isim değil, sıfattır." evet arkadaş istanbulludur. şimdi kendisine buradan bir daha anlatacağım ki bunu defa kez anlattım ama sen her seferinde başka başka şeylerle yine karşıma geçiyorsun. bu gevrek-simit tartışması artık kan davası gibi oldu.*
üzerine tartışmış olduğumuz o yiyeceğin adı gevrektir. sıfat değil, isimdir. gevrek ve simitin muhteviyatına girmeyeceğim çünkü o farkıda anlattım. şimdilik sıfat mıdır? isim midir? konusunu açıklayacağım. öyle ben dil okudum. havalarında dolaşmakla olmuyor. bu türkçe, fransızcaya benzemez.
öncelikle (bkz: sıfat), (bkz: sıfatlarla ilgili özellikler)*
bu konu başlıklarını inceledikten sonra hala anlamayanlar için anlatıyorum.
sıfatlar isimleri niteleyen kelimelerdir. sıfat türleri, sıfat yapıları gibi konulara girmeden net olarak anlaşılacak seviyede anlatacağım.
"bir kelime tek başına sıfat olamaz." bence yeterince net ama hala anlamayanlar olabilir diye bir örnekle devam edeceğim.
peki bir kelime ne zaman sıfat olur? kendinden sonra gelen bir isimle kullanıldığında zaman sıfat olur.
şimdi gevrek sıfattır, diyorsun ya. nerede, bu sıfatın nitelediği varlık? işte burada örneğimiz devreye giriyor.
"acı biberi severim." burada kullanılan acı sıfattır.
"acıyı severim" acı artık sıfat değil, isimdir.
yeterince anlaşılmadı mı? örneklere devam mı? o zaman ünvanlardan geliyor.
"ameliyatı doktor oktay yapacak." doktor burada sıfattır.
oktay'ı kaldır. doktor tek başına kalsın. hala sıfat mıdır? eğer hala sıfat diyorsan...
şimdi izmirlilerin gevrek, domat, hadi domat biraz şiveye giriyor olabilir. çiğdem, boyoz gibi kelimelerine takılan arkadaşlar var ya. bana gobit nedir? gerbeç nedir? bunları anlatsın.
yukarıda verdiğim boyoz, gevrek gibi örnekler başlıca farklı yiyeceklerdir. ne simite benzer, ne çöreğe. sen kalk bildiğin tavuk dönere götünden isim uydur. sonra izmirliler şöyle, izmirliler böyle.
bildiğin tavuk döner, yarım ekmekte olursa gerbeç diyorlar, yuvarlak ekmekte olursa gobit diyorlar. kim mi? ankaralılar.
evet. bu yazım tüm gevrek, simit ayrımı yapamayanlara ithaf olsun.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar