bugün

swahili

bu dil içinde dört büyük grup ayırt edilir.bunlar; doğu kıyıları boyunca uzanan zanzibar, pemba ve mafia adalarıyla iç bölgelerdeki birkaç kentte (tabora ujiji,bujumbura) yaşayan ve birinci dili svahili olanlar; tanzanya ve kenya'da yaşayan ve ikinci dil olarak öğrenmiş olmalarına rağmen günlük yaşamda kullananlar; kenya'nın kuzeyiyle zaire'nin doğusundaki nil nehri bölgesinde yaşayan svahili dilini sınırlı alışveriş çevresinde düzenli olarak kullananlar; kendi alanının çevresinde(güney somali, kuzey mozambik, ruanda ve kinşasa) elde tek iletişim dilinin olduğu yerlerde ara sıra kullananlardır.
1930 yılında doğu afrika svahili dili komitesi tarafından kuralları belirlenmiş olmasına rağmen, pratik kullanımda bu dilin kuralları pek de geçerli değildir. bir çok lehçe varlığını sürdürmektedir.svahili dilinin yayılmasında sömürgeci topluluk ve devletlerin büyük rolü olmuştur.
afrika ülkelerinin de birer birer özgürlüklerini kazanması ve ilköğretimde okullaşma oranının yükselmesi de bu dilin yayılma sebepleridir.
*
güncel Önemli Başlıklar