bugün

ezo gelin

EZO GELiN'iN HiKAYESi
Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan ''Ezo Gelin'', 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) köyünde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol köyüne geldiği Ezo Gelin, 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile ''berdel'' usulüyle evlendirildi.

Hanefi Açıkgöz, Ezo Gelin'e karşılık, halası Hazik'i, Ezo Gelin'in ağabeyi Zeynel Bozgeyik'e verdi. Ezo Gelin bu evliliğe, ancak 17 ay dayanabildi ve babasının evine döndü. Daha sonra ise niceleri Ezo Gelin ile evlenmek için talip oldu.

Suriye'de bulunan teyzesinin oğlu Abuzer Memey Ezo Gelin'i yine ''berdel'' kurallarına göre istedi ve Ezo Gelin ekonomik nedenlerle Abuzer Memey ile evlenmek zorunda kaldı. Ezo Gelin'in 6 kız çocuğu oldu ancak bu çocuklardan sadece Celile isimli kızı yaşadı.

Memleketinden uzak, vatan hasretiyle Suriye'de yaşamını sürdüren Ezo Gelin, verem hastalığına yakalandı. Hastalığı sırasında eşinden ölmesi halinde memleketinde toprağa verilmesin, bunun mümkün olmaması halinde Bozhöyük'ün Türkiye'yi gören bir yerine gömülmesini istedi.

Ezo Gelin mezar taşındaki yazıya göre 1952 yılında, Oğuzeli Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlara göre ise 1956 yılında öldü.

Ezo Gelin Suriye'de, Türkiye sınırına yarım saat uzaklıktaki Carablus ilçesi Bozhöyük köyündeki bir höyüğe gömüldü. Mezar taşında ise ''Emir Kızı Ezo Gelin. Doğumu Türkiye'nin Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinin Dokuzyol (Uruş) köyü 1909. Ölümü 1952. Uzun zamandır çektiği verem hastalığından ve gurbetlik acısından öldü'' ibaresi yer alıyor.

Ezo Gelin'in mezarı, 43 yıl sonra kardeşi Kenan Bozgeyik'in dönemin Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız'a başvurması ve Suriyeli yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, 23 Eylül 1999 tarihinde Gaziantep'e getirildi ve Dokuzyol köyünde düzenlenen törenle defnedildi.
güncel Önemli Başlıklar