bugün

oruç tutana gösterilen saygı

kesinlikle gelişmiş toplumlarda mutlaka bulunması gerekendir.

işin mantığını kavramak isteyenleri, "çoğunluktur" diye uymamaya çalışanları, kendileriyle diğer insanları karşılaştıranları gerçekten anlamıyorum. kendi adıma konuşmam gerekirse: oruç tutmadığım için ramazanda kalkıp ulu orta yemek yemeyi, ne biliim belediye otobüslerinde su içmeyi, insanların yanında sigara kullanmayı * * * abes buluyorum. söz konusu saygı hiç bir yasayla belirtilmemiş, hiç bir cezai yaptırımı olmayan, belki de mantığı da bulunmayan bir saygı olabilir. ama her ne olursa olsun insanın insana saygı göstermesi onun dnasındaki insanilik düzeyini belirler. ki bu da bir şeydir arkadaşlar. yabana atılmayacak bir şeydir.

farz ı misal bi adamla konuşuyosunuz, muhabbet döndü dolaştı kurbağalara geldi. adam size: 'ben kurbağaları kutsal olarak değerlendiriyorum ve cumartesileri yeşil giymiyorum' dese ne diyeceksiniz? hahahaha diye kopup dalga mı geçeceksiniz? tabii islamiyeti ve oruç tutmayı bu kadar basit bir örnekle bir tutmuyorum. ama toplumun sıradışı kişilerinin gözünden durumun bu derece önemsiz olsa bile edebe adaba uygun davranmanın gereğini vurgulamak istedim. bakınız efendim:

(bkz: teşbihte hata olmaz)

ben kurbağaya bile tapan adama saygı gösteririm arkadaş. onun düşüncesidir. mantık aramam. ona saygı duymak için de acaba arkasına yaklaşık 3 milyon kişi toplamış da mı kurbağaya tapıyor diye de bakmam. eğer beni çok rahatsız etmeyecekse cumartesi günleri de onun yanında yeşil bir şey giymem.

hayatın kendine ait farklı bir döngüsü vardır. insanların da bu döngü içinde beğendikleri bir yeri almak için oluşturduğu kurallar vardır. onları sorgulamak kimsenin haddi değildir.
güncel Önemli Başlıklar