bugün

surekli devrim

kesintisiz devrim denilen şeyden farklı ve hatta tek bir ortak tarafı bile olmayan kuram. marksizme yabancı ve bu konuda sokak kültürü düzeyinde bilgiye sahip kişiler terimlerdeki bu benzerlik sebebiyetiyle ikisini birbirine karıştırırlar.

sürekli devrim kapitalizmin eşitsiz ve bileşik gelişim yasasını öncül alır. bu yasa emperyalizm döneminde daha da belirginleşir ve kapitalist zincir geri -zayıf halka- ülkelerde (örneğin rusya) kopabilir. bu durumda sosyalizme geçilmemeli ve kapitalist zincirin güçlü halkaları olan batı avrupa ülkelerinin devrimi beklenmelidir.

peki bunun pratiği nedir? diyecek olursanız, onu içinde bulunulan dönem belirleyecektir. örneğin 1.dünya emperyalist savaşı ekim sosyalist devriminin yanı sıra başta almanya ve avusturya olmak üzere pek çok ülke de devrim koşullarını yaratmıştı. ama stalinist burokrasinin parti ve devlete çöreklenmesi ve sosyalizmin geri bir ülke de de kurulabileceği tezine sarılması, buna muhalefet edenleri de ya sürdürüp ya ortadan kaldırtması neticesinde sürekli devrim kuramının doğru pratiği uygulanamamıştır.
güncel Önemli Başlıklar