bugün

whey protein

Whey protein ya da Türkçe karşılığı ile peynir altı suyu tozu sporcuların kullanımına sunulan önemli bir üründür. Bu ürün hızlı bir kas toparlanması ve bir sonraki antrenmana vücudun kendini eksiksiz onarmış bir biçimde başlama olanağı sunar. Genellikle spordan hemen sonra 1 ölçek tüketilir. Bu ölçek 30 gr civarında olup, bunun 24-26 gr kadarlık kısmı proteindir.

Whey proteinin kalitesini içeriğindeki BCAA ve EAA miktarları belirler. EAA genellikle öne çıkarılmaz, whey protein için BCAA ön plana çıkarılır. Ayrıca, antrenmandan bir süre sonra, tercihen yatmadan önce EAA alınırsa gece boyunca toparlanma sürecine katkı sağlar.

Genellikle whey protein çok güvenli bir destektir. Yediğimiz birçok paketlenmiş gıdanın (bisküvi, çikolata, gofret) içeriğinde dahi bulunur. Bu ürün aslında son derece doğal bir biçimde peynir üretim süreci içerisinde oluşan bir yan üründür. Doku hasarı bulunan bazı hastalar için tıbbi kullanımı da bulunmaktadır.

Genellikle güvenilir olsa bile yine de kullanmaya başlamadan önce bir doktor ile görüşerek en azından karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının kontrol edilmesinde fayda vardır. Ben kişisel olarak 6 ayda bir kan değerlerimi kontrol ediyorum.

Ürünün kalitesi de çok belirleyicidir. Kalitesiz ürünler kullanmaktansa hiç bir sporcu gıdası kullanmamayı tavsiye ederim. Bu kısmı ne yazık ki son dönemde yaşanan fahiş fiyat artışları nedeniyle ekliyorum. Umarım en kısa sürede normal fiyat aralığına dönmesi mümkün olur.

20 yıllık araştırmalarım ile elde ettiğim temel bilgiler olup, profesyonel veya tıbbi görüş olamaz.