bugün

aslında böyle olmalıydı diyenler

virüs çıktı ekonomi alt-üst oldu. bu başlık her şey böyle olmalıydı diyenlerindir. sizde ''böyle'' olmalıydı diyor musunuz ?

1.virüs patlak verdi, yurt dışı giriş çıkışlar çok geç yasaklandı. dışarıda bulunan ve ülkeye dönmek isteyen vatandaşlarımıza yapılacak duyurularla belli tarihlerde ülkeye dönüşler yapıldıktan sonra sınırlar acilen kapatılmalıydı. vatandaşlar belli başlı yurtlarda değil. aynı anda yapılan uçuşlarla sayıları çok olacağından kendi memleketlerinde ki yurtlarda 14 günlük karantinaya alınmalıydılar. doğrusu buydu.

2. yurt dışından gelenler için boşaltılan öğrenci yurtları... geç kalındı. öğrenciler apar topar yurtlarından atıldı. virüs patlak verdikten ve tehlikesi görüldükten hemen sonra, şehirler arası ulaşım kısıtlanmalıydı. eğitim-öğretim derhal durdurulmalı. apar topar kovulmalar olmadan herkes memleketlerine gönderilmeliydi.

3. maske eldiven rezaletleri. virüs duyulduktan hemen sonra, tehlikeli olup olmayacağını anlamaya bile gerek kalmadan. derhal maske üreticilerine teşvik verilmeli, yurtdışına maske ithal yasağı hemen gelmeli, ve acil üretime başlanmalıydı.
maskeler tam gaz en kaliteli şekilde (n95 vb. ) devlet eliyle ve üretici destekleriyle en az maliyetle üretilmeli. stok yaratılmalıydı.
en ideali ise bu tür salgınlara devletin daha önceden hazırlıklı olması. maske geliştirmelerine para ayırması ya da var olan kaliteli maskelerden kendi eliyle en az maliyetle üretip stok yapmasıydı.

4. virüsün plastik ve diğer yüzeylerde belli bir süre yaşabildiği öğrenildi.
şehirler arası seyaheti kısıtladık, ekonomiyi gömmemek için kargo şirketlerini kısıtlamadık. ama şehre giren kargolar güvenli süre kapsamında bekletilmeli. süre bittikten sonra dağıtıma başlanmalı. internet alışverişlerinde kısıtlamalara gidilmeli yoğunluk azaltılmalıydı.

5.nakit para ve virüsün para aracılığıyla yayılmasının önlenmesi için.
paranın elden ele dolaşımı, vatandaşın kartlarla temassız ödemeye teşvik edilmesiyle kısıtlanmalıydı. para kullanımı minimuma düşürülmeliydi. özellikle gıda sektöründe çalışan küçük esnafın cahilce sürekli gıda-para teması bu önlemle engellenmeliydi. şahsen dönerciye gitsen adam hem dönere hem paraya dokunuyor. kasaba gidiyorsun daha da kötüsü adam ete ve paraya sürekli dokunuyor. eller çıplak belki de o parmaklarla arkada burnunu karıştırıyor. yok ki kontrol ve ceza.
insanları eğitmek imkansız, bunun yerine önlemler uygulayarak kontrol altına alınmalıydı bu tür sorunlar.

6. şehirler arası ulaşım yasaklanıp 14 gün geçtikten sonra virüs olmayan şehirlerde derhal normalleşme başlanmalı. işçilere ve dışarı çıkma zorunluluğu olanlara devletin ürettiği en üst kaliteli koruma malzemeleri dağıtılmalı, maske ve diğer korunma malzemelerinin kullanılması zorunlu hale getirilmeli. bu her yerde duyurulmalı, kullanmayanlara ise ilk uyarıdan sonra en üst düzeyde ceza verilmeliydi. bu şekilde çalışanlar işlerinden kalmaz, bir çok fabrika ve iş yeri faaliyetlerine devam eder ve devletin vatandaşa yaptığı maaş ödemelerindeki yük en üst düzeyde hafifletilirdi.

7. maske kullanmayan ve sorumsuz davranan vatandaşın tespit edilmesi için kolluk güçlerinin aktif rol oynaması sokakların memurlarca denetlenmesi sağlanmalıydı.
maske kullanmamanın cezası pankartlarla insanlara duyurulmalı ceza üzerine vurgu yapılmalıydı. kolluk güçlerinin alışılagelmiş 2 li 3 lü devriyeleri değiştirilmeli. tekli düzene geçilip bekçilerde bu devriyelere katılıp daha çok alan kontrol edilmeliydi. sosyal mesafeyi korumayanlar cezalandırılmalıydı. bizimkiler anca cezadan anlar.

8.hali hazırda maske stokları olmalı, maskelerin dağıtımı ise sokak başlarında bulundurulacak steril makineler tarafından temas en aza indirilerek sağlanmalıydı.maske devlet eliyle bedava verilsinki sık sık değiştirilebilsin. sen vatandaşa eczaneden bez maske versen ne olur vermesen ne olur.

9. virüs ülkede ilk patladığı zaman akşam saat 8 den sonra sabah 7 ye kadar sokağa çıkma yasağı gelmeli, önemli bir sebebi olmayanlara büyük cezalar verilmeliydi.