bugün

15 mayıs 1919 ahmet hulusi efendi fetvası

kurtuluş savaşı kahramanı din adamı, denizli müftüsü ahmet hulusi efendi tarafından 15 mayıs 1919'da izmir'in yunan ordusu tarafından işgal edildiği ve ilk şehitlerimizin verildiği haberini aldıktan sonra yayınlanan fetvadır.

15 mayıs 1919 denizli fetvası şöyledir;

--- spoiler ---
muhterem denizlililer…

bugün sabahın erken saatlerinde izmir, yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir, vatana karşı irtikab edilecek cürümlerin allah ve tarih önünde affı imkânsız günahtır. cihad, tam manasıyla teşekkül etmiş dini farize olarak karşımızdadır.

hemşehrilerim, karşımıza çıkarılan dünkü tebeamız yunan’a biz mağlup olmadık. onlar öteki düşmanlarımızın vasıtasıdır. yunan’ın bir türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manaya geldiğini , izmir’in şu birkaç saat içinde irtikap edilen cinayetler gösteriyor.

hemşehrilerim!..
karşımıza çıkarılan düşman daha dünkü uşaklarımızdır.
biz onlara mağlûb da olmadık.
bu düşman her kim olursa olsun türk’ün ve müslümanlığın son müstakil yurdu olan topraklarımızı da elimizden almak istiyor. bizler şimdiye kadar esir yaşamadık ve yaşayamayız.
silâhımız yoksa sapan taşıyla düşmana karşı çıkmak ve onu tepelemek her türk ve müslümana farz-ı ayndır. fetvâ veriyorum.
silâh azlığı veya çokluğu mühim değildir. birçok ülkelere hükmetmiş fâtihlerin torunlarıyız.

sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyleyenler, düşman esareti altında olanlardır. onlar irade ve kararlarına sahip değillerdir. bu vaziyette onların emri ve fetvası aklen ve şer’an caiz, makbul ve muteber değildir. meşru olan münhasıran vatan müdafaası ve istiklal uğruna cihattır.

korkmayınız…! meyus olmayınız…! bu livay-ı hamd’in altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. müftünüz olarak cihad-ı mukaddes fetvası’nı ilan tebliğ ediyorum.
--- spoiler ---

ve ahmet hulusi efendi fetvanın sonunda ümmete farz olanı bildirdi.
silahı olmayana dahi yerden 3 taş alıp düşmana atmak farzdı...

ahmet hulusi efendi demirci mehmet efe gibi pek çok efeyi kuvayi milliye'ye katılmaya ikna etmiş, kurtuluş savaşımızın ilk kesin zaferi olan malgaç baskınını tertiplemiş ve halktan topladığı gönüllülerden milli intikam bölüğü adı altında bir kuvayi milliye birliği oluşturmuştur.
görsel

ruhu şad, mekanı cennet olsun...

#tarih