bugün

islam din değil arap töresidir

din öyle gökten düşmez. belli bir kültürün iç dinamiklerinden çıkar ve milli bir karakter bu yüzden taşır. zaten islam esasları itibariyle arap töresinden etkilenmiştir. yoksa bi anda çıkıp hiç alakası olmayan toplumda tutulacak. böyle bir şey toplum tarihinde yok. kültür öyle hemen asimile edilmez yani. sadece ne olur?
mesela kabe eski müşriklerin ibadet yeridir ama önemli bir ticaret ve din merkezidir. muhammed bunun kaybolmasını istemez. ne yapar peki?
orayı kurduğu dine uyarlar. orası artık gene din merkezidir ama bu sefer müşriklerin değil dönüştürülmüş müslüman halkın merkezidir. bu somut örneği kültürün değiştirilmesi üzerine verdim.
böyle böyle var olan yeni din diğer kökleşmiş eski yapıyı dönüştürerek kendi karakterini alır ama yoktan var olmuş, yok toplumu bir anda değiştirmiş falan filan bunları geçin. toplum öyle hemen hemen şekillenmez.
ayrıca emperyalist araplar için islam arap reformudur ve evrensellik adı altında bu diğer uluslara empoze edilmiş, gerek kanla, gerek propagandayla o kimlikler asimile edilmiştir. bugün kendi kültürünü cehennemlik gören kamiller varsa bunun nedeni aha da budur.