23 ocak 2019 venezuela olayları

Venezuela'nın içine düştüğü bu durum sırf amerika'nın petrole konma sevdasından doğmadı.

Vaktiyle dolar bağımlılığından kurtulmaya çalışan venezuela, çıkardığı petrolleri euro üzerinden satmak istediğini bildirdi ve bir kısmını da satmaya başladı. Yani petrodolar ilişkisini kendi ülkesi adına yıkmaya çabaladı. Çünkü opec ülkelerinin tamamı abd ne isterse onu yapmak mecburiyetindeydi. Bugün pariteden ışlem gören doların, yarın birden bire düşmeyeceğini kimse garanti edemiyordu. Abd, ülkeleri terbiye etmek için piyasaya dolar sürebiliyordu. Bunun en büyük örneğini ikinci dünya savaşı sonrası yaşanan japonya yardımlarında görebiliyoruz. Işte bu tip bir durumdan, dolaylı bağımlılık kafesinden kaçmaya çalışan venezuela, abd baskısına maruz kaldı. Bütün ülkeler yüksek fiyattan petrol ihraç ederken, venezuela'nın petrolünü kimse almıyor ve adamlar da sudan ucuza satmaya çalışıyor.

Yani, Eğer petrol ihracatçılarından herhangi biri bile farklı bir para birimini sabit hale getirecek olursa amerika'nın ekonomisini temel olarak üzerine kurduğu petrodolar ilişkisi yıkılacak, bu da birleşik devletlerin dibine dinamiti koyacaktır. Yoksa abd'nin tüm petrol kaynaklarını elinde tutmaya ihtiyacı yok. Zaten para birimi ile istediğini yönetebiliyor.

Hah bu arada, 2000 senesinde euro üzerinden petrol satmaya çalışan biri daha vardı? Bildiniz mi? Evet saddam hüseyin. Ya sonra? 2006'da iran desem?
Abd, ırak'a da petrol için girmedi. Petrolü euro'dan ayrı tutabilmek için girdi.

(bkz: Henry Kissinger)
(bkz: petrodolar döngüsü)