bugün

mollik

Eski bir çocuk oyunu. Özellikle 2000'li yıllardan önce çeşitli yörelerde, mollik veya mullik adıyla oynanan oyunun içeriği şöyle idi:

öncelikle bir daire çizilir ve içine mollik denen bir taş konur. Bu taş genelde yuvarlak ya da oval olurdu. Bu dairenin bi 5-6 metre ötesine ise (belki daha uzak su an tam kestiremedim hafızamda) bir hat çizgi çekilirdi. Ebe seçilen kişi, mullik denen taşın yanında durur, digerleri sırayla atış yaparak molliği daire içerisinden çıkartırdı.

Mollik vurulduktan sonra, daha önce atış yapanlar kendi atış yaptıkları taşı (dakka) almak için koşarlar. Ebe ise mulliği fırladığı yerden alır ve dairenin içerisine koyar. Daire içerisine koymadan dakkasını alanları ebeleyemez, ancak molliği yerine koyduktan sonra dakkasını alanları ebeleyebilir. Ebeleme işi atış yapılan çizgiye kadar yapılabilir. Sonrasında kurtulur oyuncular.

Ebe birisini ebelerse, o kişi yeni ebe olur.

Kimseyi ebeleyemezse, tekrardan atış yapılır ve oyun devam eder.

Ebe molliği yerine dikene kadar, o dairenin içerisine atış yapanlar ya da diger oyuncular koşarak gelir ve dakkalarını sertçe vurarak "ebenin g*tü deeeeelikk" "ebeyin g*tüüüü deeeliiiik" gibi sözler söyleyerek ebeyi delirtirler.